Mărturii din infernul de la Constanța. Pompier, despre pacienți: „Nu mai aveau aer, erau speriaţi”
La ancheta tragediei din Constanța participă și experți de la Insemex Petroșani, care au fost chemați și la incendiile teribile de la Colectiv și Maternitatea Giulești.
Șapte paciente și-au pierdut viața în focul care a cuprins terapia intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase de la malul mării. Pompierii au reușit să-i salveze pe ceilalți bolnavi aflați în apropierea flăcărilor, iar poveștile lor sunt cutremurătoare. Atenție, urmează detalii și imagini care vă pot afecta emoțional.
Medicii, asistentele şi pompierii au sărit să îi scoată din foc pe bolnavii din saloane. Doctoriţa Ana Maria Iancu îşi aminteşte acele momente grele.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Ana Maria Iancu, Spitalul de Boli Infecţioase Constanța: „În acele momente ce poţi să simţi, decât sentimentul de panică, probabil este unul firesc, este primul care se instalează, dar totodată te gândeşti că eşti responsabil pentru viaţa pacienţilor a colegilor. Primul gând a fost că toţi pacienţii trebuie evacuaţi."
Colonelul Dan Constantinescu de la ISU Dobrogea a condus primul echipaj de pompieri care a ajuns la faţa locului. Au reuşit să salveze zeci de oameni din ghearele morţii.
Dan Constantinescu, ISU Dobrogea: „Erau în paturi, ne cereau să le scoatem, unii cereau bunurile personale, alţii voiau oxigen, probabil erau în atac de panică. Într-una dintre camere a ieşit o flacără mai puternică exact când acţionam noi".
Ciprian Dorobăț, ISU Dobrogea: „Era foarte mult fum, am intrat în cel de-al doilea salon, acolo deja era un coleg, încerca să salveze, l-am ajutat să scoatem pacientul."
Dumitru Constantin a intrat în saloanele cuprinse de flăcări.
Dumitru Constantin, ISU Dobrogea: „Era o temperatură foarte înaltă, iar noi am trecut direct la stingere. Am pătruns în două încăperi, erau depozitate materiale sanitare, s-au produs şi mici deflagraţii în momentul când noi acţionam."
Nicușor Sandu, ISU Dobrogea: „Era foarte mult fum, persoane la geam, nu mai aveau aer, erau speriaţi, nu puteau să se mişte, erau şi mai înaintaţi în vârstă."
Între timp, anchetatorii au apelat la specialiştii de la Institutul de cercetare pentru securitate minieră şi protecţie anti-explozivă - Insemex, pentru efectuarea unor teste şi măsurători de specialitate. Probele extrase trebuie curăţate şi analizate.
Zafer Sadac, procuror criminalist: „Încercăm să stabilim care a fost sursa, care a fost traseul de propagare a incendiului şi încercăm să ne lămurim şi la condiţiile propagării incendiului. Poate să fie o greşeală umană, poate să fie un defect"
Primele concluzii ale anchetei ar urma să fie prezentate peste câteva zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: pompieri, marturie, spitalul de boli infectioase constanta, incendiu constanta,
Dată publicare:
03-10-2021 18:56