Incendiul de la spitalul din Constanța, produs în urma unei explozii puternice. Concluziile procurorilor
Procurorul criminalist Zafer Sadîc a anunțat că tragedia de vineri dimineață a fost provocată de o explozie puternică, care s-a produs în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.
Explozia a fost urmată de un incendiu la rândul lui extrem de puternic în atmosfera suprasaturată cu oxigen.
Deocamdată, criminaliștii și procurorii nu pot să spună unde s-a produs exact explozia și ce a provocat-o, cert este că a fost vorba de instalația electrică, sau dacă era vorba de o defecțiune la alimentarea cu oxigen a bolnavilor din Terapie Intensivă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, criminaliștii care i-au chemat la fața locului pe colegii de la Institutul Național de Criminalistică din București și specialiștii de la Petroșani, de la INSEMEX, cei care știu aproape totul despre mediile explozive, au solicitat familiilor celor șapte femei care și-au pierdut viața să dea probe ADN pentru cea mai bună identificare a trupurilor neînsuflețite, având în vedere că acestea au suferit arsuri în urma acelui incendiu extrem de puternic și vor să facă în condiții cât mai bune identificarea victimelor de aici. Este vorba de șapte femei care și-au pierdut viața.
Nici în acest moment procurorii sau polițiștii criminaliști nu pot să spună cu exactitate ce a provocat decesul celor șapte femei, dacă este vorba despre intoxicări cu fum sau dacă au murit după ce au fost decuplate de la sursa de oxigen, având în vedere că în cazul bolnavilor de COVID-19 vorbim de o stare a sănătății lor extrem de fragilă.
După incendiul produs la Piatra Neamț, în noiembrie 2020, statul român a cerut Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să controleze absolut toate secțiile ATI din țară. În urma controlului din Constanța, ofițerii IGSU au văzut că sistemul electric era învechit, era suprasolicitat și că nu existau detectoare de fum și de incendiu. Toate aceste probleme au fost pe masa Primăriei Constanța, în subordinea căreia se află Spitalul de Boli Infecțioase, numai că cei din Consiliul Local și cei de la primărie au amânat să rezolve problemele, așteptând fonduri europene cu care să modernizeze unitatea medicală.
„Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”, a transmis președintele Klaus Iohannis după incendiul de la spitalul din Constanța.
Unitatea medicală a fost construită în anii '30 și ultima reabilitare importantă a fost făcută acum o jumătate de secol.
La ultimul control făcut, în februarie, reprezentanții ISU au găsit improvizații la instalațiile electrice și lipsa unor sisteme esențiale de prevenire a incendiilor.
„S-a constatat nefuncționalitatea instalațiilor de semnalizare a incendiilor. Există în spital senzori pentru oxigen, dar instalația de detectare a incendiului nu există”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.
„Aceste disfuncționalități, nereguli trebuiau să fie remediate, când vorbim de exemplu de instalații electrice exploatate necorespunzător. Păi remedierea nu trebuie să aibă termen sfârșitul anului, remedierea se face de îndată”, a explicat Lucian Bode, ministru de Interne.
Primul responsabil de remedierea neregulilor din spital era directoarea spitalului, Stela Halichidis. Ea ocupă această funcție de 12 ani, de când spitalul se află în subordinea primăriei condusă pe atunci de Radu Mazăre.
Înainte, Stela Halchidis a fost 5 ani director adjunct medical. Acum a încercat să explice că în unitatea medicală totul era în regulă. Primarul orașului, Vergil Chițac i-a ținut partea.
„Mi-a fost frică de această problema întotdeauna și am încercat să pun totul la punct să nu se întâmple. Instalația electrică era subdimensionată, funcționa sub capacitatea ei că putere”, a spus Stela Halichidis.
Vergil Chițac, primarul Constanței: Aceste deficiențe au fost remediate și documentația a fost trimisă la ISU.
Reporter: O să vedeți care erau deficiențele?
Vergil Chițac: Nu mai țin minte exact, chestiuni legate de prize.
Spitalul în care s-a produs incendiul nu avea aviz de securitate la incendiu.
Nici nu ar fi depus o cerere pentru autorizare, deși ISU informase conducerea încă din 2017 că trebuie să facă asta.
Premierul Florin Cîțu a cerut că cei responsabili să fie dați afară.
„L-am sunat pe domnul primar al Constanței și am cerut să o demită din funcție pe doamna manager de la Spitalul de Boli Infecțioase. În același timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS care, de când a intrat în funcție, nu a făcut nicio evaluare și era în atribuțiile domniei sale să facă evaluări în ceea ce privește acreditarile spitalelor din România”, a declarat premierul României, Florin Cîțu.
Parchetul ia în calcul și varianta că sursă focului să fi fost instalația care conecta sistemul electric de cel de oxigen din secția de primiri urgențe, aflată lângă salonul ATI.
„Cel mai probabil că se dispune și o expertiză ca să vedem dacă se pot stabili cauzele, dacă cumva sunt imputabile vreunei anumite persoane sau care sunt cauzele”, a declarat Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
Parchetul a stabilit deocamdată că nu toți pacienții au murit carbonizati și nu toți erau în paturi.