ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-ar fi produs tragedia cu 7 morți de la Constanța. Ipotezele luate în calcul de anchetatori

×
Codul embed a fost copiat

Durere, disperare și revoltă la Constanța printre rudele victimelor-toate femei-care s-au stins, vineri, în cumplita tragedie de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Anchetatorii au cerut chiar probe ADN de la familii pentru a putea identifica o parte din trupurile neinsuflețite. Mai multe ipoteze sunt luate acum în calcul. Din primele cercetări, se pare că incendiul a izbucnit după o deflagratie produsă într-un salon de Terapie Intensivă unde funcționau mai multe aparate cu oxigen, folosite pentru pacienții cu Covid.

Ancheta va trebui să facă acum lumină între incompetența autorităților și neputințele unui sistem medical care pare să nu își mai revină niciodată.

Procurorii și specialiștii criminaliști au continuat ancheta, până când toate saloanele afectate de incendiu au fost izolate pentru conservarea probelor care să ducă la elucidarea tragediei. Șapte femei au murit, inhalând gaze, arse de vii sau rămase fără oxigen. Toate erau internate la secția de Terapie Intensivă, bolnave de Covid.

Încă de la primele ore al dimineții procurorii, împreună cu criminalistii, au reluat cercetările, verifică metru cu metru întreg perimetrul spitalului, și încearcă să afle în primul rând de unde a izbucnit incendiu.

Citește și
incendiu
Incendiul de la spitalul din Constanța, produs în urma unei explozii puternice. Concluziile procurorilor
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului Claudiu Pasăre că „visează miliarde”

Între timp, rudele victimelor își plâng morții. Maria Stoica avea 66 de ani. Fusese internată la începutul lunii septembrie cu Sars Cov 2 la spitalul din Medgidia. Pentru că starea ei se agravase, a fost mutată la Constanța. Însă rudele spun că nu au fost anunțate de transfer.

Alina, fiica uneia dintre victime: "Nu m-a anunțat nimeni. Nimeni nu m-a băgat în seamă din spital, am fost și am căutat-o o săptămâna la rând și mi s-a spus că nu este nimeni înregistrată cu numele de Stoica Maria acolo."

Fata Mariei a fost sunată de cineva din spital abia după tragedie.

Și fiul unei alte victime, Maria Elena Satcău, este șocat de tot ce s-a întâmplat. Bărbatul, venit din Italia, spune că la morgă spitalului i s-au cerut bani.

Cătălin Satcău: "7 milioane și jumătate să dați. Eu, necunoscând, eram deja distrus că am văzut-o pe mama... zic cum 7 milioane și jumătate, ce înseamnă? Cică păi da e procedura, spălatul, zic ce spălatul, ați adus-o în sac?”.

Potrivit primelor cercetări, incendiul ar fi fost provocat de o deflagrație produsă într-un salon ATI unde funcționau mai multe aparate presurizate cu oxigen. O ipoteza ar fi o acumulare de gaze de la instalația de oxigen urmată de un scurt circuit.

Surse din anchetă spun că o altă varianta luată în calcul este aceea că focul ar fi plecat de la instalația care conecta sistemul electric de cel care livra oxigenul către bolnavi.

Procurorii au solicitat rudelor unora dintre victime detalii suplimentare pentru identificare, inclusiv probe ADN.

Zafer Sadîc, procuror criminalist: "Din datele preliminare se pare că cele șapte victime, femei, au decedat ca urmare a intoxicației cu fum, din cauza incendiului produs, iar în cazul a două dintre victime decesul a fost favorizat și de arsurile provocate de temperatura provocată din saloanele în care s-a produs incendiul. E vorba de șapte saloane în terapie intensivă și în cele 10 saloane erau 10 pacienți."

Între timp, consiliul de administrație l-a demis pe managerul Spitalului, medicul Stela Halichidis.

Stela Halichidis, managerul Spitaulului de Boli Infecțioase Constănța

Stela Halichidis: „Toate actele sunt în regulă, toate defecțiunile care au fost constatate s-au remediat, nu era nimic în neregulă.”
Reporter: „Instalația de detecție funcționa?”
Stela Halichidis: „Dar nu există, este un proiect european de reabilitare energetică în care era prevăzută această instalație de detecție și stingere a incendiilor.”
Reporter: „Ce deficiențe ați avut?”
Stela Halichidis: „Aveam toate autorizațiile necesare!”

Pe de altă parte, șeful DNA Constănţa, procurorul Andrei Bodean, l-a criticat pe primarul orașului, Vergil Chiţac pentru mesajul pe care acesta l-a transmis după tragedie.

Vergil Chițac, primarul Constanței: "Vă urez tuturor sănătate, aveți grijă de voi, vaccinați-vă cu toții, pentru a nu ajunge în astfel de situații și vă mulțumesc frumos."

"Oare dacă ardea Cardiologia sau Ortopedia, ce ne-ar mai fi transmis edilul? Lăsăţi-vă de fumat, slăbiţi, apucăţi-vă de sport? Nu vă mai rupeţi picioarele?" scrie șeful DNA Constănța.

Între timp, în fața spitalui oamenii aprind lumâri pentru sufletul celor care s-au prăpădit în incendiu.

"Simt o durere imensă a acestor oameni care s-au dus și nu vreau să treacă nimeni prin suferința lor pe care au avut-o în spital și cum au putut să dipară de pe lumea aceasta. Dumnezeu să-i odihnească pe toți!", spune un bărbat.

Sambătă, primarul Vergil Chiţac a propus Consiliului Local acordarea unui ajutor financiar pentru fiecare dintre cele 7 familii ale persoanelor decedate ca urmare a incendiului produs la Spitalul de Boli Infecţioase, conform News.ro.

Ungaria ne oferă ajutor

 

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a oferit, sâmbătă, României ajutorul ţării sale, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a scris că "un necaz nu vine niciodată singur" şi că, într-o perioadă în care un număr tot mai mare de oameni au nevoie de îngrijiri spitaliceşti în România din cauza epidemiei de coronavirus, spitalul din Constanţa a fost afectat grav de flăcări vineri.

"Sistemul de sănătate ungar are capacitatea, iar dacă aveţi nevoie de ajutor în tratarea pacienţilor, vă puteţi baza pe noi", a scris Szijjarto, citat de Agerpres.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
VIDEO șocant. Primele momente după izbucnirea incendiului din Constanța. Flăcările, uriașe
VIDEO șocant. Primele momente după izbucnirea incendiului din Constanța. Flăcările, uriașe

Imagini șocante, care surprind primele momente după izbucnirea incendiului de la spitalul din Constanța, au fost filmate de un martor, care a trimis aceste înregistrări Știrilor Pro TV.

Incendiul de la spitalul din Constanța, produs în urma unei explozii puternice. Concluziile procurorilor
Incendiul de la spitalul din Constanța, produs în urma unei explozii puternice. Concluziile procurorilor

Procurorul criminalist Zafer Sadîc a anunțat că tragedia de vineri dimineață a fost provocată de o explozie puternică, care s-a produs în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.

Mărturiile dramatice ale rudelor pacienților decedați în incendiul din Constanța. „O moarte așa de urâtă și cruntă”
Mărturiile dramatice ale rudelor pacienților decedați în incendiul din Constanța. „O moarte așa de urâtă și cruntă”

Tragedia de la Constanța i-a adus în pragul disperării pe cei care aveau părinți, frați și copii internați la Spitalul de Boli Infecțioase.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția
Președintele Klaus Iohannis a promulgat ”legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști”, după cum a acuzat opoziția

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, deși ar fi putut să retrimită actul normativ în Parlament, pentru reexaminare.

VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR
VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare a început oficial în Timișoara cu un ... scandal.  

Bucureștenii sunt datornici la căldură și apă caldă cu nu mai puțin de un miliard de lei. Apare riscul unui faliment
Bucureștenii sunt datornici la căldură și apă caldă cu nu mai puțin de un miliard de lei. Apare riscul unui faliment

Compania Termoenergetica, cea care a preluat de la defuncta (prin faliment) Radet transportul și distribuția agentului termic în București are o datorie imensă la producătorul energiei, compania Elcen, deținută de ministerul Economiei.