Mărturia unei românce din China în plină epidemie de coronavirus. "Ieşi doar sub semnătură"

×
Codul embed a fost copiat

Noul coronavirus din China ține în alertă autoritățile din România.

Chiar dacă până acum la noi în țară nu a fost confirmat nici un caz, spitalele vor primi aparate noi care vor putea fi folosite în cazurile grave de infecție.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății se reunește din nou joi seară pentru a decide dacă noul virus din China constituie o urgență la nivel global.

Între timp, în China bilanțul s-a agravat: oficial au murit 170 de oameni și alți 7.800 s-au îmbolnăvit. Infecțiile s-au răspândit în cel puțin 15 țări.

O româncă aflată la studii în orașul Macao spune că situația este tot mai grea. Orașul este închis, iar autoritățile de acolo caută peste 100 de persoane care au venit din regiunea Wuhan.

Citește și
Rusia îşi va închide frontiera cu China, din cauza coronavirusului
Rusia îşi va închide frontiera cu China, din cauza coronavirusului

Inna: „Nu le găsesc, probabil s-au ascuns. Ieși din campus doar sub semnătură și doar în zone rezidențiale. În market nu mai găsești nimic. Sunt rafturile goale. Nu am văzut pe nimeni fără mască.''

La noi, responsabilii care gestionează problema coronavirusului s-au reunit la Ministerul Sănătății. Se păstrează controalele de la aeroport pentru pasagerii care se întorc din China și chiar dacă până acum în România nu s-a înregistrat niciun caz de infecție, în spitale va fi cumpărată aparatură nouă.

Cele mai multe infecții cu noul coronavirus sunt cazuri ușoare, spun specialiștii. Dar sunt situații când starea bolnavului se poate agrava și nu mai poate respira singur. Atunci este nevoie de ventilație artificială. Astfel de aparate sunt folosite cel mai adesea în secțiile de terapie intensivă, care, indiferent că vorbim de copii sau de adulți, de cele mai multe ori sunt pline. Tocmai de aceea ministrul Sănătății a anunțat că vor fi cumpărate ventilatoare noi și distribuite în spitalele din toată țara.

Victor Costache, ministrul Sănătății: „Pentru spitalele județene câte unul și trei pentru spitalele de boli infectioanse. Și așteptăm răspunsul pentru două, trei unități ECMO. Să punem răul în față.''

Virusul ucigaş din China i-a speriat și pe angajaţii Poştei Române. Poştaşii, dar şi cei care manevrează coletele. Toți se tem că boala ar putea veni într-unul dintre pachetele expediate din China. Sindicaliştii au cerut şefilor companiei să le dea mănuşi şi măşti de protecţie.

Factor poștal: „Am fost înștiințați că o să primim măști și mănuși de protecție. Momentan nu am primit. Nu avem niciun caz până în prezent, dar sunt necesare. Ne temem, cu siguranță, că sunt atâtea pachete pe care le distribuim în fiecare zi și nu vrem să se întâmple nimic grav.''

Roman Dumitru, președinte SLPR Dolj și vicepreședinte la nivel național: „Vin foarte multe colete din China. Se prelucrează în centrul de tranzit, după aceea sunt distribuite prin factori poștali la domiciliul destinatarilor și pe cine nu găsește merg la oficile din Craiova.''

Specialiștii spun, însă, că virusul supraviețuiește doar câteva ore pe suprafețe, prin urmare nu ar avea cum să ajungă în România pe colete.

În toată lumea situația este tensionată din cauza coronavirusului. 6.000 de pasageri au rămas blocați la bordul unei nave de croazieră italiană, care a acostat la Civitavecchia, în apropiere de Roma. Nu au fost lăsați să coboare de pe vapor, până când nu au fost testați doi turiști, suspectați de infectare cu coronavirus. Cei de pe navă au vizitat Marsilia, Barcelona și Palma de Mallorca, înainte să ajungă pe coasta italiană.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Cu toate că numărul cazurilor în afara Chinei rămâne relativ redus, ele constituie potențialul pentru o epidemie de proporții.”

Stârnește maximă îngrijorare ipoteza că oamenii ar putea răspândi virusul nedetectaţi. Asta după ce un băiat chinez de 10 ani a fost diagnosticat cu infecţie cu coronavirus, deşi nu a avut vreun simptom. Mai mult, și doi dintre japonezii repatriați miercuri au fost testați pozitiv pentru virus, deși nu prezentau semne de boală.

Omi Shigeru, președintele Organizației de îngrijire a sănătății comunitare din Japonia: „Ca expert, nu pot nega posibilitatea ca un purtător asimptomatic să-i infecteze pe alții, așa că e mai bine să luăm contramăsuri. Cea mai mare diferență față de SARS este că persoanele infectate pot fi asimptomatice.”

În Franța, spitalele adoptă măsuri tot mai serioase de prevenție, mai ales că au cinci pacienți infectați. Două aeronave franceze urmează să aducă din China cetățeni francezi și ai unor țări din Uniunea Europeană. Parisul a trimis miercuri noapte un prim avion pentru repatrierea a 250 de francezi din Wuhan. La acest avion ar putea avea acces teoretic și românul aflat în Wuhan, care a cerut repatrierea.

Agnès Buzyn, ministrul Sănătății: „Al doilea avion va pleca joi sau vineri către Wuhan. Un Airbus 380 care va repatria alți francezi, dar și cetățeni străini, mai ales europeni, care au cerut ajutor în cadrul mecanismului european de asistență mutuală.”

Și cetățenii americani evacuați deja din Wuhan sunt în carantină, pe bază de voluntariat, la o bază militară din sudul Californiei. Pe drumul spre casă, piloții avionului au purtat costume de protecție.

În afara granițelor Chinei, nu doar în Hong Kong există semne de panică, de pildă cozile interminabile la farmacii pentru mășți sanitare, ci și în Coreea de Sud. Acolo, protestatarii au blocat cu tractoare accesul la centrele de carantină pregătite în două orașe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
6.000 de oameni, blocați pe o navă după ce doi turiști chinezi au dat semne de coronavirus
6.000 de oameni, blocați pe o navă după ce doi turiști chinezi au dat semne de coronavirus

6.000 de oameni sunt blocați la bordul unei nave de croazieră italiene, deoarece doi pasageri chinezi prezenți pe vas sunt suspectați că sunt infectați cu coronavirus.

Rusia îşi va închide frontiera cu China, din cauza coronavirusului
Rusia îşi va închide frontiera cu China, din cauza coronavirusului

Rusia şi-a anunţat joi intenţia de a-şi închide frontiera cu China, care se întinde pe o lungime de 4.250 de km, în cadrul măsurilor de combatere a propagării noului coronavirus, care a făcut până în prezent cel puţin 170 de morţi, potrivit AFP.

VIDEO. China transmite LIVE construcția celor 2 spitale din Wuhan. Cum arată după 8 zile
VIDEO. China transmite LIVE construcția celor 2 spitale din Wuhan. Cum arată după 8 zile

Chinezii muncesc de zor la cele două spitale pentru pacienții infectați cu coronavirus din Wuhan, pe care au anunțat că le vor contrui în timp record: 10, respectiv 15 zile.

Recomandări
Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO
Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO

Au apărut noi mesaje acuzatoare la adresa preotului Visarion Alexa. Încă o femeie povestește, că părintele i-a făcut avansuri și chiar, a sărutat-o când, au fost împreună. Pentru a dovedi că nu minte a publicat, și capturi cu mesajele.

O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții
O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții

Una dintre cele mai mari fraude cu lemn tăiat ilegal din păduri este investigată de nouă structuri ale statului. Poliţiştii şi procurorii au descins la 17 Ocoale Silvice din Suceava, dar şi la 146 de firme şi chiar adrese particulare din alte 17 judeţe.

Prețurile vor continua să crească. Cele mai mari majorări vor fi în construcții și la produsele de la raft
Prețurile vor continua să crească. Cele mai mari majorări vor fi în construcții și la produsele de la raft

Şi pentru că mereu este loc de mai rău prețurile vor continua să crească toamna aceasta, arată un sondaj al Institutului Național de Statistică, la care au participat 9 mii de manageri de firme.