Mărturia tinerei care a fost ridicată de jandarmi din Piața Victoriei: „M-au strâns de gât cu eşarfa, m-au tras de păr”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 04 Decembrie 2017 12:31
Categorie: Actualitate
conflict protestari jandarmi in piata victoriei

Angelica Șerban, una dintre cele trei persoane care au fost ridicate de jandarmi, sâmbătă, în timp ce protesta față de decizia de Primăriei Capitalei privind organizarea unui Târg de Crăciun în Piața Victoriei a povestit, pe Facebook, prin ce a trecut.

 

„Cum m-am ales cu o îndubare, 3.000 de lei amendă, un deget umflat, niște păr smuls și niște dureri dubioase de spate pentru Piața Victoriei?! Despre protest, ați tot văzut imagini, despre cum e sa fii la fața locului, urmează sa vă povestesc începând de la incidentul cu seniorul”, a scris ea, pe Facebook.

Astfel, Angela Șerban a povestit cum, prietenii ei au sunat-o încă de sâmbătă dimineața, să o anunțe că au început să fie amplasate instalațiile pentru Târgul din Piața Victoriei.

„Mă împachetez repede și fug în Victoriei. Când am ajuns, am văzut gardurile, schelele, toaletele și macaraua care monta balizele de beton și mi-am spus în gând ‘pfoa, cum naibii ieșim din asta’? Eram pe balizele de pe platformă, strigam ceva la portavoce, cu spatele către Guvern. Știam că filmează Sandy de pe trotuar, dar nu am stat cu ochii pe el. De obicei se descurcă. La un moment dat, am văzut cum ceilalți ies printre garduri și dau buzna pe partea cealaltă. Când m-am întors, jandarmii îl imobilizaseră pe Sandy, dar nu am înțeles de ce! Am sărit de pe platformă, am mers la ei și am văzut seniorul cu sânge pe față. L-am întrebat: 'Ce ați pățit?', `M-am împiedicat și am căzut, domnișoară!' Nu l-am crezut, dar tot nu înțelegeam ce se întâmplă în toată hărmălaia aia. În scurt timp, am mers toți în Piață să ne continuăm protestul. În Piață, am văzut imaginile și am înțeles ce s-a întâmplat. Seniorul a discutat cu Jandarmeria (probabil le spunea să ne umfle, din câte am înțeles este un fost securist care se perinda prin anumite cercuri, deci a fost premeditat), Sandy l-a chestionat, seniorul a început să-l înjure ca la ușa cortului atât pe Sandy, cât și pe noi, Sandy i-a spus că este nesimțit și că așa se comporta comuniștii psd-isti, replică pentru care seniorul l-a altoit cu un ghiozdan în cap. Din nefericire, instinctul de bărbat s-a activat și i-a plasat un pumn. De aici și imaginile cu fața lovită a seniorului”, a continuat ea.

Totodată, femeia a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit și că s-a amuzat când a avut loc agresiunea.

„Jandarmeria nu a intervenit în momentul în care Sandy a fost agresat, ba mai mult, s-au amuzat pe subiect, în schimb, când a ripostat, l-au pus la pământ. Lipsa totală de imparțialitate. Bineînțeles că nu sunt de acord cu reacția lui, dar nici cu reacția seniorului și a Jandarmeriei. Ceea ce s-a întâmplat este culpa comună, deși exista circumstanță atenuantă: autoapărarea. Sandy s-a apărat. Că n-a fost cea mai bună reacție, pot să înțeleg, dar a fost consecință, nu cauză!
La mai bine de o oră după incident, aproximativ 20 de jandarmi veneau alergând către Piață. Am coborât de pe balize și ne-am îndreptat către locul pe unde au intrat primii 3”,
a mai spus protestatara.

După aceea, jandarmii le-au comunicat că „îi invită la secție”.

„A venit dialogul (care numai dialog nu a făcut) să-i comunice lui Sandy că îl invită la secție și că dacă nu accepta invitația îl vor lua împotriva voinței lui. Moment în care oamenii au încercat să le explice că s-a apărat. Le-au prezentat imagini, mărturii, au cerut să li se explice de ce nu au intervenit de la bun început. Nu a contat. Am fost înconjurați de către cei de la intervenții care ne-au împins, tras, lovit, ne-au sucit mâinile.. Ne-au strâns atât de tare încât nu mai puteam respira. Am început să strigăm de durere pentru că ne contorsionau mâinile, dar nu le-a păsat, aveau ordin să îl extragă cu tot cu noi. Unul dintre jandarmi mi s-a adresat cu: 'pleacă, fă, de aici!' Am înțeles că se aude pe una dintre filmări, nu am avut timp să le urmăresc”, a mai scris Angelica Șerban.

Tânăra protestatară acuză Jandarmerica că a folosit „total nejustificat” forța.

„După ce l-au extras, oamenii le-au urât celebrul 'Jandarmeria apară hoţia', de lângă balize. Știți cum a răspuns Jandarmeria? Au tras de foile gardului care erau lângă balize, i-au închis ca pe animale și au lovit cu bocancii în gard. I-am văzut striviți de balize, iar pe unii căzuți din picioare. Am crezut că mi se face rău. Am pus mâna pe gard să-l împing cât să le fac loc să iasă, mai ales ca doamna Teodora Vlad are probleme cu picioarele și nu se putea ridica. Era lângă mine şi voiam să-i fac loc şi să o ajut să se ridice. Individul de la Jandarmerie care mă ţine de mâna stânga în fotografie, a vrut să mă oprească și l-am împins cu mâna dreaptă. A considerat că l-am lovit și a început să tragă de mine ca de un infractor. Nu știu exact câți au venit, dar le-am simțit forța. M-au tras, m-au împins, m-au strâns de gât cu eşarfa, m-au tras de păr și, deși m-am opus și le-am cerut să fiu legitimată, m-au luat pe sus și m-au băgat în duba. Punctez: i-am spus de trei ori că mă sugruma cu eșarfa până m-a eliberat. Cred că nu m-a crezut pe cuvânt, dar imaginile vorbesc. Îndubați (cum spunem noi) am fost eu și Alex, băiatul din poză a doua, care nu a făcut altceva decât să încerce să mă salveze când a văzut cum se comportau. Pe Sandy l-au luat separat. Ne-au ținut în duba vreo 15 minute și au încercat să ne ia la mișto. Mi-au adus o femeie jandarm după ce a insistat Alex că nu respecta procedura. Am mers la Secția 1, unde am fost însoțiți de un avocat care mai vine pe la proteste și care ne va ajuta să contestăm în instanță procesele verbale. În Secția 1 era frig bocnă, iar noi uzi până la piele. Ne-au ținut două ore și ceva să completeze 3 pv-uri. Toți primeau indicații prin telefon despre ce ar trebui să apară în pv.
Am fost percheziţionaţi, iar asupra noastră nu au fost găsite obiecte, substanțe, sau alte materiale periculoase.
Sancţiuni: câte 3000 de lei pt mine și Alex pentru obstrucţionarea organului, 1000 de lei pt Sandy - lovire
”, mai mărturisește ea, acuzând autoritățile statului că nu recurg la dialog și că singura metodă este forța.

 

Câţiva protestatari au fost ridicaţi de jandarmi, în urma incidentelor din Piaţa Victoriei, unde manifestanţii au încercat să împiedice angajaţii Primăriei Capitalei să instaleze căsuţele pentru târgul de sărbători.

Reacția Gabrielei Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat, sâmbătă, față de manifestația din Piața Victoriei, în cadrul căreia protestatarii s-au declarat nemulțumiți că municipalitatea dorește organizarea unui Festival de colinde în fața Guvernului.

În acest context, ea a anunțat că Festivalul de colinde și târgul de Crăciun vor fi mutate în Piața Enescu.

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfăşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei”, transmite Gabriela Firea, într-un comunicat de presă remis redacției.

 

 

conflict protestari jandarmi in piata victoriei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Noi proteste în București și în țară. 500 de persoane în Piața Victoriei
Noi proteste în București și în țară. 500 de persoane în Piața Victoriei
Târgul din Piața Victoriei, anulat după proteste
Târgul din Piața Victoriei, anulat după proteste
Gabriela Firea mută Târgul din Piața Victoriei, însă îi critică dur pe protestatari. ”E începutul anarhiei”
Gabriela Firea mută Târgul din Piața Victoriei, însă îi critică dur pe protestatari. ”E începutul anarhiei”
Trei persoane, amendate cu 7.000 de lei, după ciocnirile violente din Piața Victoriei
Trei persoane, amendate cu 7.000 de lei, după ciocnirile violente din Piața Victoriei
VIDEO PROTVPLUS.RO
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Concurentul care a întors toți antrenorii în 5 secunde. Bogdan Ioan a făcut show pe scena Vocea României

02:58
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Doar Vocea a contat! Antrenorii și-au întors doar scaunele ca să-i asculte vocea până la final
Oare Celine Dion și-a fi întors scaunul? Vocea care a întors doar scaunele antrenorilor

02:12
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Concurentul care îl uimește pe Smiley. Artistul are impresia că sunt doi cântăreți pe scenă
Izabela Barbu canta Summertime

02:03
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Vocea care îi ține în picioare pe antrenori 
Daria Tănasă interpretează Ain't no other man 

01:47
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
O melodie rock este mereu pe placul lui Tudor. Vocea care l-a făcut să se întoarcă în două secunde
Dombi Sandor interpretează piesă "I feel good" a lui Tom Jones

02:11
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Vocea care o face pe Irina să plângă 

02:28
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Acel moment când Tudor Chirilă fluieră din tot sufletul la o melodie cântată de tine
Alma Boiangiu interpretează melodia "Wonderwall" a trupei Oasis

02:04
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
17 ani și o voce care nu are vârstă. Dora a întors toate scaunele la Vocea României
Dora Gaitanovici interpretează celebra piesă "One more try" a lui George Michael

01:58
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
"Nu sunt perfectă" cântată perfect de Romanița Fricosu

01:53
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
I'm sexy and I know it cântată mult prea sexy de Andrei Voicu

01:50
brad lugoj
Dezastru lăsat de muncitorii care au târât un brad de Crăciun prin centrul Lugojului
Primarul acuzat de act sexual cu o minoră, trimis în judecată. Cum se apără edilul
Raportul tehnic MCV: "Ministrul Justiţiei poate schimba toţi procurorii DNA"
Nicolae Robu a mers să vadă casele pe care le-ar fi înstrăinat ilegal
Carambol pe DN1 din cauza unui câine: "Astea-s drumurile în România. Peste tot, animale"
Tânărul din Neamț care a murit în Belgia în urma unor arsuri grave va fi adus acasă
tramvai
Trei persoane, agresate de un tânăr beat în stația de tramvai. O femeie a ajuns la spital
Banca Mondială: ”Gradul de pregătire al României în faţa dezastrelor naturale, limitat”
Armata franceză îl ironizează pe Trump, după ce a anulat o vizită oficială din cauza ploii
Un polițist din Arad și-a găsit mașina plină de vopsea, iar colegii spun că a fost răzbunare
Frans Timmermans: "Nu aţi făcut progrese, chiar aţi regresat în privinţa MCV. Suspendaţi imediat legile justiţiei şi OUG"
Ancheta continuă la Fabrica de Arme Cugir. Ce s-ar fi întâmplat înainte de explozie