Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” a strâns sute de oameni. Trecătorii s-au alăturat mișcării
Mii de oameni au participat duminică la marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor”, organizat în mai multe orașe din țară. Manifestanții au cerut autorităților sancționarea mai aspră a celor care agresează femei.
În prima jumătate a anului, Poliția a înregistrat mai bine de 3.500 de plângeri privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.
„Vrem siguranţa pe stradă şi acasă!" au transmis participantele la marș. În Iași, sute de oameni - mulți dintre ei pregătiți cu pancarte - au ieșit în stradă pentru a-şi arăta susţinerea față de victimele violenței domestice și ale hărțuirii sexuale.
Diana Bartic, reprezentant marș: „Am venit pentru surioara mea care are acum 10 ani și nu vreau să vină la un moment dat către mine să-mi mărturiseasca că s-a confruntat cu un abuz și o să ridic din umeri și să-i zic asta-i lumea în care trăim. Nimic nu justifică un act de violență, nimic."
Tânără: „Consimțământul nu este ce haine porți. Am prietene care mi-au zis de anumite dăți în care au fost chiar agresate pe stradă."
În fiecare oră, 12 persoane sunt agresate în familie, arata datele Poliţiei.
Irina Nichifiriuc, consilier: „Văd cazuri absolut înfiorătoare de femei care suferă. Se apelează în continuare la violență, la un limbaj abuziv, la abuz emoțional, financiar."
Laura Albu, reprezentanta Centrului de mediere și securitate comunitară: „Nu există nicio finanțare de la bugetul de stat pentru serviciile acordate. Cel puțin în Iași organizația noastră asistă în jur de 500 de femei victime ale ființei domestice. Abuzatorii sunt multe dintre ele persoane educate, multe dintre ele cu bani, cu influență.”
Și în Piața Libertății din Timișoara oamenii au scandat pentru siguranța femeilor. Şi mulţi trecători s-au alăturat grupului, impresionaţi de mesajul acţiunii.
Tânără: „Evit foarte des să merg seara, deoarece am avut foarte multe întâmplări seara, cu bărbați ciudați, care m-au marcat și nu mai am curajul să ies afară."
Femeie: „Provin dintr-o familie tradițională, unde abuzurile sunt ceva normal și atunci dacă mamele, bunicile noastre nu au putut să spună nimic, m-aș bucura dacă aș putea face un lucru benefic pentru, nu am fete, dar pentru fetele din ziua de astăzi."
A fost a zecea ediţie a evenimentului.