Marile sectoare ale economiei mondiale au fost afectate grav de avaria tehnică a Windows. Ce pierderi uriașe au înregistrat

×
Codul embed a fost copiat

O uriașă avarie tehnică a blocat activitatea a sute de companii din toată lumea, care foloseau serviciile și aplicațiile Microsoft.

Au fost afectate aeroporturi, bănci, magazine, bursele de la Londra și din Dubai, posturi de televiziune, dar și lanțuri de magazine. În Statele Unite și Australia, mai multe companii aeriene și-au amânat zborurile.

De vină pentru avarie ar fi o defecțiune apărută la o firmă de securitate cibernetică, din cauza căreia ar fi căzut toată infrastructura Cloud a companiei Microsoft. Nu e un atac cibernetic, ci un program care practic s-a blocat. Soluția nu e complicată, tot ce trebuie să faceți este să reveniți la versiunea anterioară, un operator IT poate rezolva chestiunea relativ ușor.

Perturbările tehnologice din întreaga lume au lăsat zboruri anulate, afaceri care se confruntă cu probleme IT și clienți incapabili să acceseze servicii tehnologice.

Companii afectate până acum

Toate zborurile au fost anulate pentru United Airlines, Delta Air Lines și American Airlines. Administrația Federală a Aviației a citat probleme de comunicare și nu a precizat cât timp va dura „oprirea la sol”.

Citește și
Blue Screen of Death
Cum a fost afectată România de „pana Windows”. Ce se întâmplă cu instituțiile și companiile de stat

Zborurile Allegiant Airlines au fost, de asemenea, anulate. Mai devreme, joi, Allegiant a declarat că site-ul său web era indisponibil din cauza unei probleme cu Microsoft Azure, software-ul cloud al gigantului tehnologic.

Microsoft a declarat vineri că investighează o problemă care afectează capacitatea utilizatorilor de a accesa diverse aplicații și servicii Microsoft 365. Mai devreme, joi, a spus pe site-ul său de raportare a stării Azure că serviciul a căzut pentru unii clienți din Statele Unite, adăugând că a identificat cauza și lucrează pentru a o remedia.

Alte companii aeriene globale, inclusiv Virgin Australia și Qantas, au fost afectate de întreruperi IT, spunând că încă operează, dar cu întârzieri.

Aeroporturile din Melbourne, Brisbane și Sydney se confruntă cu perturbări similare, deși zborurile continuă să sosească și să plece.

Instituțiile bancare și de telecomunicații din Australia, cum ar fi ANZ, Westpac, Visa și Optus, au fost, de asemenea, afectate, potrivit Downdetector, un site care urmărește întreruperile cibernetice.

Clienții Microsoft din China văd un „ecran albastru” cu un mesaj de eroare, cunoscut popular sub numele de BSOD (ecranul albastru al morții), a confirmat Microsoft vineri.

Probleme au apărut din această cauză și la noi. Pe aeroportul Otopeni, patru companii aeriene au anunțat că trebuie să desfășoare manual anumite proceduri, cum ar fi checkinul sau rezervarea biletelor, aceste companii sunt Wizz Air, Turkish Airlines, Eurowings și Ryanair. Până acum număram 7 zboruri care au înregistrat din acest motiv întârzieri, unele și de peste o oră. Pot apărea probleme și pe aeroporturile de destinație. Călătorii sunt sfătuiți să ajungă la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte.

Potrivit Ministrului Digitalizării din România, până acum companii de importanță strategică ale statului nu au raportat probleme. În schimb, clienții unor magazine alimentare de la noi au sesizat că plata cu cardul nu putea fi procesată în această dimineață.

Cine este de vină pentru această problemă globală încă nu se știe sigur, unii experți IT arată cu degetul compania Microsoft, alții către Crowdstrike, o companie americană pentru securitate cibernetică. Aceasta din urmă ar fi lansat recent un update cu probleme. Cert este că această avarie tehnică va costa scump multe companii din întreaga lume.

Reacția Microsoft

Bursa de Valori din Londra a declarat că serviciul său de știri se confruntă cu „o problemă tehnică globală a unei terțe părți”, împiedicând publicarea știrilor pe site-ul său. Alte servicii ale companiei, inclusiv bursa în sine, continuă să funcționeze normal, a adăugat.

Alte afaceri afectate includ lanțurile de supermarketuri din Australia, poliția de stat, radiodifuzorul național și băncile din Noua Zeelandă.

Microsoft a declarat vineri că investighează o problemă care afectează accesul utilizatorilor la diverse aplicații și servicii Microsoft 365, inclusiv Teams.

"Serviciile noastre încă văd îmbunătățiri continue în timp ce continuăm să luăm măsuri de atenuare", a spus compania.

A adăugat că unii utilizatori "văd o ameliorare" pe măsură ce compania abordează problema și a declarat că cauza preliminară a fost o modificare de configurație care a "dus la eșecuri de conectivitate".

Profesoara Jill Slay, președinta SmartSat pentru Securitate Cibernetică la Universitatea din Australia de Sud, a declarat că „impactul global” al acestei întreruperi majore globale este „enorm”, dar că este „prea devreme pentru a trage concluzii” cu privire la cauza acesteia.

„În prezent, există o întrerupere tehnică majoră la nivel global care afectează multiple companii și servicii”, a spus Slay. „Unii atribuie aceasta serviciilor de securitate oferite de CrowdStrike. Alții o atribuie Microsoft sau Amazon. Autoritățile și industria vor monitoriza, dar în acest moment este prea devreme pentru a trage concluzii.”

Slay a spus că întreruperea „poate fi ușor rezultatul unei configurări greșite de către una dintre aceste companii sau a unei ‘interferențe’ între produse, impactul global fiind enorm.”

"Este posibil să existe o breșă de securitate, dar pentru mine, aceasta este instinctiv puțin probabilă.”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a fost protagonista unui pictorial incendiar, în costum de baie. Imagini spectaculoase
Citește și...
Cum rezolvi problema „ecranului albastru al morții”, care a afectat computerele cu Windows din întreaga lume
Cum rezolvi problema „ecranului albastru al morții”, care a afectat computerele cu Windows din întreaga lume

Microsoft semnalează vineri o pană de serviciu majoră a serviciilor sale, care afectează întreprinderi şi utilizatori din întreaga lume.

Cum a fost afectată România de „pana Windows”. Ce se întâmplă cu instituțiile și companiile de stat
Cum a fost afectată România de „pana Windows”. Ce se întâmplă cu instituțiile și companiile de stat

Problemele înregistrate de către utilizatorii de Microsoft Windows din întreaga lume au afectat și activitatea unor furnizori de servicii și utlități din România.

Recomandări
Reacție de la Moscova după ce Donald Trump s-a declarat „foarte enervat” de Vladimir Putin în discuțiile privind Ucraina
Reacție de la Moscova după ce Donald Trump s-a declarat „foarte enervat” de Vladimir Putin în discuțiile privind Ucraina

Vladimir Putin "rămâne deschis oricărui contact" cu omologul său american Donald Trump, a afirmat luni Kremlinul după criticile formulate de liderul de la Casa Albă la adresa preşedintelui rus, în pofida apropierii lor demarate de mai multe săptămâni.

Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii aprilie. Temperaturile scad brusc zilele următoarele
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii aprilie. Temperaturile scad brusc zilele următoarele

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru perioada 31 martie - 13 aprilie. Săptămâna în curs va aduce o încălzire uşoară vremii în toate regiunile, cu maxime termice ce vor oscila între 16 şi 18 grade.

Rezultate simulare Evaluare Naţională 2025. Ce note s-au luat la Română și Matematică. Ce se întâmplă cu notele
Rezultate simulare Evaluare Naţională 2025. Ce note s-au luat la Română și Matematică. Ce se întâmplă cu notele

Rezultatele la simularea Evaluării Naţionale 2025 vor fi comunicate luni, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.