Judecatoarea Georgeta Barbalata, urmarita penal. A renuntat la functia de purtator de cuvant ICCJ

Georgeta Barbalata

Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva judecatoarei Georgeta Barbalata, de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru infractiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie.

Judecatoarea Georgeta Barbalata a demisionat, vineri, din functia de purtator de cuvant al ICCJ, dupa ce procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in cazul ei pentru favorizarea infractorului, fiind acuzata ca l-a avertizat pe fostul sef al SIPI Ilfov ca-i va fi perchezitionata locuinta.

Concret, in data de 10 iulie 2012, judecatoarea l-a avertizat pe fostul sef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, de faptul ca s-a solicitat la ICCJ autorizatie de perchezitie a locuintei sale si ca "ar putea avea anumite probleme" legate de "servicii" pe care le-ar fi facut procurorilor George Balan si Marcel Sampetru.

"Procedand in acest mod, judecatoarea Barbalata Georgeta i-a asigurat invinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare, ce ar fi putut constitui mijloace de proba, ingreunand astfel urmarirea penala", arata DNA.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata Georgeta Barbalata, judecator la inalta Curte de Casatie si Justitie, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie, prevazuta de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000", precizeaza DNA, in urma solicitarilor presei.

Citește și
Marcel Sampetru
Marcel Sampetru a ajuns la DNA: "Vom da declaratii dupa discutia cu procurorii"
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

Vineri, invinuitei Barbalata Georgeta i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, precizeaza DNA.

La intrarea in sediul DNA, Georgeta Barbalata, purtator de cuvant al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a spus reporterilor ca nu stie pentru ce a fost citata. Dupa aproximativ 20 de minute, ea a parasit sediul Directiei Nationale Anticoruptie spunand ca nu vrea sa comenteze prezenta ei la DNA. Ea a invocat dreptul la imagine.

Audierea sa a fost legata de dosarul in care este cercetat seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai, care ar fi un apropiat al judecatoarei. In acelasi dosar mai sunt invinuiti si fostul vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistratuirii, procurorul George Balan, si fostul consilier al acestuia, Marcel Sampetru, care a demisionat recent din magistratura.

DNA sustine ca exista date si indicii temeinice ca, in perioada martie - iunie 2012, invinuitii Vlad Mihai, George Balan si Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informatiile furnizate de cel dintai, in calitate de sef al serviciului de informatii al Ministerului de Interne in Ilfov.

Scandal de coruptie. DNA: Sampetru si Balan au negociat cu liderii USL posturile lui Morar si Kovesi

Vlad Mihai, ofiter, seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, este acuzat de infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevazuta de art. 12 lit. b din legea 78/2000, in forma continuata

George Balan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de infractiunea de complicitate la infractiunea sus mentionata, in forma continuata, iar Marcel Sampetru de instigare.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori se arata ca exista date si indicii temeinice ca, in perioada martie - iunie 2012, invinuitii Vlad Mihai, George Balan si Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informatiile furnizate de cel dintai, in calitate de sef al serviciului de informatii al Ministerului de Interne pe judetul Ilfov.

Avand in vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, in acest moment. La data de 11 iulie 2012, celor trei persoane invinuite li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Procurorii George Balan si Marcel Sampetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit sa recurga la mijloace mai degraba intelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la functiile pe care si le doreau, sustin anchetatorii DNA.

"Incercarile de a manipula numirile din interior institutiilor care prezinta interes pentru politicieni sunt cu atat mai reprobabile cu cat beneficiaza de sprijinul si de aportul unor persoane care au functii de conducere in cel mai inalt for al magistratilor, cu atributiuni directe in procedura de numire al procurorului sef al DNA si al procurorului general al Romaniei", arata procurorii anticoruptie in referatul de incepere a urmaririi penale a lui Balan si Sampetru.

In opinia anchetatorilor, relevant este faptul ca discutiile se poarta intre persoane cu putere decizionala in sistemul judiciar si persoane cu functii de conducere in interiorul unui partid politic aflat la guvernare.

Din actele premergatoare efectuate intr-un dosar privindu-l pe Vlad Mihai, cercetat pentru luare de mita, a rezultat faptul ca grupul constituit din Mihai Vlad, Marcel Sampetru, George Balan si Marian Petrache, ar avea interese politice si de afaceri in zona Ilfov, si exploateaza in interes personal informatiile furnizate comisarul sef in virtutea functiei de sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Ilfov.

In urma monitorizarii grupului a reiesit faptul ca acest grup obisnuia sa se intruneasca intr-un restaurant din Bucuresti. Patronul restaurantului era anuntat atunci cand se dorea organizarea unei intalniri si asigura conspirativitatea intrevederilor, punand la dispozitie un separeu, precum si prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenti, la solicitarea lor, pentru evitarea inregistrarii discutiilor purtate de ei.

Articol recomandat de sport.ro
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Citește și...
Procurorul Marcel Sampetru si-a inaintat demisia din magistratura, la CSM
Procurorul Marcel Sampetru si-a inaintat demisia din magistratura, la CSM

Procurorul Marcel Sampetru, detasat in aparatul tehnic al Consiliul Superior al Magistraturii, Directia Resurse Umane, si-a depus la CSM, joi, demisia din magistratura.

Marcel Sampetru a ajuns la DNA:
Marcel Sampetru a ajuns la DNA: "Vom da declaratii dupa discutia cu procurorii"

Procurorul Marcel Sampetru, cercetat alaturi de magistratul George Balan si de seful SIPI Ilfov Vlad Mihai, a venit, joi, la DNA pentru a fi audiat in dosarul privind divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.

Scandal de coruptie. DNA: Sampetru si Balan au negociat cu liderii USL posturile lui Morar si Kovesi
Scandal de coruptie. DNA: Sampetru si Balan au negociat cu liderii USL posturile lui Morar si Kovesi

Doi procurori cunoscuti, unul fost adjunct al Procurorului General si al sefului DGA, iar celalalt fost sef al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti si vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii sunt in centrul unui scandal de coruptie. 

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.