Manuscrisele lui Eminescu risca sa fie aruncate in strada. Raspunsul institutiilor statului: "Nu avem spatiu"
Peste 400 de mii de piese de patrimoniu,printre care manuscrisele lui Eminescu, Eliade sau I. L. Caragiale sunt in pericol. Motivul: locul unde erau adapostite trebuie evacuat, dupa o sentinta judecatoareasca.
Este vorba chiar de Muzeul Literaturii Romane din Capitala, care si-a pierdut sediul in instanta. Cladirea a fost castigata de fostul proprietar iar cei din Primaria Capitalei, care ar trebui sa gaseasca acum un alt spatiu, spun ca nu pot face nimic fara acordul Consiliului General. Intre timp, muzeul a fost debransat, de la gaz. Urmeaza: curentul si apa.
Cladirea de pe Bulevardul Dacia, din Bucuresti, a fost castigata in instanta de proprietari in 2007. Mostenitorul legal, istoricul Mihai Sturdza, a cerut pentru ultimii 3 ani o chirie de aproximativ un milion de euro, suma pe care Consiliul General al Primariei nu este dispus sa o plateasca. Drept urmare Muzeul Literaturii trebuie mutat de acolo.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Citeste si: Vom avea Biblioteca Nationala peste 12.000 de ani. Cultura romana nu se grabeste sa treaca online
Ca sa nu apeleze la o evacuare in forta, reprezentantii proprietarului au decis sa taie utilitatile. Cladirea a fost debransata de la gaze, iar pe 15 iunie va ramane fara curent. Adica fara sistemele de securitate si climatizare, ceea ce risca sa duca la distrugerea manuscriselor detinute de muzeu. Directorul Ioan Cristescu explica: „Hartia este una dintre materialele cele mai usor degradabile. Pericolele la care sunt supuse manuscrisele, mai ales, si cartile rare, sunt de foarte multe feluri."
In muzeu se regasesc peste 60.000 de volume rare si sute de mii de manuscrise ale celor mai importanti scriitori ai literaturii noastre. Ele risca sa se degradeze, caz in care nu vor mai putea fi recuperate niciodata.
In lipsa unui alt sediu scriitorii si reprezentantii muzeului fac acum haz de necaz. Stefan Agopian, de pilda, spune ca n-are loc in casa si nici destule lazi pentru atatea manuscrise, dar ar putea sapa o groapa in care sa le bage.
Citeste si: Copiatul, boala veche la romani. Cartile plagiate, de la Eminescu la Ponta
Pentru ca Primaria Capitalei nu detine un spatiu adecvat desfasurarii activitatii Muzeului Literaturii Romane, a solicitat Ministerului Culturii si RA-A.P.P.S. identificarea unui spatiu adecvat pentru Muzeul Literaturii. Cele doua institutii au raspuns ca nu dispun de un astfel de spatiu. Avocatul mostenitorului vine cu o solutie: sa se achite chiria pe 3 ani si sa se se negocieze o chirie pentru viitor. Muzeografii vor insa un sediu al lor.
Istoria cladirii incepe tocmai in 1839. Casa a fost construita de un mare vornic care i-a daruit-o fiicei sale, Elena Kretulescu. Pe ea o mosteneste Mihai Sturdza, actualul proprietar. De-a lungul timpului, in imobil au functionat o banca, un pension de fete si biblioteca ambasadei Germaniei.