Cod rosu de hepatita A pe litoralul bulgaresc. Sfaturile specialistilor pentru turistii care merg in concediu in Bulgaria

×
Codul embed a fost copiat

Bulgarii vin cu vesti rele pentru romanii care se pregatesc sa plece in vacanta in statiunile de la sud de Dunare. Exista risc ridicat ca la vecini apa marii sa fie infectata cu virusul hepatitic A.

Alerta a fost lansata si de Ministerul Afacerilor Externe, in urma unor analize facute de ''Inspectia de Sanatate din Varna''. In acelasi timp, autoritatile din Constanta ne linistesc si spun ca la noi nu sunt probleme.

Inundatiile devastatoare de acum doua saptamani de la Varna au plouat plajele. In apa au ajuns o multime de gunoaie deversate printr-un canal din zona respectiva si astfel a fost semnala prezenta virusul hepatic A.

Pandesc insa si alte pericole, cum ar fi E-coli si Enterococi, bacterii care pot duce la tulburari digestive periculoase manifestate prin greturi, varsaturi, febra si scaune diareice.

Cu toate acestea, autoritatile de la sud de Dunare dau asigurari ca nu tot litoralul bulgaresc se afla sub risc.

''Analizele luate arata ca, cu exceptia Plajei Ofiterilor, celelalte trei plaje din Varna respecta normele de igiena si nu este periculos sa faci baie in mare", a spus Veselina Bojilova, directia sanitara Varna.

Citește și
Masini inmatriculate in Bulgaria
Masinile inmatriculate in Bulgaria, implicate in 11% dintre accidente: "Cam toti fac ilegal. Multi nu fac ITP-ul"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Chiar daca in dreptul Plajei Ofiterilor a fost interzis scaldatul, cativa teribilisti nu tin cont de avertismentul autoritatilor sanitare.

Nici turistii romani aflati in vacanta nu sunt foarte ingrijorati de aceasta alerta. Asta desi autoritatile le-au recomandat sa nu consume midii crude, sa faca dus dupa baile in mare si chiar sa se vaccineze importiva hepatitei A.

Pe litoralul romanesc, situatia pare clara: apele noastre sunt curate. Turistii se pot scalda fara nicio grija, ne asigura specialistii.

"Acesti germeni nu traiesc in apa de mare dupa un interval scurt de timp. In functie de salinitate, ei mor pentru ca aici functioneaza capacitatea de autoepurare a sistemului marin", a explicat Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetari Marine.

Un alt argument menit sa-i linisteasca pe turisti este ca intotdeauna in Marea Neagra curentii bat dinspre nord spre sud, adica dinspre Mamaia spre Bulgaria. Mai mult, directia vantului de mai mult de o saptamana este de nord - nord vest.

"Acest transfer nu se poate face decat cu avionul sau intentionat, pentru ca in mediul natural curentii din aceasta zona sunt curenti dinspre nord spre sud si acestia transfera in permanenta ape care exclud transferul dintr-o parte in alta", a mai spus directorul Institutului de Cercetari Marine.

Apele Romane preleveaza probe din apa de la 5 metri de tarm, pana la 12 mile marine in larg.

Ministrul turismului da asigurari ca in Romania nu exista niciun risc si ca in acest moment parametrii de calitate ai apei sunt buni.

Cum ne ferim de hepatita A. Dusul dupa fiecare baie in mare, obligatoriu

Riscul ridicat ca apa marii sa fie infestata cu virusul hepatitei A impune cateva masuri de siguranta. In primul rand, specialistii recomanda turistilor care au ales sa-si petreaca vacanta pe litoralul bulgaresc pe cat posibil sa nu inghita apa, sa faca dus dupa fiecare baie in mare, dar, mai ales, sa respecte regulile de igiena. Cu atat mai mult cu cat hepatita A se mai numeste si boala mainilor murdare. Redevin actuale asadar si sfaturile legate de spalarea fructelor si a legumelor, dar si vaccinarile.

Virusul hepatitic A e in primul rand unul extrem de rezistent si isi gaseste mediul propice inclusiv in apele curgatoare sau in mare. Traieste la fel de bine insa pe toate obiectele sau alimentele care iau contact cu o persoana contaminata.

Iata cum ne putem feri: nu mancati fructe si legume nespalate. Este un sfat pe care il tot auzim inca din copilarie, dar oare cati dintre noi n-au cazut prada tentatiei, mai ales cand ne este foarte foame? Daca un mar este contaminat, la o simpla muscatura ne contaminam si noi.

Nu impartiti nici sticla de apa sau orice alt fel de bautura cu nimeni, spun iarasi raspicat medicii infectionisti. Cel dupa care bem apa ar putea foarte bine sa fie bolnav, fara ca macar sa stie acest lucru. Si asta pentru ca boala te pacaleste.

Initial, organismul celui bolnav nu da semnale ca ar fi infectat cu virusul hepatitic A. Ba chiar e nevoie de patru sau sase saptamani pana sa apara in organism primele semne ale infectiei: stare de greata, varsaturi, dureri abdominale, febra sau chiar frisoane.

"In cazul aparitiei simptomelor de sistem digestiv (greturi, varsaturi, stare de rau generala) recomandam un consult imediat la un cabinet medical", spun cei din Ministerul Sanatatii.

La copii si varstnici se poate ajunge chiar la deshidratarea severa a organismului. Tocmai de aceea, una din caile de preventie impotriva hepatitei A poate fi vaccinarea. Atentie insa: protectia nu apare imediat.

"Anticorpii se formeaza in 2 saptamani. Pana atunci suntem expusi. Daca am luat si apoi am facut vaccinul, nu mai are rezultat", a explicat doctorul infectionist Gheorghe Enache.

In cazul semnalat in Bulgaria, unde apa marii pare a fi infectata, dusurile dupa imbaiere sunt obligatorii.

Departamentul pentru Turism: Parametrii de calitate a apei marii pe litoralul romanesc sunt buni

Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism a anuntat vineri ca pe litoralul romanesc parametrii de calitate au apei marii sunt "buni", dupa ce MAE a avertizat romanii ca exista un risc crescut ca pe litoralul bulgaresc apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.

"Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism asigura turistii care doresc sa-si petreaca urmatoarele zile pe litoralul romanesc ca institutiile autorizate controleaza periodic calitatea apei. Conform ultimelor teste efectuate de Directia de Sanatate Publica Constanta, in acest moment parametrii de calitate a apei sunt buni", se arata intr-un comunicat.

Reactia autoritatilor din Bulgaria

Ministerul bulgar al Sanatatii precizeaza ca, pana in prezent, doar la efectuarea analizei probelor de apa marina dintr-o zona de imbaiere - Plaja Ofitereasca din orasul Varna - s-a constatat depasirea normelor admisibile.

Oficialii bulgari precizeaza ca probele din zonele invecinate nu indica abateri de la cerintele obligatorii, potrivit Mediafax.

"Rezultatele monitorizarii efectuate in lunile mai si iunie de catre cele trei inspectorate regionale de sanatate (Dobrici, Varna si Burgas) nu constata inrautatirea calitatii apelor pentru imbaiere, ca nota generala, in urma ploilor abundente din aceste luni. Valorile primite referitoare la indicatorii microbiologici cercetati in zonele de imbaiere sunt in conformitate cu cele legale, iar in cea mai mare parte din zone chiar si cu cele mai inalte cerinte recomandate privind calitatea apelor si imbaierea nu prezinta risc de sanatate pentru populatie si turistii care isi petrec concediile pe litoralul bulgaresc al Marii Negre.

Pana in prezent doar la efectuarea analizei probelor de apa din 30.06.2014 dintr-o zona de imbaiere - Plaja Ofitereasca din orasul Varna - s-a constatat depasirea normelor admisibile, astfel incat imediat dupa primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sanatate Varna a impus interdictia temporara de imbaiere in aceasta zona si a informat corespunzator populatia, precum si autoritatile regionale si locale. In cazul unei eventuale imbunatatiri a apelor pentru imbaiere, ce va fi pusa in evidenta de laboratoarele de control, aceasta zona va fi redeschisa publicului pentru scaldat", se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii din Bulgaria, al carui continut a fost difuzat vineri de Ministerul roman de Externe.

MS bulgar mentioneaza ca in aceasta zona de imbaiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru imbaiere si cu alte prilejuri, in anii anteriori, cauza principala fiind constituita de "intrarea in cartierul din zona de imbaiere a asa numitului Kanal Sokarov, care aduna apele pluviale dintr-o anumita parte a orasului Varna si zonelor de vile din jurul orasului, foarte probabil si din cauza racordarii ilegale a unor canalizari care contin reziduuri organice". Problema a fost ridicata in mai multe randuri in atentia institutiilor la nivel regional si municipal din orasul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme, precizeaza sursa citata.

"Probele apelor marine din zonele invecinate de imbaiere din cartierele orasului Varna nu arata abateri de la cerintele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru imbaiere nu prezinta pericol pentru sanatatea oamenilor", se mai arata in comunicatul MS bulgar. Ministerul bulgar al Sanatatii mai spune, "in legatura cu aparitia in mass-media a unor stiri si comentarii care se bazeaza pe declaratiile diferitelor persoane, care nu reprezinta institutii oficiale competente din Republica Bulgaria, referitoare la pericolul de imbolnavire cu hepatita de tip A in cazul utilizarii apei de imbaiere", ca "in conformitate cu indicatiile actuale ale Organizatiei Mondiale de Sanatate privind siguranta apelor naturale pentru recreere, in principiu, posibilitatea de imbolnavire cu hepatita A in cazul utilizarii apelor naturale pentru imbaiere sau sporturi nautice nu poate fi complet exclusa, dar riscul pentru aceasta este scazut si poate fi de interes doar in cazul unei infestari masive a apelor de imbaiere cu reziduuri organice".

"Asa cum s-a aratat mai sus, conform rezultatelor monitorizarii efectuate, o asemenea manifestare nu este prezenta in zonele de imbaiere ale litoralului bulgar in care nu exista interdictie de imbaiere", precizeaza sursa citata. "Ministerul Sanatatii (din Bulgaria - n.r.)) nu a recomandat publicului si turistilor care isi vor petrece concediile pe litoralul bulgaresc sa se imunizeze in prealabil impotriva hepatitei de tip A si respinge categoric o asemenea necesitate", se mai arata in comunicat.

Sursa foto: Mediafax foto

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Criza politica in Bulgaria, dupa un
Criza politica in Bulgaria, dupa un "complot" pentru a destabiliza bancile din tara. Comisia Europeana a intervenit rapid

In timp ce bulgarii, ingrijorati, stau la coada in fata ghiseelor, Bruxelles-ul a autorizat Sofia sa sustina financiar bancile afectate de atacuri speculative.

Masinile inmatriculate in Bulgaria, implicate in 11% dintre accidente:
Masinile inmatriculate in Bulgaria, implicate in 11% dintre accidente: "Cam toti fac ilegal. Multi nu fac ITP-ul"

Statistici ingrijoratoare pe sosele. Masinile inmatriculate in Bulgaria au fost implicate anul trecut in 11% dintre accidente. Multe autovehicule sunt intr-o stare proasta si trec ilegal inspectia tehnica periodica. Si polita RCA acorda greu despagubiri.

Romanii afectati de inundatiile din Bulgaria au ajuns acasa. De ce nu vor fi despagubiti, desi au avut asigurare de concediu
Romanii afectati de inundatiile din Bulgaria au ajuns acasa. De ce nu vor fi despagubiti, desi au avut asigurare de concediu

Dupa trei zile care prevesteau sfarsitul lumii, in Albena lucrurile incep sa intre in normal. O parte dintre turistii romani sinistrati in Bulgaria de o viitura devastatoare au ajuns duminica seara acasa.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.