Criza politica in Bulgaria, dupa un "complot" pentru a destabiliza bancile din tara. Comisia Europeana a intervenit rapid
In timp ce bulgarii, ingrijorati, stau la coada in fata ghiseelor, Bruxelles-ul a autorizat Sofia sa sustina financiar bancile afectate de atacuri speculative.
In ultimele zile, populatia a retras sume imense. De peste un an, Bulgaria este cutremurata de o prelungita instabilitate, alimentata de un conflcit deschis intre cercurile politice si oligarhi.
Criza s-a declansat pe 20 iunie, cand clientii CCB - a patra banca a Bulgariei - s-au napustit la ghisee in urma aparitiei unor articole despre insolvabilitatea ei iminenta. Banca si-a suspendat platile pentru o luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit analistilor, problemele decurg dintr-un conflict intre doi oameni de afaceri, cu mare influenta poltica. Unul este chiar proprietarul bancii CCB, celalalt, deputat si patron de trusturi media.
La sfarsitul saptamanii trecute, SMS-uri si mesaje raspandite prin e-mail si retele de socializare au agravat panica la Sofia, iar clientii au asediat ghiseele FIB, a treia banca din Bulgaria.
Institutia a platit vineri clientilor 800 de milioane de leva, adica 558 milioane euro. In acest moment a intervenit Banca Nationala a Bulgariei care a blocat pentru urmatoarele trei luni toate conturile deschise in aceasta banca.
Duminica, 5 barbati au fost arestati sub suspiciunea de a fi raspandit informatii false impotriva bancilor pentru destabilizarea sistemului bancar. Potrivit autoritatilor, unii dintre cei arestati ar datora băncilor sume mari de bani.
Ivan Iskrov, guvernator Banca Nationala: "Astfel de atacuri criminale sunt indreptate impotriva economiilor fiecarui cetatean bulgar si impotriva stabilitatii financiare, ca element fundamental al sigurantei nationale a tarii".
Luni, Comisia Europeana a aprobat un plan al Bulgariei de a pune o linie de credit de 1,7 miliarde de euro la dispozitia bancilor afectate de atacuri speculative.
Expertii amintesc faptul ca Bulgaria se afla in epicentrul unei batalii intre Europa si Rusia. Recent, Sofia a renuntat, sub presiunea Bruxelles-ului si a Washigntonului, sa construiasca tronsonul bulgar al gazoductului rusesc South Stream, ce va ocoli Ucraina. Cu alte cuvinte, actuala criza bancara ar reprezenta represaliile Moscovei.