Lutierii din Reghin închiriază instrumentele făcute de ei. De ce sunt foarte apreciate viorile din lemnul românesc
A fost forfotă în atelierele lutierilor din Reghin, județul Mureș. După ce au lucrat timp de 8 luni la instrumentele muzicale, meșterii de aici le trimit la București, unde vor ajunge pe mâinile unora dintre cei mai buni muzicieni din lume.
Mai multe orchestre care participă la Festivalul George Enescu au ales să împrumute instrumentele create la Reghin. Cea mai mare căutare o au contrabasurile. Artiștii veniți din străinătate preferă să le închirieze, pentru că sunt foarte greu de transportat pe distanțe lungi.
Dintr-un atelier din Reghin, cinci contrabasuri vor ajunge pe scena Festivalului George Enescu. Lutierii de aici au lucrat opt luni pentru ca instrumentele să fie perfecte.
Alegeri 2024
17:14
EXIT-POLL alegeri prezidențiale 2024 primul tur. Primele rezultate publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV
17:13
Alegeri prezidențiale. Un bărbat a făcut scandal că nu i se permite să voteze cu cartea de identitate expirată
17:12
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validare
17:11
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
Paul Bândilă, lutier: „Satisfacţia noastră personală. Că instrumentul pe care noi îl construim prinde viață în mâinile instrumentistului. Pe urmă satisfacția profesională, oportunitatea de a te întâlni cu instrumentistul, de a a ți se spune un feedback, și să știm la ce să ne pregătim mai bine.”
Iar faptul că instrumentele create de ei vor ajunge pe mâinile unora din cei mai buni muzicieni din lume, e motiv de mândrie mare pentru meșterii din Reghin
Paul Bândilă, lutier: „S-a început cu închirierea câtorva instrumente, au văzut calitatea instrumentelor făcute la Reghin și multe orchestre au decis să nu mai încerce să își transporte instrumentele la București și doar să le folosească pe cele de la Reghin.”
Claudiu Mare, lutier: „Este o provocare, pentru că pe aceste instrumente pregătite de luni de zile vor cânta unii dintre cei mai importanți artiști din Europa. Cu toții apreciază instrumentele construite cu mâna. Cele construite în România au ceva aparte, de calitățile lemnului care crește în Carpații noștrii, sunt lemne bune pentru construcții cu coarde.”
La festivalul Enescu ajung, pe lângă contrabasuri, și viori, viole și violoncele.
„Măsor exact înălțimea limbii călușului, sunt foarte importante pentru sunet .. e multă matematică... măurăm cu sutimi, să îmbunătățescă sunetul viorii” explică un meșter.
Dar emoțiile nu s-au închiat pentru lutierii din Reghin. Instrumentele făcute de ei trebuie să ajungă în bune condiții la București. Și asta nu e ușor.
Lutier: „Rezistă undeva la 56 de kg de presiune, ne facem un pic de griji din cauza căldurii, este mai cald ca aici suntem un pic speriați de transport din pricina căldurii.”
La festival, lutierii din Reghin au organizat și o expoziție. Cei care ajung acolo vor putea să admire instrumentele create de ei și chiar să le cumpere.
Concertele din cadrul Festivalului Enescu au început de duminică și vor ține până în 24 septembrie.