România este cel mai mare producător de viori din UE. „Le e frică italienilor de noi”
România este cel mai mare producător de viori din Uniunea Europeană, dar și cel mai mare exportator din UE pe alte continente.
Numai anul trecut am trimis peste 14.000 de instrumente cu coarde în afara granițelor Uniunii, cele mai multe în Statele Unite sau Coreea de Sud. Sunt create, în mare parte, de lutierii fabricii din Reghin.
Cu o tradiție de mai bine de jumătate de secol, fabrica din Reghin a reușit să își mențină prestigiul la nivel mondial. 80% dintre viori, violoncele, chitare și mandoline sunt livrate în afara țării.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Nicolea Bâzgan, directorul fabricii: „Avem lemnul, care este de bună calitate și este în stocuri foarte mari încât chiar dacă am întâmpina o sistare a aprovizionării cu masă lemnoasă, noi am putea lucra încă cinci ani. Instrumentele muzicale nu se pot face din lemn proaspăt. Este nevoie de o uscare și de o îmbătrănire al lemnului”.
Viorile se realizează inclusiv în micile ateliere de familie din Mureș. De pildă, un lutier face de 20 de ani viori apreciate inclusiv la Târgul Internațional din Cremona, Italia, oraşul unde au lucrat cei mai mari lutieri italieni. Două luni și jumătate durează finalizarea unui asemenea instrument.
Aurel Mare, lutier: „Le e frică italienilor de noi, îi ajungem din urmă. Fiecare lutier are secretul lui, lemnul trebuie să fie din rezonanță. Fașa este din molid restul din paltin, fașa îi dă rezonanță”.
Mare Vasile, lutier: „Deschide porțile spre străinătate pentru că te vede că ai participat la un concurs și ai luat premiu, clienții te caută”.
Potrivit Eurostat, anul trecut, România a exportat peste 14.000 de viori numai în afara Uniunii Europene. Prețul unei viori lucrate manual pornește de la 2.500 de euro.