Lovitură dată în România de Parchetul European condus de Codruța Kovesi. Fraudă de milioane de euro în proiecte IT
La cererea Parchetului European (EPPO), condus de Codruța Kovesi, autoritățile au efectuat miercuri, 31 ianuarie, șapte percheziții domiciliare în România, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2 milioane de euro în proiecte IT.
Potrivit unui comunicat de presă, două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar.
Perchezițiile au fost efectuate în mai multe regiuni din România, inclusiv în București și în județele Iași, Vaslui și Ilfov. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigație în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.
”În cauză este vorba despre o companie care a solicitat fonduri europene nerambursabile de până la 2 milioane de euro (10 953 924 de lei), pentru un proiect IT de dezvoltare de soluții software inovatoare ("PIST - Platforma inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure").
Potrivit investigației, în perioada 2020-2022, beneficiarul proiectului a prezentat documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu au fost angajate în realitate - obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE în valoare de 1 milion de euro” - se arată în comunicat.
Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au făcut obiectul spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, folosind societăți fantomă înregistrate în Spania și Bulgaria și conturi bancare în Belgia și Lituania.
Potrivit probelor, acțiunile societăților înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate către cetățeni moldoveni și către cetățeni din Italia, pentru a preveni eventualele investigații.
O parte dintre persoanele cercetate au fost aduse la sediul EPPO din Iași pentru a li se aduce la cunoștință calitatea de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare. Faptele cercetate ar putea constitui infracțiuni de fraudă în formă agravată la subvenții și spălare de bani.
Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a pus sechestru pe două apartamente, cu o valoare combinată de aproximativ 250 000 de euro, pe terenuri și a înghețat conturile bancare ale suspecților și ale companiilor acestora.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.