Locurile din România în care nu poți recicla PET-urile. Nu există centre de colectare. „Foarte mulți ezită să facă asta”
Românii învață să recicleze. Peste 80% din ambalajele de plastic, sticlă și aluminiu cu sigla Sistemului de Garanție Returnare au fost distruse în septembrie.
Iar procentul crește de la o lună la alta, spun administratorii sistemului. Problemele persistă însă la ţară, unde micii comercianți nu s-au adaptat, dar nici infrastructura nu este foarte bine pusă la punct.
Din decembrie anul trecut când a debutat programul româniii au reciclat peste 2,3 de miliarde de ambalaje de plastic, aluminiu sau sticlă. Mai bine de 400 de milioane doar în luna septembrie, adică 80% din totalul celor puse pe piață. Cele mai multe probleme sunt la ţară.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Anca Marinescu, reprezentant RetuRO: „Cu cât o zonă este mai mult rurală, cu cât numărul de puncte de colectare este mai mic, pentru că în mediul rural foarte puţini au ales să facă această colectare. Foarte mulți dintre cei care au semnat contractul ezită să facă și operațiunea de colectare.”
Capitala are numărul cel mai mare de ambalaje returnate pe cap de locuitor, în medie 16 kilograme de recipiente. La polul opus găsim zona Moldovei, cu 5 kilograme.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Există o procedură de infringement, unde în faţa Curţii Europene de Justiţie ni se reproşează faptul că nu tratăm deșeurile înainte de a depozita, lucru care generează poluare. A doua mare primejdie în care ne aflăm este legată de o taxă pe fiecare kilogram de plastic nereciclat, este în valoare de 0,8 euro, iar România a plătit deja, pentru că sunt deja vreo trei ani de când plătim aceasta taxă, prin intermediul Ministerului de Finanţe, sute de milioane de euro.”
Dacă plasticul se reciclează mai uşor, în cazul sticlei avem multe lipsuri. Iar programul care ar trebui să finanțeze noi fabrici de reciclare întârzie să înceapă. Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit de două ori. Din păcate ambalajele colectate prin Sistemul de Garanție Returnare reprezintă doar câteva procente din totalul deșeurilor generate.
Raul Pop, director de programe Ecoteca: „Conform legii, de la 1 ianuarie 2025, fiecare dintre noi ar trebui să avem la dispoziție un loc în care să putem arunca deșeuri textile. Ce vor face cu ele este destul de neclar în contextul în care momentan în România nu există nicio instalaţie de reciclare a deșeurilor textile.”
Până acum, în România, colectarea textilelor s-a limitat la inițiativa câtorva magazine de haine. În rest, toate ajung în gropile de gunoi sau chiar în natură.