168 de cazuri de coronavirus în România. Un deputat a fost confirmat cu virusul

×
Codul embed a fost copiat

Sunt 168 de persoane infectate cu virusul COVID 19. 29 au fost raportate doar luni. În continuare, cei mai mulţi bolnavi rămân în Capitală şi sunt persoane care fie s-au întors dintr-o ţară grav afectată, fie au luat de la alţi bolnavi.

Citiți în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor, luni, 16 martie, LIVE UPDATE
-► DSP Dâmboviţa: 35 de persoane în carantină, 177 izolate la domiciliu, niciun caz de COVID-19
-► Evoluția testelor de coronavirus realizate în perioada 02 - 15 martie 2020
-► CCR mută termenele de judecată din martie în luna aprilie
-► Prefectura Suceava: Două cazuri de COVID-19 în judeţ
-► UNTRR cere excluderea şoferilor profesionişti internaţionali de la izolarea la domiciliu
-► Gigi Becali: Dacă nu joacă, fotbaliştii ar primi mai puțin de o treime din salarii. Să-i plătească Guvernul!
-► Triajul pacienţilor din Suceava pentru UPU şi Ambulatoriu se face în corturi
-► În Sibiu, oamenii au donat 1 milion de lei pentru Spitalul Județean, în câteva zile, pentru a putea face teste de coronavirus
-► Moneda unică marchează un nou maxim istoric în raport cu leul
-► Singura izoletă din dotarea ISU Neamţ este nefuncţională
-► Au fost depistaţi 8 contacţi ai pacientei din Piatra-Neamţ, confirmată cu COVID-19
-►
Mesaj al MAPN pe Facebook:  ”Afișează Drapelul României, oriunde te-ai afla!”
-► Băncile anunță măsuri pentru clienții afectați de coronavirus
- ► Fiica primarului din Deva, testată pozitiv pentru COVID-19

-► Comunicat oficial, ora 10.00: În România au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus)

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România a decretat stare de urgenţă, din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând de luni se instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile.

Pe teritoriul României sunt în carantină instituționalizată 3008 persoane, iar 15.546 de oameni sunt izolați la domiciliu.

Citește și
teste coronavirus
Medic: Cei fără simptome nu vor fi testați. Care sunt semnele îngrijorătoare

Numărul pacienţilor creşte de la o zi la alta, aşa că în prezent şi în alte spitale, decât cele de boli infecţioase, au loc pregătiri pentru primirea bolnavilor.

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR DE MARȚIE, 17 MARTIE: 

UPDATE 07.00: Până la această oră avem 168 de cazuri de infectare cu COVID 19 în România. Ieri au fost raportate 29 de cazuri noi, printre care 4 în București.

Capitala rămâne orașul cu cel mai mare focar, unde sunt peste 50 de îmbolnăviri.

În alte spitale decât cele de boli infecțioase, au loc pregătiri pentru primirea bolnavilor. Spitalul Colentina internează doar pacienții diagnosticați cu noul virus, la fel ca Matei Balș și Victor Babeș.

Peste 3.000 de persoane sunt în carantină, iar aproape 15 mii, în izolare la domiciliu.

Următorul raport privind situația îmbolnăvirilor va fi difuzat la ora 10.00.

 

DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR DE LUNI, 16 MARTIE:

 

ora 23:10 Un pacient de 27 de ani din judeţul Caraş-Severin, confirmat cu coronavirus şi internat în Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a fost externat luni seară, după ce a avut două teste negative.

”Primul pacient din Caraş-Severin confirmat cu coronavirus - tânărul reşiţean de 27 de la un mare retailer din municipiu - a fost externat în această seară de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara. În urma ultimului buletin de analize ieşit negativ, medicii considerând că-l pot lăsa acasă. A fost adus la domiciliu, tot în această seară, cu o autoutilitară a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin. El va rămâne acasă, în autoizolare, timp de două săptămâni, după care medicii vor decide definitiv dacă va putea ieşi în comunitate”, transmite DSP Caraş-Severin, conform Agerpres.

ora 21:10 Deputatul Mircea Banias a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit declarațiilor acestuia, nu a luat contact direct cu niciunul dintre parlamentarii confirmați pozitiv cu noul coronavirus, nu a participat la reuniunile politice la care a luat parte senatorul Vergil Chițac și nu a efectuat deplasări în zone aflate sub atenționare. Deputatul Mircea Banias este asimptomatic.

Autoritățile anunță că va fi declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor contacților.

ora 18:20 Până acum au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 168 de cetățeni care au contactat virusul, 9 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Afost confirmate 10 cazuri noi, după cum urmează: 4 în București, 2 în Ilfov și câte unul în Constanța, Teleorman, Neamț și Mureș.

Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 10 persoane au vârsta cuprinsă între 21 de ani și 63 de ani.

ora 17.35 DSP Dâmboviţa: 35 de persoane în carantină, 177 izolate la domiciliu, niciun caz de COVID-19

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa informează, luni, că în judeţ nu este confirmat niciun caz de COVID-19, 35 de persoane sunt în carantină şi 177 - izolate la domiciliu.

"La data de 16 martie 2020, la nivelul judeţului nostru au fost plasate în carantină instituţionalizată 35 de persoane, pentru 177 de persoane s-a dispus măsura autoizolării la domiciliul declarat şi au fost recoltate 45 de teste de la persoane considerate eligibile la testare. Menţionăm că până la acest moment, nu a fost înregistrat nici un caz de coronavirus", precizează DSP Dâmboviţa.

Conform sursei citate, persoanele izolate la domiciliu, în situaţia în care în timpul celor 14 zile dezvoltă simptomatologie specifică infecţiei cu coronavirus, vor apela Serviciul Naţional Unic 112, urmând ca un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă să se deplaseze la locaţie pentru a preleva probe.

"Având în vedere Hotărârea nr. 10/14.03.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, menţionăm că toate persoanele asimptomatice sosite în România, începând cu data intrării în vigoare a acestei hotărâri, din ţări care înregistrează cel puţin 500 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, au obligaţia de a se autoizola la domiciliu, în locaţia declarată la intrarea în ţară pentru o perioadă de 14 zile. În funcţie de rezultatul testării, starea pacientului şi necesarul de îngrijiri medicale, se vor lua măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, carantinarea sau internarea cazurilor confirmate şi aplicarea tratamentului specific", informează DSP Dâmboviţa, potrivit Agerpres.

Lista ţărilor care înregistrează cel puţin 500 de cazuri de îmbolnăviri se regăseşte pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi este actualizată în permanenţă. La data de 15 martie, ţările cu cel puţin 500 de cazuri înregistrate sunt: Spania, Germania, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, SUA, Japonia.

"Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile din surse oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE 0800 800 358", precizează DSP Dâmboviţa.

ora 16.30 Evoluția testelor de coronavirus realizate în perioada 02 - 15 martie 2020:

ora 16.15 CCR mută termenele de judecată din martie în luna aprilie

Curtea Constituţională a anunţat, luni, că termenele de judecată programate pentru luna martie vor fi mutate în aprilie.

"În scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de COVID 19 şi de gripa sezonieră şi pentru buna desfăşurare a activităţii Curţii Constituţionale, Plenul Curţii Constituţionale a hotărât preschimbarea termenelor de judecată din luna martie pentru luna aprilie, cu refacerea corespunzătoare a procedurilor de citare", se precizează într-un anunţ al CCR.

ora 16.00 Prefectura Suceava: Două cazuri de COVID-19 în judeţ

Un număr de 559 de persoane din judeţul Suceava se află în prezent în autoizolare la domiciliu, dintre care 314 s-au întors din zone de risc, iar alte 132 sunt în carantină instituţionalizată, a informat, luni, prefectul Alexandru Moldovan, potrivit Agerpres.

De asemenea, potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore au ieşit din autoizolare 107 de persoane. În judeţ au fost testate 131 de persoane, iar pentru 129 dintre acestea rezultatul a fost negativ.

Sursa citată precizează că pe 16 martie a fost confirmat la nivelul judeţului al doilea caz de infecţie cu noul coronavirus, primul caz înregistrat în judeţ fiind vindecat.

Prefectul Alexandru Moldova, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus măsuri pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiei generate de noul caz de infecţie cu coronavirus confirmat în judeţ şi a solicitat autorităţilor administraţiei publice să intensifice activitatea de identificare a spaţiilor necesare pentru carantinarea persoanelor ce vin din zonele de risc, astfel încât să fie asigurată o rezervă permanentă şi să nu existe sincope în modul de organizare a acestei activităţi.

Totodată, el a solicitat DSPJ Suceava să procedeze la evaluarea cu celeritate a condiţiilor igienico - sanitare din noile spaţii de cazare disponibile, iar în cazul respectării prevederilor în domeniu, acestea să fie supuse aprobării în cadrul şedinţelor de comitet.

A fost operaţionalizat Centrul Local pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei al cărui rol esenţial este de a eficientiza acţiunile întreprinse în scopul evidenţei permanente a situaţiei înregistrate, precum şi a asigurării operative a necesarului de hrană, apă şi produse de igienă personală pentru persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, dar şi pentru monitorizarea respectării de către acestea a măsurilor de izolare.

Începând din 14 martie a fost operaţionalizat un post telefonic (0230.220.103) în vederea asigurării unei comunicări directe cu persoanele aflate în izolare sau în carantină de pe raza judeţului, ca măsură preventivă în vederea prevenirii răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

ora 15.55 Covasna: Spitalul Judeţean face doar operaţiile urgente; se face apel la donatorii de sânge

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a anunţat, luni, că va restrânge numărul internărilor şi va efectua doar operaţiile strict necesare, având în vedere contextul epidemiologic, dar şi lipsa acută de sânge.

Managerul Spitalului, Andras Nagy Robert, a făcut un apel către donatori să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a contribui la refacerea rezervelor de sânge necesare intervenţiilor medicale.

"În planul de măsuri pe care l-am primit sâmbătă după-amiază de la Ministerul Sănătăţii, una dintre cerinţe, odată cu intrarea în vigoare a scenariului 3, a fost reducerea cu cel puţin a 50% a numărului de internări. Noi deocamdată mergem înainte pe ce am făcut şi până acum, dar, categoric, începând de săptămâna asta va trebui să reducem numărul de internări, numărul de persoane care intră în spital şi zilele acestea o să găsim treptat acele soluţii care să ne permită să reducem afluxul de pacienţi în spital. (...) Operaţiile programate de vineri nu se mai fac, dar nu numai din această situaţie a coronavirusului, ci şi pentru că la nivel de ţară numărul de donatori a scăzut. (...) Donatorii de sânge cunoscuţi şi cei care pot să doneze sânge să doneze, pentru că la un moment dat acest lucru o să salveze vieţi într-o operaţie. În momentul de faţă stocul de sânge şi de produse de sânge, produse sanguine, este redus. Sunt operaţiile cronice care nu se fac, sunt operaţiile programate care nu se fac, nu se fac intervenţiile mari care necesită o anumită cantitate de sânge, decât dacă este urgenţă. Dacă pot fi temporizate atunci temporizăm, dacă nu, atunci normal că trebuie făcute. Dar, funcţionăm, oarecum, într-o situaţie de avarie", a declarat Andras Nagy Robert, potrivit Agerpres.

Şi conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Covasna a făcut recent un apel către cetăţeni pentru a veni să doneze sânge, menţionând că donarea se face în condiţii de siguranţă.

"CTS Sfântu Gheorghe este perfect igienizat, au fost achiziţionate la timp toate substanţele de dezinfecţie necesare şi se iau în permanenţă măsuri adecvate pentru dezinfecţia unităţii pentru ca donatorii să poată dona în siguranţă. În CTS Sfântu Gheorghe nu efectuăm teste pentru coronavirus COVID-19, dar fiecare donator primeşte un set de analize, ale căror rezultate lămuresc sau ridică suspiciunea unei afecţiuni. Dacă aceste analize nu ridică nicio suspiciune, atunci există toate posibilităţile ca donatorul să fie într-o stare perfectă de sănătate. Asigurăm donatorii că la donare sănătatea lor este în perfectă siguranţă şi îi invităm la donare de sânge în condiţii optime de igienă, fără riscul de a fi contaminaţi", menţionează directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Andy Rosin, într-un comunicat de presă.

ora 15.50 UNTRR cere excluderea şoferilor profesionişti internaţionali de la izolarea la domiciliu

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului excluderea şoferilor profesionişti care operează transporturi rutiere internaţionale de la măsura izolării pentru 14 zile la domiciliu, pentru evitarea blocării alimentării cu mărfuri de strictă necesitate, precum alimente sau medicamente, se precizează într-un comunicat citat de Agerpres.

Solicitarea organizaţiei transportatorilor este prima dintr-o listă de şase cereri transmisă autorităţilor, pe care UNTRR le consideră esenţiale pentru "evitarea blocării activităţii de transport rutier, principalul element în lanţul logistic de aprovizionare al capacităţilor de producţie cu materii prime şi materiale şi al populaţiei cu mărfuri de strictă necesitate, alimente şi medicamente."

Astfel, UNTRR solicită ca primă măsură "excluderea şoferilor profesionişti care operează transporturi rutiere internaţionale de la măsura izolării la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile aplicată de CNSSU tuturor persoanelor asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri. (...) Dacă măsura de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile se va aplica şi şoferilor profesionişti, săptămâna următoare nu o să mai avem cu cine să facem transport rutier în România", avertizează organizaţia transportatorilor rutieri.

UNTRR este deschisă la măsuri suplimentare de controlare a stării de sănătate a şoferilor profesionişti - controlul temperaturii, urmărirea simptomelor, dar aceştia să nu fie trimişi automat în carantină sau în autoizolare, se menţionează în comunicat.

Organizaţia transportatorilor rutieri argumentează că şoferii de pe transporturile internaţionale sunt izolaţi oricum în cabinele camioanelor prin însăşi natura activităţii lor.

ora 14:50 Grupul de Comunicare Strategică anunță că, la acest moment, sunt 1.524 de teste în cele 7 centre de boli infecţioase, la acestea se adaugă alte 50.000 achiziţionate de Unifarm.

Astfel, cele 1.524 de teste pentru diagnosticare moleculară a COVID-19 există în prezent în cele 7 centre de boli infecţioase care au capacitate de diagnostic şi testare din Bucureşti (2 unităţi sanitare), Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Craiova.

Potrivit sursei citate, la acestea se adaugă 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară şi alte 40.000 de teste rapide achiziţionate de către Compania Unifarm SA şi care sunt distribuite săptămâna aceasta către unităţile sanitare, pe bază de comandă.

Centrelor de testare din Capitală li se adaugă şi Laboratorul de referinţă acreditat OMS al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", care contribuie, alături de unităţile sanitare, la creşterea capacităţii de diagnosticare cu dotările existente.

De altfel, Compania Unifarm achiziţionează şi aprovizionează permanent spitalele care solicită cu echipamente de protecţie pentru personalul medical, măşti, produse biocide pentru suprafeţe şi mâini, teste de diagnostic, medicamente.

"Pentru evitarea aglomerărilor la camerele de gardă şi unităţile de primiri urgenţe din spitale recomandăm cetăţenilor să contacteze cu prioritate, telefonic, medicul de familie, în cazul în care suspectează infectarea cu noul coronavirus. Eventuala prelevare de probe se va face la domiciliul persoanei, sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică", precizează GCS.

 ora 13.50 Gigi Becali: Dacă nu joacă, fotbaliştii ar primi mai puțin de o treime din salarii

Gigi Becali spune că fotbaliștii ar putea primi mai puțin de o treime din salarii, dacă nu se mai joacă meciurile din Liga I. ”Să-i plătească Guvernul”, a declarat finanțatorul FCSB.

 

ora 13.45 Triajul pacienţilor din Suceava pentru UPU şi Ambulatoriu se face în corturi

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Suceava, Vasile Rîmbu, a anunţat că, de luni, începând cu ora 13,00, urgenţele medicale se triază într-un cort instalat în parcarea din zona UPU a unităţii medicale, iar un al doilea cort va fi destinat triajului pacienţilor care se adresează Ambulatoriului Integrat.

Totodată, managerul SJU Suceava a spus că, tot de luni, este restricţionat şi accesul aparţinătorilor pacienţilor care vin la UPU sau la Ambulatoriul Integrat.

Potrivit lui Rîmbu, pacienţii care nu prezintă simptome ale afecţiunilor respiratorii şi nu au călătorit în zonele roşii sau galbene afectate de infecţiile cu SARS CoV 2 sau nu au venit în contact direct cu persoane diagnosticate cu COVID-19 vor fi direcţionaţi de personalul medical către UPU, iar cei cu simptome ale infecţiilor respiratorii, inclusiv ale infecţiei cu SARS CoV 2, vor fi direcţionaţi spre triajul Secţiei de Boli Infecţioase.

Managerul SJU Suceava a precizat că, dacă se va decide de la nivel central continuarea desfăşurării activităţii ambulatoriilor spitaliceşti, pacienţii trec prin acest filtru în cel de-al doilea cort instalat.

"Dacă pacienţii respectivi nu prezintă simptomatologia infecţiei cu noul coronavirus în urma efectuării triajului, atunci sunt direcţionaţi spre ambulatoriu, iar dacă prezintă astfel de simptome sunt direcţionaţi spre triajul secţiei de Boli Infecţioase. Şi pentru aparţinătorii acestor pacienţi este restricţionat accesul în Ambulatoriu", a spus Rîmbu. 

ora 13.40 În Sibiu, oamenii au donat 1 milion de lei pentru spital, în câteva zile

Mai multe firme, fundaţii, dar şi simpli cetăţeni au donat un milion de lei, în doar câteva zile, pentru a ajuta Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Banii vor fi folosiți pentru a cumpăra aparatura necesară testelor de coronavirus, dar şi pentru a achiziționa aparate pentru Terapiae Intensivă, a declarat directorul unităţii medicale, Cornel Benchea.

ora 13.00 Moneda unică marchează un nou maxim istoric în raport cu leul

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,8242 lei/euro, un nou maxim istoric pentru moneda unică europeană în raport cu leul. DETALII aici.

ora 12.50 Singura izoletă din dotarea ISU Neamţ este nefuncţională

Singura izoletă din dotarea ISU Neamţ este nefuncţională, aceasta neputând fi folosită la transportul persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19, potrivit informaţiilor furnizate, luni, într-o conferinţă de presă, de locţiitorul inspectorului şef al ISU Neamţ, colonelul Cătălin Leonte.

Potrivit sursei citate, cele trei paciente din judeţul Neamţ depistate pozitiv au fost transportate cu o izoletă pusă la dispoziţie de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele învecinate, în funcţie de disponibilitate, iar ISU Neamţ vine cu autospeciala de transport.

"Izoleta a fost achiziţionată în anii anteriori şi înainte de creşterea incidenţei cazurilor a devenit nefuncţională, aspect pe care l-am raport eşaloanelor superioare. Am întreprins demersurile pentru repararea acesteia, dar, din păcate, nu s-a reuşit până la această oră", a declarat căpitanul Cătălin Leonte, potrivit Agerpres.

În judeţul Neamţ au fost depistate pozitiv până acum trei cazuri de infecţie cu COVID-19, toate la femei din Piatra-Neamţ, Roman şi Bicaz.

ora 12.45 Au fost depistaţi 8 contacţi ai pacientei din Piatra-Neamţ, confirmată cu COVID-19

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ au stabilit, până în prezent, 8 contacţi direcţi ai pacientei din Piatra-Neamţ care a fost confirmată pozitiv cu virusul COVID-19 duminică seara.

Doctorul Daniela Marcoci, din cadrul DSP Neamţ, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că 2 contacţi sunt membri ai familiei şi alţi 6 sunt colegi de serviciu, din cadrul unei instituţii publice.

"Cazul de la Piatra-Neamţ este un caz pozitiv, contact al cazului 129 Iaşi declarată pozitiv vineri. Persoana este total asimptomatică şi a fost testată pentru că a fost contact apropiat al acelui caz de la Iaşi. S-au recoltat probe de la contacţii apropiaţi ai pacientei de la Piatra-Neamţ. Colegii de la DSP se află în instituţia publică despre care este vorba şi au demarat ancheta epidemiologică. Se vor recolta teste de la contacţii direcţi stabiliţi de ancheta epidemiologică. Din ancheta preliminară, pacienta are 6 contacţi direcţi la instituţia publică şi 2 din familie", a declarat Daniela Marcoci, potrivit Agerpres

Potrivit acesteia, colega de birou a pacientei din Piatra-Neamţ a rămas, luni, în izolare acasă.

O femeie din Piatra-Neamţ, în vârstă de 34 ani, a fost confirmată pozitiv, duminică seara, la infecţia cu COVID-19. Ea a fost preluată, luni, cu o autospecială dotată cu izoletă şi transportată la Iaşi.

ora 12.00 Președintele Klaus Iohannis va susține astăzi, 16 martie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă - care va fi transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV. DETALII aici.

ora 11.45 Ministerul Apărării Naționale a transmis un mesaj pe Facebook în care le cere românilor să afișeze Drapelul României, ”oriunde te-ai afla!”.

”Dragi români, acesta este un ORDIN DE CHEMARE LA SOLIDARITATE. În fiecare bătălie prin care a trecut România, militarii au rămas uniți în spatele Drapelului. Este simbolul unității și curajului românilor.

Și în lupta cu #COVID-19, trebuie să arătăm că suntem puternici împreună! Afișează Drapelul României, oriunde te-ai afla! La fereastră, în mașină, la locul de muncă. Transmite un mesaj pe grupul creat: România, fii puternică!

https://www.facebook.com/groups/2355868521179244/

Arată că înțelegi, sprijini și aplici măsurile de combatere a răspândirii infecției. Arată recunoștință pentru cei aflați în linia întâi în lupta cu coronavirusul. Împreună instituim în România STAREA DE SOLIDARITATE!”

ora 11.30 Băncile vin sprijinul clienților a căror viață de zi cu zi a fost afectată de răspândirea coronavirusului și propun, în primul rând, amânarea plății ratelor. DETALII aici.

UPDATE 10:35 - Fiica primarului din Deva, testată pozitiv pentru COVID-19

Fiica primarului municipiului Deva, Florin Oancea, a fost depistată pozitiv la infecţia cu virusul COVID-19 şi a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, potrivit unui anunţ făcut de tatăl ei pe pagina personală de Facebook.

Primarul, care este deja internat în spitalul din Timişoara pentru că a fost infectat cu noul coronavirus, a notat că testele efectuate în cazul soţiei şi al fiului său sunt negative.

„Soţia şi băiatul - rezultate negative, deci nu sunt infectaţi cu virusul COVID-19. Fata mea - din păcate, rezultat pozitiv - şi acum a ajuns alături de mine, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Şi-a făcut şi un selfie în ambulanţa care a adus-o, făcând semnul victoriei, draga de ea. Nu ne lăsăm! Cu credinţă şi speranţă vom trece peste toate încercările vieţii!”, a scris primarul, duminică seara, pe pagina sa de Facebook.

Primarul Florin Oancea, administratorul public al oraşului, Adrian David, şi deputatul PNL Lucian Heiuş au fost depistaţi pozitiv pe 14 martie, la testul pentru infectarea cu virusul COVID-19 şi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Cei trei au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat şi senatorul Chiţac, depistat pozitiv cu COVID-19.

Activitatea Primăriei Deva se suspendă pentru cel puţin 14 zile, începând de luni, după ce aproximativ 60 de angajaţi ai instituţiei au intrat în izolare voluntară la domiciliu pentru că au avut un contact direct cu primarul municipiului sau cu administratorul public al oraşului.


UPDATE 10:00 Potrivit comunicatului oficial, până luni, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Au fost înregistrate alte 19 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 4 în Arad, 3 în Ilfov, 2 în Vâlcea, 2 în Timișoara și câte unul în București, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomița, Hunedoara, Galați şi Suceava.

Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 și 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare. În continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia, 2 dintre ele în Austria și Germania.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Pacienții, cu vârste cuprinse între 5 şi 71 de ani, fie au venit din zone de risc, fie au intrat în contact cu persoane infectate. Printre cele mai recente cazuri se numără fiica primarului din Deva. Fata a fost dusă la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, acolo unde se află și tatăl ei, după ce mai mulți membri PNL au fost testați pozitiv.

Pe harta îmbolnăvirilor a intrat şi județul Brăila, după ce două persoane plasate în carantină au fost testate pozitiv. Şi un bărbat de 34 de ani, aflat în carantină într-un hotel din Buzău, a fost diagnosticat cu COVID-19 și a fost trimis la Institutul Matei Balș din Capitală. Venise acum câteva zile din Italia cu mașina personală, însoțit de iubita lui. În cazul femeii, testul a fost negativ, dar ea rămâne în carantină.

Apar noi pacienți și în rândul personalului medical. O asistentă de la Spitalul Marie Curie a fost infectată. Ar fi intrat în contact, la începutul lunii, cu fostul ofiţer de poliţie internat iniţial la Spitalul Gerota. Până acum, bărbatul a infectat cel puţin 20 de persoane.

Doi medici din Constanţa, un bărbat și o femeie, el - manager al unei maternități private, au fost de asemenea diagnosticați. Au venit din Viena pe 7 martie și au intrat în contact cu mai multe femei însărcinate. Pe de altă parte, responsabilii au anunțat că nouă dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia
Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia

Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia

Medic: Cei fără simptome nu vor fi testați. Care sunt semnele îngrijorătoare
Medic: Cei fără simptome nu vor fi testați. Care sunt semnele îngrijorătoare

Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș, a dezvăluit care sunt semnele care trebuie să dea de gândit, în contextul epidemiei, și spune că cei care nu au simptome nu vor fi testați.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, slujbă fără măsuri de protecție. Recomandarea BOR
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, slujbă fără măsuri de protecție. Recomandarea BOR

Decizie fără precedent în Biserica Catolică: Vaticanul a anunţat că slujbele de Paşte nu vor mai avea loc în Piaţa Sfântul Petru de la Roma şi se vor ţine fără credincioşi, din cauza pandemiei de coronavirus.

Ce înseamnă contactul apropiat al unei persoane infectate cu Covid-19. Cum ne putem feri
Ce înseamnă contactul apropiat al unei persoane infectate cu Covid-19. Cum ne putem feri

Autorităţile au definit astăzi mai clar termenul de contactul apropiat al unei persoane infectate cu Covid-19.

Recomandări
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.