Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, slujbă fără măsuri de protecție. Recomandarea BOR

Dată publicare: 15-03-2020 19:57
Dată actualizare: 15-03-2020 20:44


Decizie fără precedent în Biserica Catolică: Vaticanul a anunţat că slujbele de Paşte nu vor mai avea loc în Piaţa Sfântul Petru de la Roma şi se vor ţine fără credincioşi, din cauza pandemiei de coronavirus.

Până pe 12 aprilie toate evenimentele religioase de la Vatican vor fi transmise doar pe internet şi la televizor.

În ţară, în biserici ortodoxe şi catolice, unele slujbe s-au ţinut astăzi că de obicei, înăuntru, însă în alte cazuri, preoţii au oficiat slujbele în aer liber, dar aproape de credincioşi.

Decizie fără precedent la Vatican

 

În condiţiile în care peste 1.440 de oameni au murit din cauza Coronavirusului în Italia, reprezentanţii Vaticanului au decis să ţină toate slujbele, după tipic, dar fără public!

Credincioşii vor putea participa doar la nivel virtual: vor putea urmări ceremoniile religioase, pe internet sau la televizor. 

Inclusiv evenimentele religioase oficiate de Papa Francisc de Florii şi Paşte, adică până pe 12 aprilie, se vor ţine în aceste condiţii, fără credincioşi.

La Vatican se caută acum soluţii concrete pentru a stabili exact modul în care se vor desfăşura ceremoniile. E posibil să aibă loc în spaţii închise din Bazilica Sfântul Petru ori în Capela Sixtină, însă cu un grup mic de reprezentanţi.

”Trebuie să facem totul în protejarea credincioșilor oamenilor de lângă noi. Eu le am zis părinţilor mei să stea acasă pentru că am un tată bolnav şi bătrân, credincioşii să vadă slujbele de pe internet. E posibil în funcţie de ce decid autorităţile şi la noi în ţara slujba de Paşte să fie fără public”, a explicat părintele Francisc Doboș.

Ce au făcut preoții ortodocși

 

La noi, bisericile ortodoxe au primit recomandări speciale pentru slujbele din această dimineaţă: pe cât posibil, să ţină Sfânta Liturghie în afara Bisericii.

În interiorul lăcaşurilor de cult, însă, nu a fost respectată chiar măsură esenţială, a păstrării unei distanţe de siguranţă între oameni.

La catedrala din Constanța, zece preoţi în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, au început slujba pe scările bisericii, printre oameni, fără măşti de protecţie.

Preoţii au respectat toată rânduiala bisericească, au sărutat mâna ierarhului, apoi au continuat sfânta liturghie afară.

Înalt Preasfinţitul Teodosie le-a vorbit credincioşilor afară, la o distanţă mică însă şi i-a binecuvântat cu apă sfinţită iar oamenii au primit împărtăşania după tipic, nu cu linguriţă de unică folosinţă, deşi problema a stârnit recent controverse.

În Catedrala Patriarhală din Capitală nu au fost mai mult de 40 de persoane în lăcaşul de cult, iar afară alte câteva persoane asistau la slujbă, însă respectau măsurile de siguranţă.

”Nu se ia în calcul închiderea bisericilor şi nici suspendarea slujbelor, spun reprezetantii Bisericii Ortodoxe Române.
Însă sunt interzise adunările cu mai mult de 50 de persoane în interiorul lăcaşurilor de cult, iar preoţii din toată ţara sunt îndemnaţi să ţină slujbele în aer liber în astfel de altare de vară”.

De altfel, reprezentanţii bisericii ortodoxe le-a cerut preoţilor să-şi instaleze difuzoare ca oamenii să stea afară la distanţă unii de ceilalţi.

Iar credincioşii trebuie să înţeleagă că nu sunt puşi nici la zid şi nu înseamnă că păcătuiesc dacă nu sărută icoanele mai cu seamă în această perioadă, spun reprezentanţii bisericii.

E valabil şi în cazul folosirii aceleiaşi linguriţe la împărtăşanie. Mai mult, suntem sfătuiţi să stăm acasă şi dacă vrem să participăm la slujbe putem face asta pe net.

Biserica Ortodoxă Română le-a cerut bisericilor din toată ţara să asigure spaţii unde credincioşii îşi pot igieniza mâinile, cu toate acestea au anunţat că bisericile rămân deschise zilnic.


VIDEO PROTVPLUS.RO