Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, slujbă fără măsuri de protecție. Recomandarea BOR

×
Codul embed a fost copiat

Decizie fără precedent în Biserica Catolică: Vaticanul a anunţat că slujbele de Paşte nu vor mai avea loc în Piaţa Sfântul Petru de la Roma şi se vor ţine fără credincioşi, din cauza pandemiei de coronavirus.

Până pe 12 aprilie toate evenimentele religioase de la Vatican vor fi transmise doar pe internet şi la televizor.

În ţară, în biserici ortodoxe şi catolice, unele slujbe s-au ţinut astăzi că de obicei, înăuntru, însă în alte cazuri, preoţii au oficiat slujbele în aer liber, dar aproape de credincioşi.

Decizie fără precedent la Vatican

 

În condiţiile în care peste 1.440 de oameni au murit din cauza Coronavirusului în Italia, reprezentanţii Vaticanului au decis să ţină toate slujbele, după tipic, dar fără public!

Citește și
OMS anunța acum un an că o pandemie este inevitabilă
OMS anunța exact acum un an că o pandemie este inevitabilă

Credincioşii vor putea participa doar la nivel virtual: vor putea urmări ceremoniile religioase, pe internet sau la televizor. 

Inclusiv evenimentele religioase oficiate de Papa Francisc de Florii şi Paşte, adică până pe 12 aprilie, se vor ţine în aceste condiţii, fără credincioşi.

La Vatican se caută acum soluţii concrete pentru a stabili exact modul în care se vor desfăşura ceremoniile. E posibil să aibă loc în spaţii închise din Bazilica Sfântul Petru ori în Capela Sixtină, însă cu un grup mic de reprezentanţi.

”Trebuie să facem totul în protejarea credincioșilor oamenilor de lângă noi. Eu le am zis părinţilor mei să stea acasă pentru că am un tată bolnav şi bătrân, credincioşii să vadă slujbele de pe internet. E posibil în funcţie de ce decid autorităţile şi la noi în ţara slujba de Paşte să fie fără public”, a explicat părintele Francisc Doboș.

Ce au făcut preoții ortodocși

 

La noi, bisericile ortodoxe au primit recomandări speciale pentru slujbele din această dimineaţă: pe cât posibil, să ţină Sfânta Liturghie în afara Bisericii.

În interiorul lăcaşurilor de cult, însă, nu a fost respectată chiar măsură esenţială, a păstrării unei distanţe de siguranţă între oameni.

La catedrala din Constanța, zece preoţi în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, au început slujba pe scările bisericii, printre oameni, fără măşti de protecţie.

Preoţii au respectat toată rânduiala bisericească, au sărutat mâna ierarhului, apoi au continuat sfânta liturghie afară.

Înalt Preasfinţitul Teodosie le-a vorbit credincioşilor afară, la o distanţă mică însă şi i-a binecuvântat cu apă sfinţită iar oamenii au primit împărtăşania după tipic, nu cu linguriţă de unică folosinţă, deşi problema a stârnit recent controverse.

În Catedrala Patriarhală din Capitală nu au fost mai mult de 40 de persoane în lăcaşul de cult, iar afară alte câteva persoane asistau la slujbă, însă respectau măsurile de siguranţă.

”Nu se ia în calcul închiderea bisericilor şi nici suspendarea slujbelor, spun reprezetantii Bisericii Ortodoxe Române.
Însă sunt interzise adunările cu mai mult de 50 de persoane în interiorul lăcaşurilor de cult, iar preoţii din toată ţara sunt îndemnaţi să ţină slujbele în aer liber în astfel de altare de vară”.

De altfel, reprezentanţii bisericii ortodoxe le-a cerut preoţilor să-şi instaleze difuzoare ca oamenii să stea afară la distanţă unii de ceilalţi.

Iar credincioşii trebuie să înţeleagă că nu sunt puşi nici la zid şi nu înseamnă că păcătuiesc dacă nu sărută icoanele mai cu seamă în această perioadă, spun reprezentanţii bisericii.

E valabil şi în cazul folosirii aceleiaşi linguriţe la împărtăşanie. Mai mult, suntem sfătuiţi să stăm acasă şi dacă vrem să participăm la slujbe putem face asta pe net.

Biserica Ortodoxă Română le-a cerut bisericilor din toată ţara să asigure spaţii unde credincioşii îşi pot igieniza mâinile, cu toate acestea au anunţat că bisericile rămân deschise zilnic.

Citește și...
O actriță din James Bond a fost infectată cu coronavirus
O actriță din James Bond a fost infectată cu coronavirus

Actriţa Olga Kurylenko se alătură vedetelor care au fost testate pozitiv pentru coronavirus, aceasta anunțând că se află în izolare la domiciliu.

OMS anunța exact acum un an că o pandemie este inevitabilă
OMS anunța exact acum un an că o pandemie este inevitabilă

Lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o altă pandemie de gripă, motiv pentru care trebuie să fie pregătită pentru potenţialele efecte devastatoare, anunţa pe 13 martie 2019 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia
Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia

Interesul publicului faţă de Coronavirus este exploatat de hackeri şi sporeşte numărul campaniilor de dezinformare, avertizează experţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Recomandări
LIVE. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării celor patru regiuni ucrainene. Putin va ține un discurs important
LIVE. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării celor patru regiuni ucrainene. Putin va ține un discurs important

Kremlinul va găzdui vineri, la ora 15:00, o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud).

Descinderi de amploare la baza Mihail Kogălniceanu, efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani
Descinderi de amploare la baza Mihail Kogălniceanu, efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani

Descinderi de amploare efectuate de procurorii DNA, alături de oficiali americani, la baza Mihail Kogălniceanu.

IRCC a crescut la 4,06%, de la 2,65% în urmă cu trei luni. Anunțul BNR
IRCC a crescut la 4,06%, de la 2,65% în urmă cu trei luni. Anunțul BNR

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 4,06% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022.