Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, 13 aprilie 2022 - rezumatul evenimentelor. Cinismul și grotescul acțiunilor Rusiei nu au margini. Moscova are în plan să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol, oraș distrus în totalitate de invadatori.  

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Până atunci însă, rușii vor intensifica ofensiva ca să obțină unele câștiguri palpabile, în estul și sudul Ucrainei, oricare ar fi prețul acestor ambiții, din moment ce Vladimir Putin își descrie obiectivele drept nobile.

În schimb, Joe Biden a folosit pentru pentru prima oară termenul de "genocid" pentru a califica acțiunile Rusiei, în Ucraina. Totodată, Washingtonul a anunțat suplimentarea asistenței militare pentru Kiev, cu noi livrări în valoare de 750 de milioane de dolari.

Asistat de specialiști străini, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, coordonează eforturile Kievului de a face lumină asupra atrocităților comise de soldații rusi în Bucha și în alte localități din jurul capitalei. Pentru asta, sunt exhumate trupurile aruncate în gropi comune ori înmormântate prin curțile caselor.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Irina Venediktova: ”Vrem să ne desfășurăm ancheta în conformitate cu standardele internaționale. Prin prezenta lor, colegii străini pot vedea cu ochii lor că sunt morminte reale și cadavre reale, nu butaforie.”

Anatoli Fedoruk, primar Bucea: ”Primarul din Tiachiv m-a sunat să mă întrebe cum ne poate ajuta și a fost o tăcere lunga după ce i-am spus că am nevoie de cel puțin 300 de sicrie de lemn, cruci și toate cele necesare pentru înmormântări.”

În timp ce rușii neagă cu înverșunare că ar fi ucis civili ..voluntarii ucraineni continuă să strângă trupuri de prin beciuri ori curți.

Vladimir Putin: ”S-a făcut mare tărăboi când (occidentalii) au regizat un atac cu arme chimice în Siria. S-a dovedit a fi fost un fals. La fel s-a întâmplat și în Bucha.”

Irina Venediktova, procuror: ”Am deschis peste 6.000 de dosare pentru crime de război. Și deschidem și o anchetă pentru genocid.”

Dacă, până acum, administrația americană a acuzat Rusia de crime de război, președintele Biden a trecut la nivelul următor. ”Bugetul familiilor voastre ori abilitatea de a face plinul la mașină, nimic din toate astea n-ar trebui să depindă de decizia unui dictator de a declara război și de a comite genocid în cealaltă parte a lumii. ”

Investigatorii ucraineni nici măcar nu au acces în toate zonele țării, de pildă în Mariupol, unde numărul victimelor ar putea fi de ordinul zecilor de mii. Noi imagini din dronă au surprins tancuri rusești care se mișcă printre imobile din Mariupol și trag cu tunul direct în blocuri, unde se presupune că s-ar afla combatanți ucraineni.

În Harkov, un bombardament rusesc a ucis miercuri dimineață cel puțin 7 oameni, inclusiv un copil de 2 ani.

Irina Diacenko, localnic Harkiv: ”Cum pot să atace case de oameni pașnici? Nu i-am supărat cu nimic pe ruși! Niște monștri, bestii!”.

Înaintea lansării noii ofensive din estul Ucrainei, rușii încearcă să centralizare comanda. Însă, potrivit analiștilor occidentali, tot mai mulți soldați rusi refuză să se întoarcă pe front, din cauza camarazilor morți. Se pare că armata rusă expediază trupurile în loturi mai mici, pentru a nu provoca panică în comunitățile locale.

Richard Barrons, general britanic în rezervă: ”Daca rușii și-au învățat lecțiile eșecurilor de până acum și pot concentra mai multe forte pe care să le coordoneze cu forțele aeriene și daca elimina și problemele de logistica, atunci ar putea să-i copleșească pe ucraineni.

Spre deosebire de alte regiuni ale Ucrainei, estul este tren plat, mai deschis, mai puțin împădurit. Așa că tacticile de ambuscada, de mare succes până acum pentru ucraineni, s-ar putea să nu mai aplice în Donbas. Dar eu încă mai cred că va urma un lung război de uzură.”

Între timp, bătălia pentru Mariupol continuă, chiar și după ce combatanții din batalionul Azov au declarat că au fost atacați cu substanțe chimice.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că peste o mie de pușcași ucraineni din Mariupol s-au predat după ce și-au terminat munițiile.

Igor Konașenkov, purtător de cuvânt Ministerul Apărării din Rusia: ”În Mariupol, în zona uzinei de oțel Ilici, ca rezultat ale ofensivei reușite a trupelor ruse și a milițiilor din Republica Populara Donetk, 1.026 de soldați ucraineni din Brigada 36 de Pușcași s-au predat voluntar.”

John Kirby, purtător de cuvânt Pentagon: ”Evaluarea noastră în acest moment este că încă se joacă soarta orașului Mariupol. Rușii îl vor pentru amplasarea strategica. Evident că portul Mariupol este vital și pentru ucraineni, pentru contribuția lui la economia țării.”

În sfârșit, seful serviciului de informații al armatei ucrainene, avertizează că rușii plănuiesc atacuri teroriste în blocuri, școli ori spitale din Rusia.

Obiectivul ar fi să arunce vina asupra Kievului și să declanșeze o isterie anti-ucraineană printre ruși.

Oricât ar suna de cinic, Moscova a mai făcut asta în trecut. În septembrie 1999, 350 de ruși au murit în Moscova și în alte orașe în urma unor explozii produse în blocuri de locuințe și într-un mall.

Atacurile presupus teroriste, puse pe seama rebelilor ceceni, au reprezentat pretextul declanșării unui nou război, soldat cu zeci de mii de victime și cu instalarea unui regim fidel Moscovei.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Avertismentul lui Lukașenko: Dacă Rusia ar fi forțată prea mult s-ar ajunge la o „apocalispă nucleară”
Avertismentul lui Lukașenko: Dacă Rusia ar fi forțată prea mult s-ar ajunge la o „apocalispă nucleară”

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a avertizat cu privire la o apocalipsă nucleară dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, într-un discurs rostit joi la Minsk şi preluat de presa belarusă.

Patru morți după ce Ucraina a atacat zona ocupată Zaporojie și trei morți în Donețk după atacuri rusești
Patru morți după ce Ucraina a atacat zona ocupată Zaporojie și trei morți în Donețk după atacuri rusești

Patru persoane au fost ucise joi în atacuri ucrainene în teritorii aflate sub controlul Moscovei, anunţă reprezentanţi ai ocupaţiei ruse.

Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina au apărut pe gardul ambasadei Franţei din centrul Moscovei
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina au apărut pe gardul ambasadei Franţei din centrul Moscovei

Trei capete de mort şi un ”Z” - simbolul intervenţiei ruse în Ucraina -, o ”frescă” de un gust îndoielnic, au fost desenate de anonimi pe zidurile sediului Ambasadei Franţei, în centrul Moscovei, relatează Le Figaro.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.