Vânzările rusești de petrol și gaz au crescut - nu scăzut - în ciuda sancțiunilor Vestului
Vânzările de petrol și gaz ale Rusiei au crescut anul acesta, în ciuda sancțiunilor țărilor vestice, menite să forțeze regimul de la Kremlin să oprească invazia din Ucraina.
Astfel, se preconizează că Rusia va obține 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în 2022, mai mult de o treime peste câștigurile din 2021, conform Bloomberg, citat de Business Insider.
În ultimul an, cotația petrolului Brent, de referință pentru piața europeană, a crescut cu 84 la sută spre dublarea până la un nivel de peste 105 dolari pe baril.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În același timp, gazele naturale s-au scumpit cu 84 la sută în doar șase luni, conform UK Natural Gas.
Guvernul rus se așteaptă să obțină în jur de 9,6 miliarde de dolari din vânzările de energie doar în luna aprilie, o sumă care depășește estimările inițiale ale Rusiei.
Sancțiunile SUA, UK și UE contra Rusiei
Succesul exporturilor Rusiei vine în ciuda sancțiunilor economice din partea Statelor Unite, Marii Britanii si Uniunii Europene, anunțate în contextul opririi războiului din Ucraina.
SUA a interzis importurile de energie din Rusia luna trecută, în timp ce Uniunea Europeană a interzis importurile de cărbune, iar Marea Britanie a promis să reducă treptat importurile de petrol rusesc.
Dar deși țările vestice se așteptau ca măsurile să determine Rusia să oprească conflictul din Ucraina prin colapsul economiei, Rusia vinde acum mai mult petrol și gaz decât vindea înainte de război.
India și China continuă să cumpere petrol de la Rusia
Vânzările au fost întărite de cererea nouă din partea Indiei, comerțul cu China și prețurile în creștere.
Conform Reuters, India a cumpărat cel puțin 13 milioane de barili de petrol rusesc de la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie 2022. Cantitatea este într-un contrast puternic cu cele 16 milioane de barili cumpărate de India pe toată durata anului 2021.
Între timp, China continuă să cumpere de la Rusia, respectând contractele semnate înaintea invaziei.
Plățile Uniunii Europene către Rusia
Și UE continuă să plătească sume importante Rusiei, deoarece depinde de exporturile rusești pentru 40 la sută din gazul natural folosit de bloc și 27 la sută din petrolul nerafinat.
Astfel, Ucraina a anunțat că Rusia obține un milliard de dolari pe zi doar din comerțul cu petrol, iar Rusia a declarat că este gata să vândă energie țărilor „prietenoase“ la prețuri flexibile.