Apelul autoritatilor catre populatie: laptele, carnea de curcan si conservele de vita sunt sigure
Testele au aratat ca doar in cinci la suta din probele de lapte s-a descoperit un nivel de aflatoxina peste limita admisa. In plus, carnea de curcan nu prezinta urme de antibiotice, iar conservele de vita sunt bune de consum.
Doar 67 de probe de lapte din 1.335 analizate aveau un nivel de aflatoxina peste limita admisa in UE. Rezultatele pozitive provin din 34 de ferme, 5 centre de colectare, 8 automate si 20 de unitati de procesare.
In total, au fost distruse 193 de tone de lapte crud si 104 tone de produse lactate. Cantitatile sunt nesemnificative, in conditiile in care Romania consuma pe luna 55 de mii de tone. Autoritatile sustin ca niciun litru de lapte contaminat nu a ajuns la consumatori.
"Va asiguram ca toate cazurile care au fost identificate au fost izolate. Produsele au fost oprite inainte sa intre in procesare. Tot ce se gaseste pe raft in momentul de fata este bun din punct de vedere al consumului, nu afecteaza nicidecum sanatatea publica", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
"Am demarat deja actiunea de supraveghere a fermelor unde am gasit rezultate pozitive, de inlocuire a furajului contaminat cu unul sanatos", spune Vladimir Manastireanu, presedinte interimar ANSVSA.
Din pacate insa, unii consumatori se tem sa cumpere produse lactate.
Domnul Alexandru din Arad povesteste ca de cand a izbucnit scandalul aflatoxinei, abia mai vinde jumatate din laptele pe care il produce.
"Au fost sase zile in care am sistat livrarile si am aruncat laptele", spune Alexandru.
La nivelul tarii, vanzarile de lapte au scazut cu 45%. Procesatorii au facut branza si lapte praf din laptele nevandut.
Autoritatea Sanitar Veterinara ne lamureste si in privinta carnii de curcan. Toata cantitatea exportata in Germania nu continea antibiotic. Producatorul roman a respectat reglementarile privind cresterea si curcanilor.
In schimb, avem un vinovat in cazul carnii de cal. Firma procesatoare din Ploiesti a livrat cu buna stiinta 1.900 de caserole de cal cu eticheta de vita si a vandut 1.358 din ele. Pentru aceasta inselatorie a fost amendata cu 30 de mii de lei si e cercetata pentru frauda.
In privinta conservelor, analizele au confirmat prezenta de ADN specific de cal intr-un procent de 1% din cantitatea totala procesata, ceeea nu constitue frauda.
Iar siguranta consumatorului nu a fost pusa in pericol, devreme ce carnea de cal e comestibila.
Autoritatile vor sa-i identifice pe cei care insala consumatorii. Ministrul Agriculturii spune ca doreste o inaspire a legislatiei astfel incat acestia sa fie sanctionati si scosi de pe piata.
Nu doar ei sunt luati insa, in vizor. Tot personalul de la ANSVSA va fi verificat in perioada urmatoare. Asta dupa ce patr persoane cu atributii de conducere si trei inspectori veterinari au furnizat in timpul anchetelor informatii de pe sistemul rapid de alerta care au creat nejustificat panica in randul populatiei. Responsabilii fac un apel la populatie sa consume cu incredere produsele romanesti, care sunt sigure.
Sursa: Pro TV
Etichete: lapte, ansvsa, daniel constantin, aflatoxina,
Dată publicare:
21-03-2013 12:06