Imaginea dezastrului provocat de spaima. Fermierii au ajuns sa arunce pe camp laptele, desi e curat
Fermierii romani sunt disperati si neputinciosi, dupa scandalul laptelui, contaminat cu aflatoxina. In ultimele doua saptamani, au fost retrase aproximativ 80 de tone de lapte, iar romanii nu mai cumpara lactate.
Frica este nejustificata, spun patronatele si autoritatile, intr-un glas. Toate produsele din magazine sunt sigure si pot fi consumate. Industria alimentara si chiar economia ar putea avea de suferit daca marfa romaneasca este ocolita de consumatori. Producatorii sunt nevoiti sa arunce laptele pe camp ori sa taie animalele.
"Lapte romanesc, cu toate certificatele posibile si imposibile europene, merge pe camp pentru ca nu are cine sa-l manance in tara."
Ultimele zile au devenit un calvar pentru acest crescatori de vaci, de langa Bucuresti. Procesatorul caruia ii vindea laptele nu i-l mai cumpara, iar la automatele pe care le detine, in ultimele zile nu a mai vandut niciun strop. Cu toate ca analizele sunt bune. Nu are nici macar unde sa depoziteze laptele, asa ca a recurs la masuri drastice.
Pentru unii situatia este atat de disperata incat se vad nevoiti sa distruga pe camp intreaga productie. Acest fermier a aruncat 10 tone de lapte.
"Tara, la ora asta pot sa va spun clar ca este o balta de lapte universal, pentru ca toti fermierii arunca lapte."
Din pacate nu e singura masura radicala. Alti fermieri sustin ca o mare parte din vaci vor fi sacrificate, daca nu mai au unde sa-si vanda laptele.
"Nu am ce face, o sa tai vacile" spune fermierul Mihai Petcu.
La nivel global, patronatele sustin ca la raft vanzarile au scazut cu aproape 50 la suta, iar fermierii sunt intr-o situatie critica. Tocmai de aceea fac un apel la consumatori sa cumpere produsele romanesti. Altfel, intreaga industrie va avea de suferit.
"Deja am semnale ca unele lanturi au interzis sa mai achizitioneze produse romanesti. Cred ca va urma un import masiv. Singura solutie sta tot in consumatorul roman, sa lase la o parte orice suspiciune si sa aiba incredere ca pe raft se gasesc produse sigure" spune Dorin Cojocaru, APRIL.
Mesaj similar vine si dinspre autoritati.
Statistic vorbine, fumatul e de 10 ori mai periculos decat aflatoxina, spun nutritionistii. Pentru ca organismul nostru sa fie afectat ar fi nevoie sa bem zilnic 25 de litri lapte cu aflatoxina, timp de cel putin 10 ani.
Adica in jur de 9 tone pe an. O cantitate imposibil de consumat in conditiile in care un roman bea anual doar 34 de litri de lapte. Iar riscul aparitiei aflatoxinei apare doar la sfarsitul iernii, nu tot anul.