Scandalul laptelui continua, dar curcanii sunt "curati". Danone retrage preventiv produse de pe raft

Ultimul update: Joi 21 Martie 2013 06:47
Data publicarii: Luni 18 Martie 2013 14:54
Categorie: Sanatate

Scandalul laptelui cu aflatoxina pare fara de sfarsit. Un mare producator din Romania a blocat in depozite 75 de tone de produse lactate, care puteau avea anumite probleme.

Masura este una preventiva si a fost luata dupa ce intr-una dintre fermele din care se aproviziona a fost depistata o concentratie mai mare de toxina decat permite legislatia.

Compania a retras produsele de indata ce analizele de laborator au indicat o depasire a limitei de aflatoxina la una dintre fermele partenere.

"Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectiva si, pentru siguranta consumatorilor, a decis sa blocheze in depozitul sau 75 tone de produse si sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut sa contina urme de lapte contaminat de la acea ferma."

La fel a procedat si fermierul in cauza. Omul a luat deja masuri de neutralizare a mucegaiului din furaje si va distruge zilnic 6 mii de litri de lapte, din care 4 mii mergeau la fabrica si 2 mii la automate.

"Aceasta aflatoxina, folosind niste premixuri cu aminoacizi si drojdii, dispare in cateva zile din lapte. Se elimina pe cale digestiva. Eu n-o sa am nicio pierdere pentru ca eu tai vacile" spune Mihai Petcu, fermier.

Masurile au fost impuse de ANSVSA.

"Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au constatat ca exista posibilitatea ca laptele conform sa fi intrat in contact cu lapte neconform si atunci au dispus sechestratea loturilor suspecte de contaminare aflate in stoc."

"Conform legislatiei europene, si daca amesteci un mililitru de lapte cu aflatoxina de 0,055 cu o suta de mii de tone de lapte bun se considera contaminat. Fiziologic, fizic, acel lapte este foarte bun pentru consum" spune Dorin Cojocaru, Asociatia din Industria Laptelui.

In plin vuiet pe piata alimentara iesim basma curata macar la controalele declansate in crescatoriile de curcani. Analizele infirma zvonurile potrivit carora Romania ar fi trimis in Germania carne cu antibiotice.

"In urma primirii buletinelor de analiza, alerta rapida a fost inchisa, nu se justifica" a anuntat Dorin Enache, director DSV Brasov.

Alerta a fost inchisa dar cine ii despagubeste pe cei din bransa?

"Partenerii nostri straini ne-au anuntat astazi ca anuleaza contractele care sunt pe rol" spune Razvan Sandru, directorul general al unei ferme de curcani.

"Probabil nu trebuie sa-i deranjam si trebuie sa mancam tot ce produc ei, toate mizeriile pe care le produc. Cineva de afara o fi pus ochii pe compania asta" crede Catalin Muntean, la randul sau proprietar al unei ferme.

Deocamdata ferma din Codlea care a fost verificata raporteaza o scadere a vanzarilor, cu pana la 50 la suta.

Redam integral comunicatele transmise de Danone Romania:

1. "Dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care era peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectiva si, pentru siguranta consumatorilor, a decis sa blocheze in depozitul sau 75 tone de produse si sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut sa contina urme de lapte contaminat de la acea ferma. Procesul de retragere se desfasoara foarte rapid si facem toate eforturile sa fie finalizat pana la finalul zilei.

Danone colaboreaza si este in legatura cu autoritatile pentru a garanta siguranta alimentara a laptelui colectat si ne asiguram toti clientii ca siguranta alimentara ramane prioritatea noastra principala, in concordanta cu standardele companiei.

Dupa alerta nationala referitoare la aflatoxina, Danone Romania a implementat mai multe masuri suplimentare si voluntare de auto-control fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina. Niciun lapte pentru care exista suspiciunea unui continut de aflatoxina peste norme nu este acceptat in fabrica."

2. "Produsele Danone sunt sigure pentru consum"

"In paralel cu retragerea preventiva a unor produse de pe piata, asa cum a anuntat ieri, Danone Romania a trimis de asemenea, mostre ale acestora spre analiza unui laborator european acreditat. Rezultatele primite de la laborator in aceasta zi confirma ca aceste produse au un continut de aflatoxina sub limita europeana si, ca urmare, sunt sigure pentru consum.
Dupa alerta nationala referitoare la aflatoxina, Danone Romania a implementat masuri suplimentare si voluntare de auto-control fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina. Niciun lapte pentru care exista suspiciunea unui continut de aflatoxina peste norme nu este acceptat in fabrica.

Danone reafirma angajamentul sau fata de consumatorii romani si fata de siguranta acestora ca prioritate principala."

Control la automatele de lapte. 32 de aparate, inchise: laptele ar putea fi contaminat cu aflatoxina
Control la automatele de lapte. 32 de aparate, inchise: laptele ar putea fi contaminat cu aflatoxina
VIDEO PROTVPLUS.RO
Miscare
63% din populația României nu face mișcare. Efectele sunt foarte grave
O formă misterioasă de paralizie afectează copiii din SUA
Rectificare bugetară cu scandal. Spitalele rămân fără bani, pentru că nu i-au cheltuit
„În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale”. Aliat pentru lupta femeilor cu cancerul
Testarea BRCA: Cine și când trebuie să o facă, ce rezultate poate avea. Povestea Amaliei Enache
A salvat 4 vieți după moarte. Soțul a fost de acord să îi doneze organele
transplant, spital, rinichi
Un bărbat din Arad, o nouă șansă la viață. Al patrulea transplant de inimă din România
Bolnavii care au nevoie de îngrijire la domiciliu, lăsaţi în voia sorţii. Autoritățile nu au nicio soluție
Anunțul făcut de ministrul Sănătății cu privire la neregulile de la Spitalul Universitar din Capitală
Lecţie impresionantă de viaţă. Maria şi Victor fac dializă de 3 ori pe săptămână, de 25 de ani
Campionii Europei la consum de zahăr. Denumirile sub care este ascuns în alimente
Institutul Cantacuzino are şanse să redevină funcţional. Când va fi reluată producția de vaccin gripal