Președintele Klaus Iohannis a participat, marți, alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la exercițiul militar multinațional NATO ”Justice Sword 21”, care a avut loc în comuna Smârdan din județul Galați.

Declarațiile celor doi oficiali au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

În țara noastră se desfășoară un amplu exercițiu NATO, la care participă 15.000 de militari din 17 țări membre sau partenere ale Alianței.

După finalizarea exercițiului, Iohannis s-a declarat ”impresionat”. șeful statului a subliniat faptul că astfel de inițiative militare sunt organizate ”pentru misiuni de luptă de apărare.”

”Când vorbim despre misiuni de luptă, trebuie să fiu foarte clar aici: noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare! Este, pentru noi, pe Flancul Estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare. Noi ne pregătim pentru apărare pe Flancul Estic.” - a spus președintele României.

 

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

 

”Tocmai s-a încheiat un exercițiu la care am asistat împreună cu Președintele polonez, domnul Andrzej Duda. Este foarte important pentru noi să participăm la astfel de exerciții, ca să încurajăm forțele noastre care lucrează împreună.

Am asistat împreună și cu dumneavoastră la acest exercițiu, ați observat, cu siguranță, că astăzi, în exercițiu, au fost forțe din România și forțe din Polonia. Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din Brigada Multinațională. Este extrem de important să aibă loc astfel de exerciții, pentru a verifica și pentru a crește gradul de interoperabilitate, adică să lucreze bine împreună, să se cunoască reciproc, să învețe cum să se conecteze unii cu ceilalți și să fie capabili să execute împreună misiuni de luptă.

Când vorbim despre misiuni de luptă, trebuie să fiu foarte clar aici: noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare! Este, pentru noi, pe Flancul Estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare. Noi ne pregătim pentru apărare pe Flancul Estic.

Ieri am condus împreună un Summit al Formatului București 9, am discutat în pregătirea Summitului NATO care va avea loc peste o lună de zile și, împreună cu domnul Președinte, am dorit astăzi să venim și să vedem cum se pregătesc în teren oamenii noștri. Sunt impresionat, exercițiul a funcționat foarte bine și îi felicit pe toți!”

Luni a avut loc summit-ul Formatul Bucureşti - B9 - o iniţiativă lansată de preşedintele României Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei Andrzej Duda, la care au participat statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Prima reuniune de acest fel a fost organizată la Bucureşti, în noiembrie 2015.

Ulterior, asemenea întâlniri la nivel înalt au mai avut loc la Varşovia în 2018 şi Košice în 2019.