Summit-ul B9. Iohannis: Am fost cu toţii martorii întăririi forţelor Federaţiei Ruse în Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat american Antony Blinken participă online la Summitul Formatului Bucureşti (B9) găzduit luni de Klaus Iohannis, alături de preşedintele Poloniei, care se află la București.

CITIȚI în acest articol:

-► Agenda oficială a summit-ului de la București
-► Iohannis: Am fost cu toţii martorii întăririi forţelor Federaţiei Ruse în Ucraina

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Republicii Polone Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Evenimentul, organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis, se desfăşoară cu prezenţa în Capitală preşedintelui polonez şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform News.ro.

Citește și
vladimir putin
Tensiunile cresc între Rusia și SUA, după sancțiuni impuse de ambele părți. Moscova reclamă „acțiuni neprietenoase”
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Iohannis: Am fost cu toţii martorii întăririi forţelor Federaţiei Ruse în Ucraina

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în deschiderea Summitului Formatului Bucureşti (B9), că aliaţii NATO de pe Flancul Estic trebuie să continue consolidarea descurajării şi apărării.

El a amintit de recentele evenimente din Ucraina.

"Este foarte relevant şi oportun, fiind la numai o lună de summitul NATO care se va ţine la Bruxelles. Luăm în vedere şi recentele evoluţii îngrijorătoare din regiune. (...) Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit valoarea adăugată transmiţând mesaje de coeziune către şi între toţi aliaţii de pe Flancul de Est. Întotdeauna discuţiile au fost substanţiale. Am încredere că întâlnirea de astăzi va fi o altă dovadă în acest sens. Întărirea şi aprofundarea pe mai departe a legăturii transatlantice care rămâne în continuare baza alianţei noastre reprezintă un obiectiv pe care îl avem cu toţii în comun şi aş vrea să-mi exprim aprecierea deosebită pentru preşedintele Biden şi noua administraţie SUA pentru sprijinul reînnoit faţă de NATO şi articolul 5 al tratatului de la Washington. Ca aliaţi de pe Flancul Estic avem nevoie să continuăm consolidarea factorului de descurajare şi a celui de apărare. Recent, am fost cu toţii martorii întăririi forţelor Federaţiei Ruse în zona Mării Negre, în Ucraina", a spus şeful statului, potrivit Agerpres.

Iohannis a arătat că participarea la reuniune a preşedintelui SUA transmite un puternic mesaj de solidaritate transatlantică şi unitate înainte de summitul NATO din 14 iunie.

El a subliniat că procesul de reflecţie NATO 2030 trebuie continuat.

"Aş dori să-i mulţumesc secretarului general Jens Stoltenberg pentru capabila sa coordonare şi eforturile sale. Dorim cu toţii ca alianţa noastră să fie mai puternică şi mai relevantă la nivel global şi pentru aceasta este nevoie să continuăm eforturile inclusiv prin adoptarea unui nou concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăşi esenţa alianţei noastre", a spus Iohannis.

 

Andzrej Duda, președintele Poloniei:
„Formatul B9 este un forum important în cadrul alianţei la care se discută chestiuni legate de securitate, iar faptul că participă cei doi (n.r. Biden şi Stoltenberg) subliniază că situaţia din această parte a Europei este o situaţie care merita să fie privită cu atenţie deosebită."

 

Summit-ul Formatului Bucureşti (B9) - agenda oficială

 

Conform agendei oficiale, preşedintele Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken participă la reuniunea cu aliaţii de pe flancul estic al NATO, în cadrul summitului virtual Bucureşti 9. Cei doi oficiali vor participa de la Casa Albă la ora locală 10.30.

Potrivit agendei preşedintelui Iohannis, evenimentul este programat să înceapă de la ora 16:00, şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui Republicii Polone şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - precum şi a secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

„Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Košice (28 februarie 2019).

Summitul de la Bucureşti are loc chiar în timp ce în ţara noastră se desfăşoară un amplu exerciţiu NATO la care participa 15.000 militari din 17 ţări membre sau partenere ale alianţei. Preşedinţii României şi Poloniei vor participa mâine la aplicaţii militare desfăşurate într-un poligon din judeţul Galaţi.


Formatul Bucureşti - B9 - este o iniţiativă lansată de preşedintele României Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgăria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Prima reuniune de acest fel a fost organizată la Bucureşti, în noiembrie 2015. Ulterior, aseme nea întâlniri la nivel înalt au mai avut loc la Varşovia în 2018 şi Košice în 2019.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Paradă militară în Rusia. Putin a transmis un mesaj dur Occidentului
Paradă militară în Rusia. Putin a transmis un mesaj dur Occidentului

Rusia îşi va apăra întotdeauna "cu fermitate" interesele naţionale, a avertizat din nou Vladimir Putin cu ocazia ceremoniilor care au marcat 76 de ani de la victoria sovietică asupra Germaniei naziste.

Tensiunile cresc între Rusia și SUA, după sancțiuni impuse de ambele părți. Moscova reclamă „acțiuni neprietenoase”
Tensiunile cresc între Rusia și SUA, după sancțiuni impuse de ambele părți. Moscova reclamă „acțiuni neprietenoase”

Kremlinul a acuzat Washingtonul vineri de alimentarea tensiunii cu "acţiuni neprietenoase" după ce ambasada SUA la Moscova a anunţat că reduce personalul şi opreşte procesarea vizelor pentru majoritatea ruşilor, relatează Reuters.

Președintele Parlamentului European și alți șapte oficiali UE au primit interdicție de a intra în Rusia
Președintele Parlamentului European și alți șapte oficiali UE au primit interdicție de a intra în Rusia

Rusia a anunţat vineri sancţiuni împotriva a opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European, ca represalii după cele instituite de UE în martie, pe fondul reînnoirii tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.