Ziua Unirii la Iași. Doar Nicolae Ciucă a participat, dintre oficialități, și nu a dansat Hora Unirii
În 24 ianuarie 2024 se împlinesc 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. ȘtirileProTV.ro a transmis LIVE de la Iași ceremoniile organizate cu această ocazie.
Știrea este în curs de actualizare!
Dintre oficialii statului, doar președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost prezent. Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Marcel Ciolacu, au rămas în București.
Evenimentul organizat în Iași a fost transmis LIVE pe ȘtirileProTV.ro și pe pagina noastră de Facebook.
După discursurile oficialilor, mai mulţi participanţi s-au prins în Hora Unirii, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza, între aceştia fiind şi lideri politici locali.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu a intrat în horă, el fiind abordat de un activist pro-autostradă, potrivit News.ro. Acesta i-a dat lui Ciucă o şapcă având un mesaj pro-autostradă.
Activistul, Daniel Mătăsaru, a declarat că i-a transmis premierului că ieşenii îşi doresc urgentarea realizării autostrăzii A8 Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş.
Ulterior, liderul PNL a plecat din Piaţa Unirii.
Pe scena din Piaţa Unirii nu a urcat niciun reprezentant al PSD, mesajul premierului fiind citit de un consilier, şi nu de prefectul judeţul, Bogdan Cojocaru, care este şi liderul PSD Iaşi şi care se afla în Piaţă, alături de alţi membri ai filialei.
Anul trecut, Ciucă a fost huiduit la Iași. La Iași - în afară de președintele Senatului, Nicolae Ciucă - s-au mai aflat liderul USR Cătălin Drulă, președintele PMP, Eugen Tomac, preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, precum și liderul AUR George Simion.
În urmă cu 2 ani, tot la Iași, în Piața Unirii, liderul AUR - George Simion - a fost stropit cu cerneală pe față, în timpul unei manifestații pentru care nu a solicitat autorizație de la primărie.
Ciucă: În faţa unui destin istoric, dispar conflictele politice mărunte, disputele personale
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat în discursul susţinut în Piaţa Unirii din Iaşi că este nevoie de unitate pentru apărarea României de populism şi oportunişti pentru ca destinul său să fie parte din lumea liberă.
"Ne regăsim aici pentru a sărbători împreună 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859. Atunci când a avut obiective clare şi un plan de ţară, România a avut doar de câştigat. De aceea, cine înţelege cu adevărat istoria unui popor înţelege ce are de făcut în continuare. Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, formarea României Mari de la 1918 şi Revoluţia din 1989 sunt momente ale unui singur destin istoric. Acest destin istoric înseamnă România occidentală, România europeană, România suverană şi independentă", a declarat preşedintele Senatului, potrivit Agerpres.
Nicolae Ciucă a afirmat şi că România îşi îndeplineşte datoria istorică fiind parte din "lumea occidentală liberă".
"Prin efortul nostru, al tuturor, suntem stat membru al Uniunii Europene, suntem un aliat respectat în NATO, şi putem să ne apărăm cetăţenii într-o lume în care conflictele armate şi economice se înmulţesc", a spus Nicolae Ciucă.
Fostul premier liberal a susţinut că "în faţa unui destin istoric, conflictele politice mărunte, disputele personale, orgoliul populiştilor şi falsul patriotism al demagogilor dispar fără urmă". În acest sens, a menţionat că "istoria se scrie în contexte favorabile, prin fapte mari de curaj şi prin voinţa de a depăşi toate greutăţile".
Preşedintele Senatului a subliniat că România şi întreaga lume liberă se află într-un moment de răscruce.
"Războiul din Ucraina, conflictul militar din Orientul Mijlociu, toate acestea au avut şi au în continuare un impact asupra vieţilor noastre de zi cu zi. Pacea, bunăstarea oamenilor şi întreaga ordine regională şi mondială au fost puse sub semnul întrebării. Cu toate acestea, România a reuşit un lucru remarcabil. A rămas un pol de stabilitate şi un pol al democraţiei în regiunea noastră", a afirmat Nicolae Ciucă în discursul său.
El a subliniat că prioritatea este de asigura stabilitate, nu accentuarea crizelor şi conflictelor din societate.
Peste 330 de militari au defilat în Iași
Peste 330 de militari au defilat în centrul municipiului Iaşi, de Ziua Unirii Principatelor.
În cadrul ceremoniei militare au participat militari şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, de la Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie, Batalionul 53 Comando ”Smaranda Brăescu” Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Colegiul Liceal Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi ”Petru Rareş Fălticeni”.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua în care s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848, care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept ”cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional”.
Sursa: Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, nicolae ciuca, ziua unirii, 24 ianuarie,
Dată publicare:
24-01-2024 08:00