Evenimente la Alba Iulia de 1 Decembrie 2023. Cum va fi marcată Ziua Națională a României în Orașul Unirii

Paradă militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia.
Inquam Photos / Raul Stef

Alba Iulia este în centrul atenției și în acest an de 1 Decembrie. Peste 1.000 de militari, inclusiv polonezi și francezi, pompieri, polițiști, studenți și elevi militari vor participa la parada militară care are loc vineri, de Ziua Națională.  

Românii care se află la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie 2023 vor avea parte de un adevărat spectacol.

Românii sărbătoresc ziua națională pe 1 Decembrie la Alba Iulia

La defilarea vor participa complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, dar și alte mijloace terestre impresionante.

Joi și vineri vor avea loc în Alba Iulia manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene din structurile sistemului național de ordine publică și siguranță națională.

Totodată, vor avea loc ceremonii militare cu depuneri de coroane la monumentele lui I.C.Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria.

Vineri, începând cu ora 14:15 va avea loc o ceremonie militară de depunere de coroane la Monumentul Unirii, unde va fi prezent detașamentul de onoare constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

De la ora 15:00 are loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care participă 16 detașamente de defilare pe jos.

La paradă vor participa și elicoptere IAR 330 SOCATE ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, avioane IAR-99 ȘOIM, avioane F-16 și avioane C-130 Hercules.

La Alba Iulia a avut loc cea mai amplă paradă militară organizată vreodată în 2018, la Centenarul Unirii, când peste 1.600 de militari au participat și au fost prezente în jur de 150 de mijloace tehnice.

Concerte și spectacole în Alba Iulia

Cu ocazia acestei zile va avea loc și un maraton muzical, ce începe pe 30 noiembrie și se încheie pe 2 decembrie.

În seara de 1 Decembrie are loc pe scena mare din Piața Cetății din Alba Carolina, un spectacol-eveniment numit „Un secol de DOR”, creat de Grigore Leșe.

Pe aceeași scenă urcă Mihaela Pletea, Maria Chifu, Taraful Cătălin Iancu și pianista Ioana Demetra Gârleanu.

Programul evenimentelor de 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia

Vineri, 1 decembrie 2023, la Alba Iulia au loc o mulțime de evenimente. Iată programul zilei:

· 09.30 – Veșnică recunoștință oamenilor Unirii! Ceremonii de pomenire la mormintele lui Ion Arion, Samoilă Mârza, Florian Medrea, Dominic Medrea, Camil Velican, Aurel Sava Cimitirul Maieri

· 10.00 - Salonul de carte „1 Decembrie”, ediția a III-a Standuri de edituri și lansări de carte în intervalul orar 10:00 – 20:00 Sala Unirii, aripa de nord

· 11.00 - Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun Reconstituire istorică Piața Cetății Alba Carolina

· 11.15 - Discursul lui Vasile Goldiș - Moment evocator, Sala Unirii

· 12.00 - Ateliere de meșteșuguri tradiționale românești – ROMÂNIA TRADIȚIONALĂ Festival de tradiții și obiceiuri: ateliere de meșteșuguri tradiționale românești (olărit, pictură tradițională de icoane pe sticlă, arte decorative, cojocărie, pielărie, arta lemnului, țesături și cusături tradiționale); în intervalul orar 12:00 – 20:00. Centrul Etnografic al Județului Alba

· 12.00 - Te Deum Catedrala Încoronării

· 12.20 - Focuri de artificii de zi – Esplanada Catedralei Încoronării

· 13.00 - Caleidoscopul Unirii – Animație, prezentări, reenactment istoric, Piața Cetății Alba Carolina, Aleea Muzeului

· 13:00 - Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia și Rugăciune de mulțumire Monumentul Unirii Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Biserica Română unită cu Roma, Greco-Catolică

· 14.00 - Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, la Monumentul Unirii

· 15.00 - Defilare militară dedicată Zilei Naționale a României, Bulevardul 1 Decembrie 1918

· 15.30 - Marea Unire a Bucătarilor – Masa populară în Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei

· 15.30 - Spectacol folcloric susținut de artiști din toate zonele istorice ale României: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Ansamblul Folcloric ,,Drăgan Muntean” al Județului Hunedoara, Ansamblul Folcloric „Busuiocul” al Județului Bacău, Grupul instrumental „Crai nou” din Alba Iulia. Piața Cetății Alba Carolina

· 18.00 - Caleidoscopul Unirii. Animație, prezentări, reenactment istoric – Piața Cetății Alba Carolina, Aleea Muzeului

· 19.30 - Un secol de dor. Concert eveniment cu: Grigore Leșe și invitații săi – soprana Mihaela Pletea, Maria Chifu, Ioana Demetra Gârleanu, Taraful Cătălin Iancu – Piața Cetății Alba Carolina

· 20.30 - Spectacol de artificii – Piața Cetății Alba Carolina.

Declarația de la Alba Iulia

Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a decis Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Decizia a fost făcută publică prin rezoluția de la Alba Iulia.

Rezoluția prin care era decretată unirea cu România a fost citită în plenul adunării de Vasile Goldiș, iar Iuliu Maniu a ținut un discurs prin care explica motivele rezoluției.

Textul rezoluției a fost redactat la Arad în cadrul unei ședințe a CNRC de la 28 noiembrie 1918. Textul final a fost aprobat spre miezul nopții.

Iată ce conținea rezoluția de la Alba Iulia:

„Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească“ decretează unirea acestor români și a teritoriilor locuite de dânșii cu România.

II. Se rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie, până la întrunirea adunării constituante.

III. Se emit principiile fundamentale de alcătuire a noului stat român.

IV. Se cere congresului de pace să asigure dreptatea și libertatea tuturor națiunilor mari și mici și să elimine războiul din raporturile internaționale.

V. Se adresează un salut „fraților din Bucovina“, care se uniseră cu trei zile înainte cu România.

VI. Sunt salutate națiunile eliberate din jugul austro-ungar.

VII. Se cinstește memoria eroilor români sacrificați pentru libertatea și unitatea națiunii române.

VIII. Se mulțumește Puterilor Aliate (Antantei) pentru că au scăpat civilizația din „ghearele barbariei“.

IX. Se decide înființarea Marelui Sfat Național Român, ca reprezentant al „națiunii române din Transilvania, Banat și Țara Ungurească“.

Articol recomandat de sport.ro
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Citește și...
Scandal între doi bărbaţi pe o stradă din Timişoara. Agresorul încătuşat s-a lovit intenţionat la cap în maşina poliţiei
Scandal între doi bărbaţi pe o stradă din Timişoara. Agresorul încătuşat s-a lovit intenţionat la cap în maşina poliţiei

Un bărbat de 38 de ani implicat marţi seară într-o altercaţie în Timişoara a fost încătuşat de poliţiştii sosiţi la faţa locului şi în drum spre audieri s-a lovit intenţionat la cap în maşina Poliţiei, provocându-şi răni.

Cultură de canabis, depistată în judeţul Buzău. Doi inculpaţi au fost arestaţi preventiv
Cultură de canabis, depistată în judeţul Buzău. Doi inculpaţi au fost arestaţi preventiv

Tribunalul Braşov a dispus, marţi, arestarea preventivă a doi inculpaţi care au fost reţinuţi de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de droguri de risc.

 

Incident la stația de metrou Timpuri Noi. Două trenuri s-au ciocnit ușor. GALERIE FOTO
Incident la stația de metrou Timpuri Noi. Două trenuri s-au ciocnit ușor. GALERIE FOTO

Un incident feroviar a avut loc, marți seară, la stația de metrou Timpuri Noi, unde două trenuri s-au ciocnit.

Recomandări
Reacția Ucrainei după ce Macron a spus că nu poate fi exclusă o trimitere de trupe occidentale în războiul cu Rusia
Reacția Ucrainei după ce Macron a spus că nu poate fi exclusă o trimitere de trupe occidentale în războiul cu Rusia

Declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit cărora ”nu poate fi exclusă” o trimitere a unor trupe la sol din Occident în Ucraina sunt un ”semnal bun”, îşi exprimă marţi bucuria preşedinţia ucraineană.

Inspectorul PRO a descoperit numeroase nereguli pe o porțiune din Autostrada A0, recent inaugurată. Reacția CNAIR
Inspectorul PRO a descoperit numeroase nereguli pe o porțiune din Autostrada A0, recent inaugurată. Reacția CNAIR

Avem drumuri puţine şi alea cu probleme. Pe Autostrada A Zero, o porţiune de numai câţiva kilometri a fost inaugurată la sfârşitul anului trecut cu vicii ascunse.

Pîrvulescu, despre ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „N-a fost o scăpare a lui Macron. A făcut-o special”
Pîrvulescu, despre ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „N-a fost o scăpare a lui Macron. A făcut-o special”

Ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina le dă fiori reci tuturor europenilor care încă speră că războiul nu se va extinde. Punerea în practică pare totuși foarte îndepărtată, cred analiștii.