Seful ASPA: "5000 de caini pe strazile Capitalei, la 31 martie". 9 caini capturati, dupa tragedia din parcul Obor
Razvan Bancescu, coordonatorul ASPA a declarat intr-o conferinta de presa ca fost capturati 9 caini din zona Obor, din Capitala, dupa ce o femeie a fost gasita decedata in parcul din apropiere, cu urme de muscaturi pe corp.
Razvan Bancescu, seful Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) a declarat sa asigure bucurestenii de grija pe care ASPA o depune zi de zi.
in prezent, ASPA are pe teren cu 15 echipe, si a capturat peste 10.000 de caini, din care 6000 au fost dati spre adoptie, 2000 au fost eutanasiati, iar restul sunt in adaposturi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In legatura cu evenimentul de joi, ASPA a fost solicitata de Politie sa intervina. Din zona au fost capturat 9 caini, 4 au fost inregistrati la sectorul 2, alti 3 caini erau adoptati de persoane fizice. Trei dintre cainii capturati erau adoptati de de asociatia Cutu-Cutu.
Doi dintre cainii din Parcul Obor au fost capturati in timpul noptii, cand s-au intors la locurile in care erau hraniti si adapati.
Angajatii pietei si pietarii din Obor au sarit sa elibereze cainii capturati de hingheri, a declarat seful ASPA.
Razvan Bancescu este de parere ca Primaria nu poate fi trasa la raspundere pentru inconstienta oamenilor care au abandonat cainii acolo, deoarece pentru asta a fost stabilita infractiunea abandonului.
Adoptiile sunt verificate la fiecare sector al Capitalei. Persoanele care le-au adoptat au fost inregistrate si si-au asumat responsabilitatrea de a le hrani si a le pazi.
Organizatiile neguvernamentale si persoanele fizice care, prin declaratii false sau abandon, nu si-au respectat obligatiile adoptarii de caini fara stapan nu vor mai avea voie, de luni, sa preia animale din aceasta categorie, a anuntat, vineri, coordonatorul ASPA, Razvan Bancescu.
Interdictia vizeaza sase organizatii neguvernamentale si 25 de persoane fizice, a precizat coordonatorul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).
Masura a fost dispusa dupa ce municipalitatea a constatat, in cazul acestora, falsuri in declaratiile legate de cainii adoptati si chiar abandonarea acestora.
"Toti vor fi blocati, de luni", a subliniat, in acelasi context, Bancescu.
Tot el a precizat ca ASPA monitorizeaza, prin sondaj, adoptiile, atat la ONG-uri, cat si la persoane fizice, iar "falsii adoptatori" sunt reclamati la Parchet.
"Falsii adoptatori dau chiar declaratii false in fata procurorului", a mai spus Razvan Bancescu.
Coordonatorul ASPA a dat ca exemplu, in acest context, cazul unei persoane fizice care a adoptat un caine gasit ulterior in curtea unei gradinite.
Potrivit lui Bancescu, respectiva persoana fizica ar fi mintit in declaratia data pe proprie raspundere procurorilor, sustinand ca animalul era bolnav si il luase cu el la munca pentru a-i putea administra tratamentul, iar cazul a fost inchis.
Conform Legii 258/2013, pentru modificarea si completarea OUG 155-2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, abandonarea cainilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la doi la cinci ani.
Coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, a declarat, vineri, ca primariile sectoarelor 1 si 2 au refuzat solicitarea de face verificari privind respectarea obligatiilor de catre cei care au adoptat caini fara stapan, desi isi aloca bani pentru gestionarea problemei maidanezilor.
Potrivit coordonatorului Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), aceasta institutie a solicitat politiilor locale de sector sa verifice respectarea obligatiilor legate de adoptii.
"Sectoarele 3, 4, 5 si 6 au dus la bun sfarsit aceste verificari. Sectorul 2 a raspuns ca nu intra in atributiile politistilor locali aceasta activitate, iar aceeasi problema o avem la Sectorul 1, de unde ni se raspunde ca Politia Locala se ocupa numai de cainii aflati in adapostul din aceasta zona administrativa a Capitalei (din strada Odai - n.r.)", a spus Bancescu.
Coordonatorul de proiect al ASPA a afirmat, in acelasi context, ca sectoarele 1 si 2 aloca in buget bani pentru gestionarea problemei cainilor fara stapan, insa, cand vine vorba despre verificarea adoptiilor, spun ca nu se ocupa.
Declaratiile lui Bancescu vin pe fondul anchetei privind decesul unei femei fara adapost al carei cadavru a fost gasit intr-un parc din zona Obor unde se aflau mai multi caini adoptati, ridicati joi si vineri de hingheri.
Pe 31 martie se incheie proiectul de capturare al maidanezilor. Pe strazile Bucurestiului vor fi mai putin de 5000 de caini maidanezi.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: primaria capitalei, ASPA, maidanezi,
Dată publicare:
21-03-2014 16:53