Ancheta privind moartea lui Ionut, baiatul ucis de maidanezi, finalizata. Niciun cuvant despre fundatia Caleidoscop
In cazul mortii lui Ionut, baiatul de 4 ani sfasiat de o haita de caini, toamna trecuta, langa Parcul Tei din Capitala, concluziile sunt cel putin revoltatoare.
Dupa 6 luni de ancheta, procurorii de la Parchetul General au stabilit ca singura problema ar fi lipsa unei imprejmuiri corespunzatoare a parcului si a terenului pe care s-a produs tragedia.
Nu au cerut sa fie judecati nici cei care ar trebui sa se ocupe de strangerea maidanezilor si nici proprietarii cainilor care ii lasasera liberi, pe strazi. Din cei trei vinovati de ucidere din culpa, gasiti de procurori in aceasta ancheta, doi sunt de fapt institutii.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Administratiei Domeniului Public a Sectorului 2 i se imputa faptul ca nu a imprejmuit corespunzator Parcul Tei, cei doi copii iesind nestingheriti prin gardul rupt.
Nu este nominalizat insa niciun responsabil, asta inseamna ca totul se va rezolva cel mult cu o amenda penala pentru institutie, dupa cum precizeaza chiar procurorii, in comunicatul de presa.
"A trecut o jumatate de an de cand Ionut a fost mancat de caini aici, pe maidanul din spatele parcului Tei. Acum, de bine, de rau, gardul a fost reparat iar copiii se pot juca in siguranta", a relatat Catalin Radu Tanase, corespondent PRO TV.
Tot de lipsa unei imprejmuiri corespunzatoare sunt acuzati si societatea Tei Rezidential si administratorului acesteia, Constantin Ciorascu. Procurorii spun ca nu s-au asigurat ca cei 7 caini care le pazeau terenul nu pot iesi in afara lui.
"Suntem in fata firmei care administreaza terenul pe care Ionut, baietelul de 4 ani, a fost omorat de caini. Pentru ce s-a intamplat atunci, firma risca o amenda iar administratorul ei - sa stea la puscarie intre 2 si 7 ani, daca va fi gasit vinovat", a relatat Catalin Radu Tanase.
Lista vinovatilor se opreste aici. Niciun cuvant despre Fundatia Caleidoscop, cea care, de-a lungul timpului, a adoptat zeci de caini pe care i-a abandonat apoi pe strazi, unul dintre ei facand parte din haita care l-a atacat pe Ionut.
Intrebata, in septembrie 2013, daca nu trebuia sa aiba grija de cainii pe care i-a adoptat, Lavinia Mirela Nica, reprezentant al Fundatiei Caleidoscop, a declarat:
"Teoretic - da, practic - nu, pentru ca nu ii scoteam in numele propriu, in scoteam in numele asociatiei. Primaria stia, era o situatie de compromis, ca sa putem elibera locurile, ca sa putem steriliza mai multi".
De asemenea, procurorii nu au considerat ca institutiile care ar trebui sa se ingrijeasca de soarta cainilor maidanezi ar trebui sa dea socoteala in vreun fel. Practic, dupa 6 luni de ancheta, singura problema identificata a fost lipsa unei imprejmuiri corespunzatoare.
De altfel, cercetarile au parut inca de la inceput ca inainteaza din inertie: imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parc au ajuns mai intai in presa, apoi la procurori, care l-au audiat pe principalul martor abia dupa trei saptamani, desi omul isi lasase datele de contact.
Parintii lui Ionut, care de atunci merg in fiecare zi la mormantul lui, sunt dezamagiti ca baietelul a murit in van: pentru ca pe strazi, situatia este aceeasi.
Andreea Anghel, mama lui Ionut: "Sunt, in continuare, caini langa locurile de joaca ale copiilor, in parcuri."
Pe doi septembrie 2013, Ionut si fratele sau erau in Parcul Tei cu bunica lor. Nu se facuse inca 10 dimineata cand copiii au fost surprinsi alergand in cerc si jucandu-se.
Aproape doua ore mai tarziu, bunica ii anunta pe agentii de securitate ca au disparut nepotii. Femeia a declarat atunci ca baietii nu au lipsit mai mult de jumatate de ora de langa ea. Nu s-a putut stabili insa adevarul.
Cert este ca dupa o lipsa indelungata din parc, doar baiatul cel mare mai apare insotit de un adult. Acesta il gasise ratacind pe o strada aflata la un kilometru distanta, speriat si cu lacrimi in ochi: tocmai fusese martor la uciderea fratelui sau mai mic.
"Bunica, pe ionut l-au mancat cainii. Au sarit sase caini pe el si am vazut cum trageau de el", a povestit femeia, amintindu-si momentul in care fratele lui Ionut i-a dat vestea tragica.
Femeia si agentii de paza au dat alarma, iar pompierii si politistii au plecat in cautarea copilului. L-au gasit sfasiat, pe terenul Tei Rezidence, de langa parc. Pana si medicii legisti au fost oripilati de chinurile prin care trecuse baietelul.
"Arata ca o prada. Au actionat exact prin instinctul lor primar de animale care ucid ca sa manance", a declarat doctorul Abdo Salem, medic legist.
Il chema Ionut. Avea 4 ani si nicio vina, iar cei care ar fi trebuit sa-l protejeze au fost si ei gasiti nevinovati.
Sumarul zilei de vineri, 21 martie:
ora 11:13 Procurorii Parchetului Instantei Supreme au trimis in judecata, vineri, in dosarul "Ionut", Administratia Domeniului Public Sector 2, SC Tei Rezidential si pe Constantin Ciorascu, pentru ucidere din culpa.
ora 10:40 "Ancheta a fost finalizata si am date ca, in cursul zilei de astazi, va fi trimis in judecata", a spus procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu.
Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie 2013, dupa ce a fost atacat de caini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, declara in 3 septembrie 2013, pentru Mediafax, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala. Medicul preciza ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.
Dosarul privind decesul lui Ionut Anghel a fost deschis in 3 septembrie 2013, de Parchetul Tribunalului Bucuresti, iar o zi mai tarziu ancheta a fost preluata de procurorii Parchetului instantei supreme, care au facut cercetari pentru ucidere din culpa.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta, in 27 septembrie 2013, ca reprezentantii legali ai Administratiei Domeniului Public al Sectorului 2, ai SC Tei Rezidential SRL Bucuresti, precum si Constantin Ciorascu, proprietarul terenului unde Ionut Anghel a fost omorat de caini, au fost citati pentru a li de aduce la cunostinta invinuirile si pentru a fi audiati in calitate de invinuiti.
Anchetatorii i-au audiat in acest dosar, printre altii, pe parintii si pe bunica lui Ionut Anghel, pe Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Carmen Secareanu, presedinta Asociatiei Caleidoscop, Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociatiei Caleidoscop, Marcela Pisla, presedinta Asociatiei "Cutu, cutu", Constantin Ciorascu, proprietarul terenului unde Ionut Anghel a fost omorat de caini, si Octavian Sandu, barbatul care l-a adus pe fratele lui Ionut Anghel la bunica acestuia, in Parcul Tei.
Sase caini au fost ridicati, in 2 septembrie 2013, de pe proprietatea firmei de pe strada Tuzla, din apropierea Parcului Tei, unde a fost ucis de caini Ionut Anghel. Unul dintre acestia, care avea urme de sange pe bot, fusese sterilizat de ASPA si adoptat de Fundatia Caleidoscop in 2008, declara Razvan Bancescu. Politistii au amendat, in septembrie, firma SC Tei Rezidential SRL, care are in administrare terenul unde a fost ucis de caini Ionut Anghel.
Reprezentantii firmei au primit o amenda de 2.000 de lei pentru ca nu aveau un plan de paza a proprietatii, declarau pentru Mediafax surse din Politia Capitalei.
De asemenea, paznicul proprietatii a fost amendat de politisti cu 300 de lei pentru ca nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de paza. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei in 2 septembrie 2013, inainte ca Ionut Anghel sa fie gasit mort, au fost difuzate in 19 septembrie in presa.
Ionut Anghel si fratele lui de sase ani au fost surprinsi in timp ce se jucau si aleargau pe o alee din parc, bunica acestora nefiind in inregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionut este adus in parc de mana de catre un barbat.
Acesta merge cu copilul la un agent de paza, iar dupa cateva secunde cei trei se indreapta spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. Dupa alte cateva minute, barbatul care l-a adus pe baiat apare in inregistrare in timp ce se indreapta spre iesirea din parc. In jurul orei 11.30, Ionut a fost gasit ucis de caini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.
Dupa aparitia in presa a imaginilor, procurorul care investigheaza cazul a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei. Procurorii l-au audiat in calitate de martor si pe Octavian Sandu, barbatul care l-a dus pe fratele lui Ionut Anghel la bunica acestuia, in Parcul Tei.
Octavian Sandu declara atunci, la iesirea din Parchetul instantei supreme, ca in 2 septembrie 2013 l-a vazut pe fratele lui Ionut pe strada, care era speriat, l-a luat si l-a dus in Parcul Tei, unde era bunica lui.
Acesta a precizat ca s-a apropiat de baietel dupa ce l-a vazut ca plange, dandu-si seama ca s-a intamplat ceva in neregula. Acesta a mai spus ca a aflat ca mai este un copil care s-a pierdut in momentul in care l-a dus pe fratele lui Ionut in parc, la bunica acestuia.