Analiza intereselor din jurul vizitei premierului chinez la Bucuresti. De ce se teme Europa

25-11-2013 18:34

Vizita premierului chinez la Bucuresti naste ingrijorare in randul autoritatilor europene.

Potrivit unei circulare trimise tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii, inclusiv Romaniei, oficialii de la Bruxelles ne indeamna sa respectam tratatele europene, in relatiile cu firmele asiatice.

Diplomatii europeni si-au manifestat deja ingrijorarea ca gigantul se foloseste de strategia: "divide si cucereste", in ofensiva de a acapara batranul continent.

Premierul Ponta a declarat insa ca, daca o companie chineza vine cu un pret mai bun, atunci aceasta va fi aleasa.

Inainte de inceperea Forumului, oficialii de la Bruxelles au avertizat Romania, dar si alte tari participante printr-o circulara. Documentul cere ca toata lumea sa respecte linia politicii comune in negocierile cu Beijingul, au declarat pentru Mediafax surse politice.

Si presedintele Basescu indeamna Guvernul sa analizeze atent acordurile semnate.

"Ne trebuie atentie, trebuie sa respectam normele europene. Daca vom insira iarasi lista de proiecte cu care m-am plimbat si eu la Beijing vor ramane litera moarta", a spus Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta declara insa cu o zi inaintea forum-ului ca nu a vazut niciun document.

"Ea nu a fost trimisa decat la Presedintie. La ministerul de Externe sau la Guvern nu a fost trimisa. Asa cum am discutat cu presedintele Barroso la Bruxelles, este un lucru extrem de important ca Romania sa gazduiasca a doua editie a forumului", a precizat premierul Victor Ponta.

In presa internationala au aparut deja mesaje in care se vorbeste despre o strategie de dezbinare a Uniunii Europene. Potrivit Financial Times, un diplomat european spune ca...

"Strategia "divide si cucereşte" pare calculata pentru a pune presiune pe Bruxelles intr-o perioada in care sunt in desfasurare mai multe dispute comerciale."

"China este un partener important pentru Europa dupa SUA si pot aparea probleme. Piata chinezeasca ar putea sa fie mai deschisa pentru noi", a precizat si Karel De Gucht, Comisar European pentru Comert.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a declarat astazi ca firmele chinezesti au sanse daca vin cu oferte bune.

"Exista multe proiecte in care companiile din China au o oferta mai buna, o oferta financiara, o oferta tehnica mai buna si am garantat primului-ministru si delegaţiei sale ca, atunci cand oferta unei companii chineze este mai buna, aceea va fi in mod sigur castigatoare"

Reprezentantii Uniunii Europene spun ca Forumul de la Bucuresti pune presiune si pe negocierile care sunt in desfasurare cu delegatia din China.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO