Litoralul românesc, în pericol. De ce dezastrul din Eforie, Costinești și Olimp ar putea fi doar începutul „Apocalipsei”
Este dezastru pe unele plaje din sudul litoralului. Falezele au început să se surpe din cauza inundațiilor de la sfârșitul săptămânii trecute, provocate de ciclonul format pe Marea Neagră.
La Eforie și Costinești, faleza a luat-o la vale pe sute de metri, iar în Olimp malurile s-au prăbușit pe plaja abia refăcută. La câteva sute de metri de zonele periculoase se află clădiri în construcție și hoteluri cu turiști.
În Olimp, în zona înaltă de lângă plajă, din cauza apei care s-a infiltrat în timpul furtunii adusă de ciclonul format pe mare, pâmântul a început să se scurgă spre nisip. Sectoarele unde s-au produs surpările sunt, unele, lângă construcții mari, de curând înălțate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bărbat: „Cred că dacă nu se iau măsuri, nu se face ceva, o să se surpe de tot. E din cale afară ce s-a întâmplat aici”.
Bărbat: „Arată ca și cum suntem în Fukushima”.
Zona afectată de alunecări ține de Primăria Mangalia. Responsabilii spun că vor trimite echipe care să verifice dacă a fost afectată și stabilitatea imobilelor - hoteluri, restaurante și blocuri înalte.
A fost activat și comitetul pentru situații de urgență. Se caută soluții pentru ca astfel de surpări să nu se mai producă la următoarea furtună. Deocamdată a fost identificată cauza.
Nicușor Buzgaru, inginer Apele Române: „Avem un exces de apă pluvială care nu s-a putut evacua. Canalizările pluviale existente nu au făcut față și s-au produs ravenări”.
În zonă trebuie luate măsuri urgente pentru rezolvarea acestei situații pentru că, pe litoral, furtunile violente se vor înmulți, avertizează climatologii. Încălzirea Mării Negre va genera tot mai des cicloane, așa cum am văzut zilele trecute.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Cred că atunci când discuți despre investiții în drejanul apelor pluviale, despre canalizare sau despre astfel de podețe trebuie să le dimensionezi ca ele să poată prelua în situații exceptionale volumul de apă. Tot ce înseamnă preluare de ape pluviale este subdimensionat, neîntreținut. Va trebui să identificăm soluții moderne de drenare a apei pluviale”.
Alunecări de teren s-au produs în ultimele zile pe litoral și la Costinești și în Eforie, unde este zonă cu faleză înaltă.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, romania, eforie, costinesti, olimp, myimpact,
Dată publicare:
05-09-2024 20:00