Litoralul, distrus de un ciclon din Marea Neagră: ”Crater a făcut aici! Tsunami!”. Oamenii plâng: ”Teroarea de pe lume”
Pe litoral, oamenii numără pagubele după furtuna puternică de vineri noapte. Șuvoaiele au rupt plaja din Vama Veche și au distrus tot ce era pe nisip. În alte stațiuni, hoteluri, case și parcări au fost inundate.
Experții spun că nu a mai plouat așa de tare de aproape 20 de ani. Autoritățile au emis două coduri roșii de vreme severă, iar populația din zonă a primit 4 mesaje RO-ALERT.
Plaja din Vama Veche arăta de parcă ar fi trecut pe acolo o tornadă: un container și o rulotă au fost doborâte, umbrelele și baldachinele aruncate unele peste altele. În urmă au rămas doar mormane de resturi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Localnic: ”Crater a făcut aici! Și încă curge apa! Tsunami!”.
Dacă în urmă cu câteva zile aici turiștii stăteau la plajă, acum nu a mai rămas nimic. Au fost distrusele șezlongurile, umbrelele și saltelele.
Turiștii și localnicii au privit uluiți la dezastrul produs de furtună. Pagubele sunt considerabile și nu știu ce mai pot recupera.
Localnică Vama Veche: "Totul e rupt, curțile oamenilor, e calamitate, e distrugere”.
”Localnic Vama Veche: De la 5 sunt treaz.
Reporter: Ați mai văzut așa ceva?
Localnic: Acum 20 de ani, dar a fost mai subțirel.
Reporter: Vă văd cu lacrimi în ochi.
Localnic: E...”.
Cantitatea de apă căzută a fost mult prea mare pentru canalul colector care s-a revărsat pe plajă și a format un șanț uriaș. Practic acum această apă se varsă direct în Marea Neagră. Și diferența de nivel este de peste doi metri.
Reporter: ”Acea mașină pe care o vedeți în spatele meu a fost dusă de șuvoaie și răsturnată”.
Proprietarul autorulotei era înăuntru când a început furtuna. Deși a scăpat teafăr, autovehiculul este distrus, iar mare parte din ce avea înăuntru s-a pierdut.
Șoferul dubei răsturnate: "Apa era la ușă, nu se putea pleca, se creaseră șanțuri, am coborât, m-am întrebat ce să fac, m-am învârtit și am vrut să intru în mașină și a venit viitura, m-a trântit”.
În Mangalia, ploile au umplut străzile de apă. Din mașinile parcate se mai vedeau doar geamurile. Șuvoaiele s-au revărsat peste tot. În case, beciul este plin de apă. Nimic din ce era înăuntru nu mai poate fi recuperat.
”Reporter: Cât are apa acolo?
Localnică: Cred că are 2 metri și ceva, 3 metri, e înalt până la tavan”.
”Teroarea de pe lume”
Peste 700 de apeluri de ajutor au fost în tot județul. Mare parte au venit în timpul nopții. În Jupiter, viitura a năvălit inclusiv în holul de la recepția unui hotel. În Venus, mulți turiști au crezut că vor putea porni mașinile dacă apa a mai scăzut.
”Reporter: Ați încercat să o porniți?
Turist: Nu mai avem baterie".
În localitatea 23 August a plouat atât de mult, încât canalul nu a mai făcut față. Apa a ajuns până la pod, iar o mașină a fost adusă de ape de la câteva sute de metri depărtare.
Localnic: ”Teroarea de pe lume. A tunat, a fulgerat, a turnat cu găleata câteva ore bune”.
În comuna Amzacea, oamenii au fos scoși din casele inundate cu barca. Potrivit meterologilor, a plouat în zona litoralului cât într-o jumătate de an. Furtunile au fost aduse de ciclonul care s-a format pe Marea Neagră.
Maria Tomescu, meteorolog INMH Constanța: "Au căzut 118 l/mp la Tuzla, 146 l/mp la 23 August și, cel mai mult, 235 l/mp la Mangalia. Astfel de episoade sunt foarte rare. Cantitatea medie lunară pentru august si septembrie în partea de sud a litoralului este de 20-30 l/mp”.
Zona de litoral a județul Constanța rămâne sub cod portocaliu de furtuni.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, furtuna, vama veche, distrugere,
Dată publicare:
01-09-2024 08:12