VIDEO EXCLUSIV Libanezul bănuit de finanțarea grupării „Hezbollah" rămâne după gratii. A fost desemnat de SUA terorist global
Libanezul bănuit de finanțarea temutei grupări teroriste „Hezbollah", arestat acum două săptămâni la București, rămâne după gratii.
Mohammad Ibrahim Bazzi a încercat fără succes să convingă instanța supremă să îl elibereze, cel puțin până când autoritățile judiciare de la noi vor decide dacă îl extrădează sau nu în Statele Unite.
Mohamad Ibrahim Bazzi, libanezul de 58 de ani care are și cetățenie belgiană, vrea să fie pus în libertate, deși autoritățile judiciare din Statele Unite l-au desemnat, în mai 2018, terorist global.
Ba chiar, la sfârșitul lunii ianuarie, un judecător de la New York l-a inculpat pentru trei capete de acuzare și a emis pe numele său un mandat de arestare. Așa că Instanța Supremă de la București i-a respins solicitarea.
El este acuzat că la adăpostul și în spatele unei aparente și banale tranzacții imobiliare ar fi încercat să creeze o schemă financiară prin care să trimită din Statele Unite către Liban 800.000 de dolari, sume ce ar fi fost cheltuite apoi de temuta grupare teroristă.
Doru Uță, avocatul lui Mohammad Bazzi: „L-am întrebat direct pe clientul meu: „Aveți legătură cu așa ceva?” Iată acuzațiile. „Nu am sprijinit organizația Hezbbolah!” Clientul meu s-a prezentat la departamentul de stat în 2014. S-ar fi prezentat și acum în fața autorităților americane, dacă acestea l-ar fi invitat în mod oficial. Nu s-a opus să vină de bună voie. Însă face următoarea precizare: arestarea sa aici, pe teritoriul unui stat UE, al cărui cetățean este coborând din avion, i se pare că este anormal".
Mohammad Bazzi a fost nominalizat, de un ONG de la New York, între cei 500 de diplomați din umbră, asta după ce a fost o perioadă consul onorific al statului Gambia, în Liban.
Ulterior, Bazzi a fost declarat persona non grata în statul african, mai ales că era considerat un apropiat al structurii Hezboolah care se ocupă de afacerile și finanțarea grupării la nivel mondial.
Soarta libanezului desemnat terorist global ar putea fi decisă peste mai puțin de două săptămâni de Curtea de Apel București.
Până atunci însă, Departamentul de Justiție al Statelor Unite va trebui să trimită cererea de extrădare, pe care avocatul său o va combate, pe motiv că nu îndeplinește principiul dublei incriminări, atât în Statele Unite, cât și în România.