Ce au declarat sabotorii ruși în momentul în care ar fi capturat localitatea Briansk: „Porniți o revoltă!”

×
Codul embed a fost copiat

Kremlinul și presa de la Moscova acuză Ucraina că ar fi trimis sabotori pe teritoriul rusesc. Aceștia ar fi luat ostatici și s-ar fi angajat în confruntări directe cu Garda Națională a Rusiei. Ucraina neagă orice legătură cu astfel de evenimente.

Între timp, fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner a declarat într-o înregistrare că soldații lui au înconjurat orașul Bahmut, locul în care de săptămâni bune se dau cele mai grele lupte de pe frontul din Ucraina.

Singura dovadă ar fi un clip în care presupușii naționaliști susțin că reprezintă o „armată de eliberare" și îndemnă populația Federației Ruse să lupte împotriva regimului.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei spune că, între timp, i-ar fi împins pe sabotori dincolo de graniță și i-ar fi eliminat cu o lovitură de artilerie.

Între timp, au apărut imagini cu o încercare a partizanilor bieloruși de a sabota un avion rusesc, pe un aeroport de lângă Minsk.

Citește și
dmitri peskov
Kremlinul respinge „pentru moment” planul de pace al Chinei în Ucraina. Motivul invocat
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Acesta este momentul în care drona comercială aterizează pe discul radar al unei aeronave rusești Beriev A-50, echivalentul rusesc al avioanelor americane AWACS. Aeronava rusească se afla pe pista unui aeroport din apropiere de Minsk.

Drona ar fi fost operată de membrii unei grupări de partizani bieloruși, opozanții regimurilor Lukașenko și Putin, și fusese trimisă în recunoaștere pentru a testa apărarea aeriană a aeroportului.

Pentru că nu păzea nimeni aeronava, a urmat o altă dronă, de data asta cu explozibili, care ar fi avariat aeronava, extrem de importantă pentru eforturile de război ale Rusiei.

Moscova și Minskul au respins zvonurile, însă avionul a fost văzut decolând spre Rusia, către o fabrică unde ar putea fi reparat.

Subiectul Briansk a inflamat Kremlinul

Voluntari ruși: „Prieteni, s-a întâmplat! Corpul de voluntari ruși a trecut granița în Federația Rusă. Vedeți dovada în spatele meu. Nu uitați că noi nu luptăm cu civilii, nu ucidem oameni neînarmați! E timpul ca rușii obișnuiți să înțeleagă că nu sunt sclavi. Porniți o revoltă!”.

Pe de altă parte, Kremlinul e în alertă, după ce un grup cu zeci de voluntari ruși, care luptă de partea ucrainenilor, ar fi pătruns în regiunea Briansk, peste granița de nord a Rusiei.

Televiziunile din Rusia au anunțat că militarii inflitrați au ucis civili și au atacat 2 sate, unde ar fi luat ostatici doi adulți și doi copii: „Conform informațiilor actualizate, ca urmare a acțiunilor de infiltrare în satul Lyubechane, raionul Klimovski, numărul civililor morți a crescut la doi!”.

Curios, localnicii din regiunile respective nu au confirmat poziția oficială, în postări pe rețelele sociale rusești.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Această crimă a fost comisă de neonaziști și de stăpânii lor. Sunt sigur că acești stăpâni nici măcar nu își vor aminti crima de astăzi și nimeni nu va acorda atenție acestui incident. Dar vă spun din nou, vor eșua! Îi vom elimina!”.

Dar în timp ce Kremlinul vorbea despre un atac terorist, așa-zișii sabotori susțineau că nu au ucis pe nimeni, ci doar au vrut să le arate localnicilor că sunt și ruși care se opun regimului Putin. Câțiva dintre ei au fost deja identificați drept voluntari ruși veniți să lupte de partea ucrainenilor încă din 2014. În urmă cu câteva luni, unul dintre ei apărea într-un interviu pentru CNN.

Agențiile ruse de presă au susținut că așa-zișii sabotori ar fi atacat două sate, unde ar fi luat ostatici doi adulți și doi copii. Iar guvernatorul regiunii Briansk aspunea că militarii infiltrați ar fi tras într-o mașină, ucigând un adult și rănind un copil. Curios, localnicii din regiunile respective nu au confirmat poziția oficială, în postări pe rețelele sociale rusești.

În timp ce Kremlinul vorbea despre un atac terorist, așa-zișii sabotori susțineau că nu au ucis pe nimeni, ci doar au vrut să le arate localnicilor că sunt și ruși care se opun regimului Putin. Câțiva dintre ei au fost deja identificați drept voluntari ruși veniți să lupte de partea ucrainenilor încă din 2014.

Spre deosebire de armata de călăi și de violatori ai lui Putin, noi nu luptăm contra civililor. Am venit să vă eliberăm. Facem apel la voi să vă înarmați și să luptați împotriva lui Putin și a regimului sângeros de la Kremlin”, au spus voluntarii ruși.

Oficialii de la Kiev se delimitează de acest grup și neagă orice implicare în acțiunile lor.

O rachetă a căzut, joi, peste un bloc din Zaporojie. Doi oameni au fost uciși și foarte mulți răniți.

În schimb, în orașele ucrainene bombardate constant de ruși, civili, tineri, bătrâni, copii sunt uciși zilnic de loviturile rușilor.

Volodimir Zlenski, președintele Ucrainei: „Atacul brutal cu rachete rusești asupra Zaporojie se va de-a face cu răspunsul nostru militar și legal. Invadatorul va simți cu siguranța forța noastră”.

Dialog între Blinken și Lavrov

Pe de altă parte, miniștrii de Externe din cele mai mari economii ale lumii s-au reunit la Delhi. Cu această ocazie, pentru prima oară de la izbucnirea războiului, secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Declarațiile ulterioare au trădat nervozitatea întâlnirii.

Antony Blinken, șeful diplomației americane: „I-am spus ministrului de Externe (Lavrov) să încheie acest război de agresiune și să se implice într-un schimb diplomatic care ar putea aduce o pace justă și durabilă”.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Nu-mi amintesc că vreunul dintre colegii occidentali să îndemne Ucraina să înceapă negocierile. Pesemne pentru că, de fapt, Ucraina e încurajată să continue războiul. Ăsta e adevărul!”.

În sfârșit, presa internațională despică firul în patru în legătură cu miza vizitei președintelui Lukașenko în China. La întâlnire, liderii chinez și bielorus s-au întrecut în complimente și declarații de prietenie statornică.

Xi Jinping, președintele Rusiei: „Sunt foarte bucuros să-mi revăd vechiul prieten. Cred că vizita dumneavoastră va avea urmări fructuoase. Relațiile noastre durabile de colaborare fac din prietenia noastră una indestructibilă”.

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Onorabile președinte Xi, sunteți un prieten drag al poporului bielorus. La fiecare vizită a mea în China descopăr lucruri noi despre această țară unică, despre cultura și poporul ei, dar observ și dezvoltarea accelerată a Chinei”.

Numeroși analiști cred că Aleksandr Lukașenko s-a dus în China nu că să pledeze cauza Moscovei, ci cu speranța scoaterii din izolarea diplomatică și economică a țării sale. Și pentru garanții că va rămâne o republică independentă, cu el la conducere.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Guvernatorul din Briansk: Medicii au scos un glonț de proveniență NATO din copilul rănit
Guvernatorul din Briansk: Medicii au scos un glonț de proveniență NATO din copilul rănit

Guvernatorul regiunii Briansk din Rusia, Alexander Bogomaz, susține, joi, că medicii l-au operat cu succes pe copilul numit erou de presa rusă.

Kremlinul respinge „pentru moment” planul de pace al Chinei în Ucraina. Motivul invocat
Kremlinul respinge „pentru moment” planul de pace al Chinei în Ucraina. Motivul invocat

Kremlin consideră că, deşi planul propus de China pentru soluţionarea conflictului în Ucraina "merită atenţie", condiţiile necesare pentru o rezolvare "paşnică" nu sunt reunite "pentru moment".

Serviciile ruse de securitate FSB anunță uciderea a patru „sabotori” ucraineni de Crăciun. Aceștia încercau să intre în Rusia
Serviciile ruse de securitate FSB anunță uciderea a patru „sabotori” ucraineni de Crăciun. Aceștia încercau să intre în Rusia

Serviciile ruse de securitate FSB au anunţat, luni, că au ucis de Crăciun patru „sabotori” ucraineni în timp ce încercau să pătrundă în regiunea rusă Briansk, la frontiera cu Ucraina.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.