Legea radarelor, schimbată de parlamentari. "Poliţiştii au devenit vânători de oameni"
Poliţiştii vor fi obligaţi să amplaseze radarele fixe doar pe maşini inscripţionate, iar agenţii care folosesc radare mobile nu trebuie să fie la mai mult de 10 metri de autoturismul de serviciu.
Deputaţii au dat undă verde legii care promite reducerea numărului de accidente pe drumuri din cauza vitezomanilor. Însă opoziţia consideră că acum şoferii care depăşesc viteza vor fi mai greu de prins.
Şoferii care văd o maşină de Poliţie pe stradă se pot aştepta oricând să fie dotată şi cu aparat radar. Şi asta pentru că toate cele 420 de radare fixe pe care le au poliţiştii vor putea fi folosite doar în maşini inscripţionate. Cu alte cuvinte, radarele nu mai pot fi ascunse în maşini normale, fără însemne.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şoferii vitezomani mai pot fi depistaţi şi cu radarele mobile, adică acele pistoale folosite de poliţişti, în afara autoturismelor. Numai că şi în acest caz, agentul nu trebuie să folosească radarul mobil mai departe de 10 metri de maşina Poliţiei, iar toate radarele, fixe sau mobile, trebuie să fie în locuri vizibile pentru şoferi.
„Parlamentarii au adoptat aceste modificări la Codul rutier, însă dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor a fost aprinsă mai ales că unii aleşi au permis şi sunt "păţiţi", spune Florin Roman, PNL.
„Vreau să-i întreb pe cai care sunt atât de vocali dacă au mers cu maşinile prin Europa dacă au văzut vreodată în UE vreo maşină de poliţie ascunsă după colţ, fără inscripţii care te opreşte pe stradă sau care îţi calculează viteza”, spune Varujan Vosganian, ALDE.
„Poliţiştii se transformă, nici mai mult şi mai puţin, în vânători de oameni. Umblând cu tot felul de maşini neinscripţionate nu facem prevenţie, ci vânătoare de oameni”, declară Adrian Solomon, deputat PSD.
Iniţial, proiectul de lege prevedea şi presemnalizarea radarelor pe drumurile publice, astfel încât şoferii să ştie dinainte că viteza le va fi măsurată. Numai capresedintele Klaus Iohannis a sesizat curtea constituţională, iar judecătorii CCR au decis ca anumite prevederi sunt neconstituţionale. Legea adoptată de parlament merge din nou la promulgare.
Anul trecut, au avut loc peste 1.500 de accidente rutiere grave, din cauza vitezei excesive. 1.600 de persoane au fost rănite, iar 400 şi-au pierdut viaţa.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!