DSU: Sistemul Ro-Alert nu funcţionează asemenea unui radar meteo


Ultimul update: Miercuri 01 Mai 2019 15:57
Data publicarii: Miercuri 01 Mai 2019 15:47
Categorie: Stiri actuale
RO-Alert

Sistemul Ro-Alert nu funcţionează asemenea unui "radar meteo", nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situaţii periculoase, potrivit DSU.

Ro-Alert este un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care permite alegerea unei zone şi emiterea mesajului care să ajungă concomitent şi instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă, precizează miercuri Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), pe pagina sa de Facebook, în contextul în care în aceste zile România s-a confruntat cu fenomene meteo diverse (declanşarea codurilor galbene şi portocalii de vreme severă, vânt, ploi).

"DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) nu sunt cei care interpretează datele meteo, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM (...). Dacă la orice moment suntem sesizaţi de ANM sau de orice altă instituţie despre un fenomen ce pune viaţa oamenilor în pericol, fiind necesară alertarea populaţiei într-o anumită zonă, atunci la nivelul dispeceratului judeţean sau al celui naţional se emite alerta prin Ro-Alert. Sistemul funcţionează dacă avem informaţia că se va întâmpla ceva sau eventual că se întâmplă ceva. Dacă nu avem informaţia, atunci nu avem motive să declanşăm sistemul", precizează sursa citată.

Conform DSU, la nivelul fiecărui dispecerat ISU judeţean, precum şi la nivelul IGSU şi al DSU, există terminale de activare Ro-Alert, iar pentru activarea acestuia trebuie ştiut despre faptul că situaţia respectivă urmează să aibă loc sau cel puţin că fenomenul este în desfăşurare. Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate de către ofiţerul de serviciu care alege zona în care populaţia trebuie să fie avertizată, în vederea înştiinţării despre un fenomen sau situaţie periculoasă iminentă. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii în două județe. Măsuri luate după codul roșu
VIDEO PROTVPLUS.RO