Legea gratarelor face ordine printre petrecaretii care stricau slujba de Sf Marie la Curtea de Arges

Dată publicare: 15-08-2012 07:28
Dată actualizare: 22-10-2012 23:31


Legea gratarelor face ordine printre petrecaretii ...
Legea gratarelor face ordine printre petrecaretii ...

A ramas doar amintirea gratarelor si a manelelor de sub zidurile Manastirii de la Curtea de Arges.

Pana in acest an, in ajunul Sfintei Marii, fumul de la fripturi si mici se raspandea in tot orasul Barasabilor, iar cantecele de petrecere rasunau din boxele bolizilor cu care credinciosii veneau sa se roage.

Din cauza legii gratarelor, pelerinii n-au mai putut face altceva decat sa transforme curtea manastirii intr-un urias dormitor.

Legea gratarelor si vigilenta oamenilor legii le-au stricat nu numai planurile petrecaretilor, ci si carnea din portbagaje.

"Nu ne lasa, nu ne da voie...da. Se strica si carnea in masini. In portbagaj, sa mor daca nu miroase" se plange unul dintre petrecareti. "Nu ne da voie domnii politist sa facem gratar si am mancat doar branza si rosii" il completeaza altul intr-o romana aproximativa. 

Si cum s-a pus interdictie la gratare, unii au gasit solutia salvatoare si au venit cu friptura la pachet. Incarcati cu paturi, plapumi si perne, multi credinciosi s-au mutat in curtea manastirii, in asteptarea zorilor.

Altii au preferat sa-si aseze corturile dincolo de zidurile manastirii si au pastrat traditia din ceilalti ani, cand petreceau pana la inceperea liturghiei.

Cei mai fericiti de legea gratarelor si interzicerea manelelor au fost preotii, care in fiecare an s-au aratat revoltati de modul in care oamenii inteleg sa-si arate credinta in ajunul Sfintei Maria.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO