Laura Codruta Kovesi: "De ce sa imi dau demisia? Pentru ca am deranjat inculpati?". Ce spune de relatia cu Ghita. VIDEO

Ultima actualizare: 20-01-2017 07:14
Laura Codruta Kovesi

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, afirma, intr-un interviu acordat marti Agerpres ca nu isi va da demisia din fruntea DNA pentru ca " a deranjat inculpati".

Kovesi considera ca si-a facut treaba pentru care a fost numita si pentru care este platita. "Nu, de ce sa imi dau demisia? Pentru ca mi-am facut treaba? Pentru ca am deranjat inculpati? De asta sa imi dau demisia? Nu, nu imi dau demisia. Am fost numita procuror-sef la DNA ca sa-mi fac treaba. Si treaba DNA e sa investigheze fapte de coruptie la nivel inalt. Asta am facut. Pentru acest lucru sunt platita. Nu am de ce sa imi dau demisia ca am deranjat inculpati", a declarat sefa DNA, intrebata daca intentioneaza sa isi dea demisia ca urmare a recentelor scandaluri.

Ea a recomandat sa se faca un calcul al averilor persoanelor pe care DNA le investigheaza si care "isi permit sa plateasca firme pentru intimidare". "Asa, pentru cine intereseaza, poate sa faca un calcul foarte sumar cu averile pe care le au cativa dintre inculpatii investigati de DNA in ultimii doi ani. O sa vedeti ce suma colosala se aduna. Inculpati care-si permit sa plateasca firme pentru intimidare, pentru hartuire, sa plateasca firme pentru lobby ca sa se emita tot felul de rapoarte si de presiuni publice asupra procurorilor si judecatorilor, asupra sistemului judiciar", a adaugat Kovesi.

Sefa DNA atrage atentia ca "atacurile" vizeaza tot sistemul judiciar. "Aceste atacuri nu vizeaza doar DNA sau persoana mea sau procurori din DNA, vizeaza tot sistemul judiciar. Pai, cand faci afirmatii neadevarate ca un dosar este fabricat, in conditiile in care un dosar este judecat de instante diferite, in componente diferite, de judecatori de la diferite nivele ale instantelor de judecata, vorbim despre o presiune asupra intregului sistem judiciar. Cine are interes sa destabilizeze sistemul judiciar? Cine are interes sa decredibilizeze sistemul judiciar? In ultima perioada, nu s-a mai vorbit despre termenele de judecata, despre anumite dosare care au fost facute. Tot ce spun inculpatii este luat cateodata cu titlu de adevar. Noi nu putem sa iesim sa comentam acuzatiile care ni se aduc in spatiul public de persoane pe care le cercetam. Noi putem sa dam replica doar in dosare, prin probele pe care le avem, prin raspunsurile la exceptiile si cererile pe care acestia le invoca, la solicitarile pe care judecatorii ni le trimit", a mai afirmat procurorul-sef al DNA.

Intrebata daca i-a cerut cineva demisia, Kovesi a raspuns negativ.

Kovesi: Nu am participat la evenimente private organizate de persoane cu dosare; la cele publice, nu pot sa cenzurez lista invitatilor

Laura Codruta Kovesi a declarant ca nu a participat la evenimente private organizate de persoane cu dosare penale, ci doar la cele ale unor institutii publice sau ale sefilor de institutii, unde nu poate "sa cenzureze" lista invitatilor.

"Este ciudat pentru mine sa constat acum ce multi prieteni am avut, bineinteles, in ghilimele. In calitatea mea institutionala, de-a lungul timpului, am fost invitata la anumite evenimente organizate de sefi de institutii, organizate de institutii publice, de ambasade, evenimente publice sau evenimente mai restranse, la care eu am si participat. Am dat curs acestei invitatii pentru ca una din atributiile mele ca sef al DNA este si aceea de a reprezenta institutia. Am participat la evenimente la care am fost invitata in calitatea mea institutionala si la care au participat, de-a lungul timpului, politicieni sau persoane care nu aveau dosare penale la acel moment, ulterior au avut dosare penale in DNA sau la alte institutii", afirma Kovesi, intrebata daca a participat la evenimente private alaturi de politicieni.

Ea admite ca la evenimentele publice la care a participat s-a intalnit si cu persoane cercetate de DNA.

"Sigur, la astfel de evenimente, m-am intalnit si cu persoane care erau investigate de catre DNA, mai ales evenimente publice. Insa, eu la astfel de evenimente unde sunt invitata, nu pot sa cenzurez lista de invitati. Nu pot sa spun: 'O persoana vine sau nu vine ca eu sunt din DNA si persoana respectiva poate odata va fi investigata de DNA sau este investigata de DNA'. Dar acest lucru, faptul ca am participat la evenimente organizate de sefi de institutii sau de institutii publice, nu inseamna ca ma face prietena cu acele persoane. Nu inseamna ca, daca este o poza de grup sau o poza facuta la un anumit eveniment, eu sunt prietena cu toate persoanele din acel grup. Eu nu am avut intalniri private cu Sebastian Ghita, nu am mers in concedii cu Sebastian Ghita, nu am mers in excursii cu acesta. Nu am vorbit prin telefon sau prin mail cu acesta. Nu am participat la evenimente private organizate de el. Nu am fost si nu sunt prietena si nici nu voi fi prietena cu acesta", precizeaza sefa DNA.

Referitor la participarea la petreceri private sau de familie, Laura Codruta Kovesi respinge prezenta sa la evenimente organizate de persoane cu dosare penale.

"Cred ca o sa fie singura data cand o sa comentez ce fac eu in timpul liber, pentru ca ceea ce se intampla in spatiul privat al oricarui demnitar trebuie sa ramana acolo. Insa, va spun ca la evenimente private, organizate de persoane care au dosare penale, au avut dosare penale sau care sunt investigate de DNA, nu am participat. Am participat la evenimente private organizate de sefi de institutii sau de reprezentanti ai unor institutii publice, dar nu la evenimente organizate in mod privat de Sebastian Ghita sau de alte persoane pe care le cercetam", spune Kovesi.

Despre eventuale intalniri cu fostul deputat Sebastian Ghita, inainte ca acesta sa aiba calitatea de inculpat, Kovesi afirma ca nu a avut cu acesta intrevederi private. "Nu au existat niciun fel de intalniri private in niciun loc. Intalnirile pe care le-am avut au fost la sediul unor institutii publice sau organizate de sefi ai unor institutii publice. Nu am avut intalniri private", declara procurorul-sef al DNA.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO