La patru ani de la tragedia de la Caracal, un nou sistem de localizare a apelurilor 112 va fi implementat
România va implementa, în premieră, un nou sistem de localizare a apelurilor de urgență 112. Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență, iar operatorii de telefonie vor primi câteva milioane de euro ca să-și modernizeze sistemele.
În prezent, localizarea unei persoane care cere ajutor în afara orașelor se face pe o arie cuprinsă între 12 și 50 de kilometri pătrați dacă NU sună de pe un smartphone. În viitor, precizia va fi de zeci de metri.
Au trecut aproape 4 ani de la tragedia Caracal, când Alexandra Măceșanu, o fată de 15 ani, suna în zadar la 112 ca să fie salvată din mâinile celui care o sechestrase.
Localizarea apelului în cazul ei i-a trimis pe anchetatori la adrese aflate pe o suprafață de 50 de km pătrați, iar operațiunea de salvare a fost un eșec. Imediat după moartea fetei a fost implementat un sistem mult mai performant, dar care depinde de tehnologia telefoanelor mobile. În cazul unui dispozitiv vechi localizarea ar fi la fel de imprecisă. Ministerul Digitalizarii, ANCOM și STS susțin că au descoperit o nouă metodă prin care, indiferent de dispozitivul folosit, localizarea se va face cu o precizie chiar și de câțiva metri.
În plus, ministrul Burduja a cerut și scanarea tuturor clădirilor noi, astfel încât precizia localizării unui apel la 112 să fie și mai mare. Practic salvatorii vor afla nu doar clădirea în care se află apelantul, ci și etajul și apartamentul. Pe lângă noul sistem de localizare a apelurilor de urgență, Ministerul Digitalizării promite că până în 2025 internetul va fi accesibil în orice sat.