La Caracal, mulți cetățeni au lăsat mașinile acasă și au plecat la serviciu cu bicicletele sau pe jos
Cetățenii din mai multe orașe din județul Olt au renunțat la transportul cu mașinile și au apelat la alternative ecologice de deplasare în oraș. Deocamdată doar pentru o zi.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității.
La Caracal, „Vinerea verde” a însemnat „Ziua fără mașini”. Aşa că mulţi locuitori şi-au lăsat automobilele acasă și au mers la muncă cu bicicletele sau pe jos.
La Caracal, mulți cetățeni au lăsat mașinile acasă și au plecat la serviciu cu bicicletele sau pe jos. Parcarea primăriei, de obicei plină ochi cu autoturisme, a fost goală. Funcționarii au vrut să dea exemplu.
Ștefania Stoian: ”Am venit pe jos, de obicei în fiecare vineri vin pe jos la serviciu, renunțăm la mașini să nu poluăm nici aerul și venim pe jos.”
Ca să ajungă la timp la muncă, oamenii pleacă cu câteva minute mai devreme. Spun însă că au mai multă energie.
Marian Dinu: ”Aș vrea să renunț la mașina în totalitate pentru mersul pe bicicletă. Pot să spun că plec puțin mai devreme, dar ajung mai vioi.”
Şi în Balș au loc mai multe activități cu ocazia Săptămânii europene a mobilității. Cei care locuiesc în oraș cred că este nevoie doar de voință și o rutină pentru a se adapta la un alt mod de viață.
Marian Nica: ”E mult mai simplu să îmi iau scuterul sau bicicleta și să mă înscriu în trafic decât să scot maşina din garaj…noi suntem persoane medii de greutate medie, nu văd logică să transportăm 2 tone de metal …uitați-vă la toate mașinile și o să vedeți statistica asta - o singură persoană merge în mașină, rareori 2 sau 4”.
Alții sunt însă mai sceptici și nu cred că cei învățați să se deplaseze cu autoturismele personale le vor lăsa așa ușor deoparte.
42 de ţări iau parte la Săptămâna Europeană a Mobilității. În România sunt 24 de orașe participante.