La cinci ani de la moartea polițistului Bogdan Gigină, începe procesul ministrului Gabriel Oprea

Ultima actualizare: 21-10-2020 22:07
Bogdan Gigina

Cinci ani au trecut de la moartea polițistului Bogdan Gigină, care-i deschidea calea fostului ministru de interne Gabriel Oprea. S-au împlinit marți, iar joi ar trebui ca procesul demnitarului să înceapă.

 

De abia joi ar urma să aibă loc primul termen al judecării dosarului pe fond, după mai bine de doi ani de la încheierea anchetei și finalizarea rechizitoriului prin care generalul Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

A trecut timp pentru că avocații fostului ministru au înaintat fel și fel de cereri, invocând motive procedurale în faza preliminară a procesului, adică înainte ca acesta să înceapă efectiv. În iulie 2020, Curtea de Apel le-a respins și solicitările de retrimitere a dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale, astfel că au fost înlăturate și ultimele impedimente pentru ca judecata să înceapă, joi, la Tribunalul București.

 

Mesajul mamei lui Bogdan Gigină, la 5 ani de la moartea lui

 

Au trecut cinci ani ”goi, pustii, plini de dor, amărăciune, durere, furie, revoltă, neputinţă” a spus mama polițistului decedat în accident.

„Azi te comemorăm băiatul meu. Au trecut cinci ani de când mama nu ţi-a mai auzit glasul, nu ţi-a văzut fețișoara, nu am mai făcut lucruri împreună... cinci ani goi, pustii, plini de dor, amărăciune, durere, furie, revoltă, neputinţă.. Te iubim Cosmin până la sfârșit şi dincolo de el!”, a scris sâmbătă, pe Facebook, mama poliţistului Bogdan Gigină.

Acum însă, la termenul de joi, sunt așteptate rudele polițistului Bogdan Gigină, dar și inculpații Gabriel Oprea și Petre Mazilu. Cel de-al doilea este reprezentantul firmei care efectua lucrările pe carosabil, groapa în care a căzut cu motocicleta polițistul, despre care procurorii au stabilit că nu era semnalizată.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, afirmă procurorii DNA în rechizitoriu.

 

Anchetatorii: Gabriel Oprea a pus polițiștii în situații de risc sporit

 

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, “drepturi” neprevăzute de cadrul legal, “drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO