Kovesi: Voi respinge in continuare solicitarile comisiilor parlamentare de audiere a procurorilor

Laura Codruta Kovesi

Codruta Kovesi, propusa pentru sefia DNA, arata in proiectul de management ca va continua sa respinga cererile comisiilor parlamentare de audiere a unor procurori in legatura cu anchetele pe care le fac.

"Printre prioritatile exercitarii mandatului de procuror sef va fi respingerea oricaror intentii sau actiuni care pot aduce atingere statutului constitutional al procurorilor sau care vizeaza discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale. In acelasi sens am actionat si din calitatea de procuror general. Am sa continui sa resping solicitarile comisiilor parlamentare de audiere a unor procurori in legatura cu anchetele pe care le efectueaza si am sa solicit interventia Consiliului Superior al Magistraturii pentru apararea reputatiei profesionale a procurorilor la adresa carora se vor face afirmatii defaimatoare de catre unii reprezentanti ai legislativului sau executivului", arata Laura Codruta Kovesi, propusa de premierul Victor Ponta pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in proiectul de management.

Codruta Kovesi argumenteaza ca "cea mai mare amenintare la adresa functionarii DNA este reprezentata de posibilele presiuni (de regula, din afara sistemului judiciar) urmarind limitarea independentei procurorilor".

"Unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe. Pana in prezent au existat situatii in care reprezentantii altori puteri au facut declaratii care au fost interpretate de CSM drept ingerinte in activitatea magistratilor sau au solicitat audierea procurorilor in Parlament, care a fost la randul ei considerata incompatibila cu principiul separatiei puterilor in stat", a mai scris Kovesi, in documentul citat de Mediafax.

In proiectul Codrutei Kovesi se mai mentioneaza ca "principalul obiectiv al noii echipe de conducere a DNA trebuie sa fie asigurarea continuitatii si stabilitatii activitatii, iar procurorul sef are un rol esential in acest proces, prin definirea de prioritati si aplicarea unor standarde de calitate si eficienta in activitate".

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Presedintele numeste sefii justitiei, nu partidele. Ponta a apreciat activitatea lui Kovesi
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Kovesi subliniaza ca, in ceea ce priveste indeplinirea masurilor stabilite de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) a progreselor Romaniei, va urmari optimizarea activitatii pe prioritati, printre care investigarea cauzelor de coruptie la nivel inalt, a cazurilor de fraude si conflicte de interese in achizitiile publice, a celor de spalare de bani si a infractiunilor indreptate impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene.

Un alt obiectiv al celei propuse la sefia DNA este imbunatatirea comunicarii publice si a relatiei cu mass-media. In acest context, Kovesi noteaza ca o posibila vulnerabilitate ce tine de comunicarea publica consta in acuzatiile cu privire la transmiterea neautorizata a unor informatii din dosare.

Codruta Kovesi vrea ca, pentru a elimina orice suspiciuni, comunicarea publica sa se realizeze exclusiv prin Biroul de presa, iar documentele din dosarele penale sa fie facute publice in forma si la momentele procedurale stabilite in ghidul de comunicare publica al Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, Codruta Kovesi intentioneaza identificarea celor care ofera presei informatii din dosare. "Totodata, se va implementa un mecanism prin care procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice vor avea un regim special, folosind autoritatea de emitere de certificate digitale deja existenta, astfel incat fiecare persoana care acceseaza aceste documente sa foloseasca semnatura electronica, pentru a putea stabili astfel sursa unor eventuale documente aparute in presa", arata Kovesi, in proiectul de management.

Codruta Kovesi mai arata ca activitatea DNA trebuie dezvoltata in continuare folosind oportunitatile nou aparute in urma evolutiilor legislative sau asimiland practica recenta a organelor judiciare.

Kovesi considera ca punerea in comun a informatiilor detinute de structurile teritoriale ale DNA si DIICOT, de celelalte unitati de parchet, de politie si de furnizorii de informatii va duce la o exploatare mai eficienta a acestora, astfel incat sa fie determinate zonele vulnerabile.

Ea a precizat ca, spre exemplu, specificul judetului Constanta face ca principalul risc infractional sa fie legat de actititatea desfasurata in port, in timp ce specificul Bucurestiului si al zonei limitrofe determina un risc semnificativ cu privire la activitatea de evaziune fiscala si cea de control a organelor fiscale.

"Rechizitoriile unitatilor de parchet din aceste zone nu reflecta insa in mod suficient ponderea pe care o au activitatile mentionate in fenomenul infractional real, astfel incat este nevoie ca activitatea de investigare sa porneasca de la fenomenul general spre fapte determinate", a adaugat Kovesi.

Ministrul interimar al Justitiei, premierul Victor Ponta, i-a propus, in 3 aprilie, pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si pe Tiberiu Nitu ca procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Proiectele de management ale celor sase candidati propusi pentru functiile de conducere din parchete au fost puse in dezbatere publica, candidaturile urmand sa fie verificate de Consiliul Superior al Magistraturii pana in 30 aprilie, iar rezultatele sa fie analizate in 7 mai.

In 8 mai vor fi intervievati candidatii pentru functiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general si adjunct al procurorului general din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar in 9 mai vor sustine interviurile candidatii pentru functiile de procuror-sef al DNA, procuror-sef si adjunct al procurorului sef din DIICOT, potrivit calendarului stabilit de Sectia pentru procurori a CSM.

Avizele pentru cei sase candidati vor fi transmise de CSM Ministerului Justitiei in 10 mai.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
CSM a devansat calendarul avizarii candidatilor propusi pentru functiile de procurori sefi
CSM a devansat calendarul avizarii candidatilor propusi pentru functiile de procurori sefi

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a devansat calendarul avizarii celor sase candidati propusi pentru functiile de conducere din parchete.

Basescu: Presedintele numeste sefii justitiei, nu partidele. Ponta a apreciat activitatea lui Kovesi
Basescu: Presedintele numeste sefii justitiei, nu partidele. Ponta a apreciat activitatea lui Kovesi

ProTV News a transmis LIVE declaratiile presedintelui Traian Basescu privind ultimele numiri din justitie.

Ludovic Orban: Decizia lui Ponta de a o propune pe Kovesi la DNA e o tradare, PSD sa-l schimbe
Ludovic Orban: Decizia lui Ponta de a o propune pe Kovesi la DNA e o tradare, PSD sa-l schimbe

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, ca decizia premierului Victor Ponta de a o propune la Laura Codruta Kovesi la sefia DNA reprezinta o tradare a cetatenilor care au votat USL.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.