CSM a devansat calendarul avizarii candidatilor propusi pentru functiile de procurori sefi
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a devansat calendarul avizarii celor sase candidati propusi pentru functiile de conducere din parchete.
Acestia vor fi intervievati la 8 si 9 mai, iar avizele vor fi trimise Ministerului Justitiei in 10 mai.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, miercuri, cererea ministrului interimar al Justitiei, Victor Ponta, de modificare a calendarul de desfasurare a activitatilor prevazute in procedura de avizare a propunerilor pentru functiile de conducere la Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
In urma discutiilor, Sectia pentru procurori a hotarat, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfasurare a activitatilor privind avizarea candidatilor propusi de Victor Ponta, a anuntat CSM intr-un comunicat de presa.
Astfel, potrivit noului calendar, in perioada 10-30 aprilie vor fi puse in dezbatere publica proiectele de management si vor fi verificate candidaturile, iar in 7 mai vor fi analizate rezultatele acestui demers.
In 8 mai vor fi intervievati candidatii pentru functiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general si adjunct al procurorului general din Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, iar in 9 mai vor sustine interviurile candidatii pentru functiile de procuror-sef al DNA, procuror-sef si adjunct al procurorului sef din DIICOT, potrivit noului calendar.
Avizele in cazul celor sase candidati candidati propusi pentru functiile de conducere din parchete vor fi transmise de CSM Ministerului Justitiei in 10 mai.
"Decizia Sectiei pentru procurori a fost luata in considerarea faptului ca documentatia ce trebuie sa insoteasca propunerile formulate de ministrul Justitiei a fost transmisa anterior datei de 30.04.2013. Sectia pentru procurori a avut in vedere exigentele exprimate constant de Comisia Europeana privind asigurarea conditiilor de transparenta si dezbatere publica a proiectelor de management depuse de candidati intr-un interval de timp suficient. in acest sens, Sectia a apreciat ca - pentru identitate de tratament - perioada aferenta acestei etape sa fie identica cu cea din procedura anterioara", a precizat CSM.
Purtatorul de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Monica Prejmereanu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca institutia a primit si inregistrat in 8 si 9 aprilie documentele transmise de ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta, pentru candidatii propusi in functiile de conducere de la DNA, DIICOT si Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, respectiv CV-uri acestora, proiectele de management, declaratiile pe proprie raspundere si cele de interese, precum si o cerere de "comprimare" a calendarului de lucru in cazul avizarii acestor propuneri.
Laura Codruta Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.
Propunerile au fost transmise in 3 aprilie de premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, catre Consiliul Superior al Magistraturii. Premierul preciza atunci ca, dupa ce va primi toate documentele de la cei sase candidati propusi ca procurori sefi, va adresa Sectiei de procurori a CSM rugamintea de a gandi o optimizare a calendarului de verificare a acestora.
Potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor pentru functiile de conducere din Ministerul Public, stabilit in 3 aprilie de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in perioada 3 - 30 aprilie erau solicitate documentele care trebuie sa insoteasca candidaturile si procesate aceste documente. Din 30 aprilie pana in 21 mai trebuiau puse in dezbatere publica proiectele de management ale candidatilor si facute verificari in cazul acestora, iar intre 21 si 28 mai era programata analiza rezultatelor acestui demers.
In 28, 29 si 30 era programata intervievarea candidatilor, iar data avizelor CSM ce trebuie transmise Ministerului Justitiei era anuntata pentru 3 iunie, conform calendarului initial.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, Laura Codruta Kovesi, procurori, Parchet, CSM,
Dată publicare:
10-04-2013 13:26