Kovesi: „Când știi cum a fost comisă o infracțiune, știi cum să îi prinzi”


Ultimul update: Marti 11 Iunie 2019 18:52
Data publicarii: Marti 11 Iunie 2019 18:33
Categorie: Stiri actuale
Kovesi la iesirea de la audieri

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu că nu renunță la cursa pentru conducerea Parchetului European.

„Kovesi, fostul procuror-șef anticorupție al României, este unul dintre cei doi candidați rămași pentru funcția de procuror-șef al Uniunii Europene, care va avea menirea de a cerceta infracțiuni legate de bugetul UE, precum frauda, corupția și spălarea de bani. Ea este în centrul luptei pentru putere dintre Parlamentul European, care o susține pentru acest post, și Consiliul UE, constituit din guverne membre care îl preferă pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert. În mod extraordinar, guvernul ei a încercat să îi saboteze șansele. Negocierile dintre cele două instituții se vor relua după constituirea noului Parlament European. Pentru unii diplomați de la Bruxelles, cea mai bună metodă pentru rezolvarea impasului ar fi ca UE să se unească în jurul lui Bohnert, întrucât el primește și susținerea puternică a membrilor Parlamentului European și nu se confruntă cu opoziție din partea guvernului de acasă”, scrie Politico într-un articol dedicat candidaturii Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European.

Întrebată dacă s-a gândit să se retragă din cursă, Kovesi „a dat ușor din cap”, scrie Politico.

„În niciun caz. Cât timp procedura nu este finalizată, încă am o șansă să obțin acest post și voi lupta pentru șansa mea până în ultima secundă”, a spus Kovesi.

Publicația notează că în prezent, aceasta are „un job mai discret”, dar că în calitate de șefă a DNA s-a bucurat de succes.

„În urmă cu o lună, liderul PSD Liviu Dragnea – considerat mult timp cel mai puternic om din România – a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare într-un caz de care s-a ocupat Kovesi. În aceeași lună, Curtea Supremă a României a respins acuzațiile de abuz în serviciu, mită și declarații false pe care o agenție guvernamentală i le-a adus lui Kovesi. S-a stabilit că măsurile impuse, între care interdicția de a părăsi țara, erau ilegale”, a mai notat sursa citată.

Politico scrie și despre numirea lui Kovesi la șefia DNA la vârsta de 33 de ani, „când s-a îmbarcat într-o acțiune de curățare a societății, cercetând cazuri în care au fost implicați politicieni din toate partidele, magistrați și oameni de afaceri.”

„Sub conducerea mea, DNA a devenit un model de bună-practică în sud-estul Europei în ceea ce privește corupția la nivel înalt. Am cercetat atât de multe cazuri, ceea ce înseamnă că recunosc destul de bine tipologia infracțiunilor. Atunci când știi cum a fost comisă o infracțiune, știi și cum să îi prinzi. Corupția nu a fost inventată în România, nu e ceva nou.

Este cert, însă, că sunt candidat pentru acest post fără susținerea statului român, în timp ce colegul francez are susținerea țării sale. În timpul negocierilor, poate conta dacă statul român mă susține sau nu”, a mai spus ea.

Kovesi a mai precizat că e mulțumită să aibă „răbdare” în timpul negocierilor dintre Consiliul UE și Parlamentul European.

„Am jucat baschet și au existat situații în care am câștigat meciuri importante în ultima secundă. Adversarul conducea cu un punct și în ultimele 5 secunde dădeam un gol și câștigam meciul”, a explicat ea.

Întrebată ce va face dacă nu va deveni procuror-șef european, Kovesi a răspuns: „Există întotdeauna un plan B. Am întotodeauna un plan, însă acum planul meu e să stau și să lupt pentru această candidatură.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Politico.eu

VIDEO PROTVPLUS.RO