Jumătate din omenire, izolată la domiciliu, în 180 de țări. Câți oameni sunt infectați pe glob
Planeta a intrat în a doua săptămână de pandemie Covid-19, iar situația este sumbră: jumătate din omenire este izolată la domiciliu în 180 de țări.
Peste jumătate de milion de oameni sunt infectați cu noul virus, aproape un sfert s-au vindecat și aproape cinci la sută au murit. A trecut suficient timp ca medicii să tragă primele concluzii, iar acestea ne arată un adevăr important: cine a luat măsuri din timp, a gestionat cel mai bine situația.
Cifrele nu mint și arată că statele care au intrat rapid în carantină totală au salvat cele mai multe vieți, iar responsabilitatea fiecărui cetățean a venit să ajute la rândul ei.
China e istorie, câtă vreme în America, Italia și Spania, virusul se răspândește mult mai repede ca în Asia. În SUA, chiar dacă numărul deceselor se dublează la trei zile, virusul se răspândește mai repede decât în China. Asta arată curba ce crește abrupt. Acum, în America sunt cei mai mulți purtători de coronavirus din lume. La italieni și spanioli e și mai rău. Decesele se înmulțesc și mai iute, la fel și numărul infectaților.
China, cu o populație de un miliard și jumătate de oameni, putea fi un cimitir planetar. Și totuși, guvernul comunist a raportat doar 3.300 de morți. Indiferent cât de sinceri au fost oficialii de la Beijing, realitatea nu minte: chinezii au închis țara când s-a înregistrat decesul cu numărul 30, iar acum raportează un platou în ceea ce privește infectații cu coronavirus și morții de Covid-19.
Epicentrul pandemiei s-a mutat imediat în Europa, unde Italia, care acum are 8.200 de morți, s-a închis abia la al 800-lea deces.
Spania are peste 4.800 de morți și a impus carantină totală abia la al 200-lea deces, iar Franța, care are 1.700 de victime a închis țara la 175 de decese.
Continentul american n-a fost ferit. SUA sunt acum pe primul loc în lume, ca număr de infectați: spre suta de mii și 1.300 de morți. Jumătate din cazuri în New York. Asta, din cauza aglomerărilor urbane și pentru că au impus carantina pe bucățele, când erau deja 30 de morți.
Noi, românii, suntem în zona care ne dă un fir de speranță. Noi am impus carantină totală, când numărul deceselor era de numai patru. Avem aproape 1.300 de infectați, 115 vindecați, iar vineri la amiază erau 24 de morți.
Primii pași pe care i-am făcut au fost buni, dar am putea să facem lucurile și mai bine, luând exemplul Coreei de Sud și al Japoniei. Aceste două țări aproape că au ajuns la un platou în privința îmbolnăvirilor, au aplatizat curba infectării, pentru că există mijloace de protecție, există responsabilitate socială și se face testarea în masă a populației.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!