Microbuze pline până la refuz de angajați care fac naveta: „E pericol să știți”
Deși autoritățile au interzis circulația grupurilor mai mari de trei persoane în perioada stării de urgență, ordonanța militară pare să se aplice doar pentru cei cere merg pe stradă.
Angajații care fac naveta merg în microbuze pline până la refuz, fără măști și fără mănuși care să-i protejeze de virusul ucigaș. Chiar și acolo unde transportul e asigurat de angajator, măsurile nu oferă o distanță sigură față de un eventual bolnav.
În plină pandemie, sute de navetiști își pun zilnic sănătatea în pericol pentru a se duce la muncă. Este și cazul unor muncitori de la o fabrică din Găeşti, Dâmbovița.
Conducerea societății a suplimentat numărul autobuzelor, dar chiar și așa, cei mai mulți dintre muncitori continuă să călătorească fără măști de protecție și fără mănuși, expunându-se pericolului.
Angajată fabrică: „Dacă ne-ar băga două microbuze ar fi ok, dar așa, stăm unul lângă celălalt.”
Reporter: „Aveți mască?”
Angajată: „Avem, dar nu poți să porți o mască, în fiecare zi aceeași. Ne-a dat una singură. Mănușile la fel, se uzează."
Angajat fabrică: „Ar trebui închisă, nu se știe care e bolnav, care nu! E pericol să știți!”
Situația este mult mai gravă acolo unde angajații trebuie să se descurce pe cont propriu. Așa merg la muncă navetiștii din Constanța.
Șoferii de pe cursele maxi-taxi spun că oamenii nu sunt obligați să urce, iar pentru condițiile de transport dau vina pe patroni.
Șofer: „M-ai văzut pe mine jos să cobor și le-am zis urcă?”
Reporter: „Deci e vina lor că se urcă și că se îmbolnăvesc sau transmit boala, nu?”
Șofer: „Păi da, păi da!"
Patronul firmei de transport spune că șoferii aleg să umple microbuzele până la refuz.
Dănuț Dima, director firmă de transport: „Nu este normal! Dacă este un caz izolat, problema se va rezolva."
Problema a ajuns și în atenția Consiliului Județean Constanța.
Claudiu Palas, vicepreședinte CJC: „La ora asta nu există o reglementare stabilită de la Comandamentul Central prin care să dea posibilitatea celor care aplică sancțiuni să sancționeze astfel de probleme. Noi putem să aplicăm sancțiuni pentru depășirea numărului de persoane."
Inclusiv cadrele medicale din Constanța merg la muncă în astfel de condiții, după cum arată o fotografie postată de o infirmieră angajată la Spitalul Județean din Constanţa.
Și microbuzele care fac legătura între municipiul Brașov și localitățile învecinate sunt supraîncărcate. Polițiștii din Brașov fac acum cercetări, pentru că numărul călătorilor depășește numărul locurilor din mașini.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!