Județe la stăpân. O regiune nu are apă și canalizare, deși s-au investit zeci de milioane

22-02-2020 17:47


Duminică, la ”România, te iubesc”, continuăm seria Județe la Stăpân cu județul Giurgiu. Deși este vecin cu cea mai bogată regiune a țării, București-Ilfov, județul Giurgiu este printre ultimele din România la rețeaua de apă, canal și gaze.

Culmea, autoritățile au investit zeci de milioane de lei în proiecte finalizate, dar nefuncționale.

Județul Giurgiu se învecinează cu cea mai prosperă zonă a țării: Regiunea București-Ilfov, unde este produs peste o treime din PIB-ul Romăniei. Din păcate, Giurgiu ilustrează, poate, cel mai bine decalajaul de dezvoltare dintre diverse zone ale României.

Județul Giurgiu are cea mai precară rețea de apă potabilă din țară, și este pe locul 4, din coadă, la lungimea rețelei de canalizare.

Reporter: De ce este Giurgiu un județ atât de slab dezvoltat?
Niculae Bădălău - senator PSD de Giurgiu: ”Hai să vă spun ceva, Giurgiu e unul din județele care se apropie de cota europeană. ”

Niculae Bădălău este parlamentarul de Giurgiu cu cea mai mare vechime între aleși.

Suntem în comună Ogrezeni, localitatea natală a lui Niculae Bădălău, să-l întrebăm pe primar de investițiile din localitate.

Reporter: În comuna dumneavoastră există apă, canal și gaze?
Jean Jipa, primar Ogrezeni: ”Nu, dar primăria Ogrezeni, cel puțin de când mă aflu la conducerea acestei instituții”
Reporter: De cât timp?
Jean Jipa, primar Ogrezeni: ”De 16 ani. Demersurile noastre și ale mele în calitate de primar au fost neîncetate.”
Reporter: Și în 16 ani nu ați reușit nici apă, nici canal, nici gaze?
Jean Jipa, primar Ogrezeni: ”Nu!”

Mergem la șeful său ierarhic de partid. Marian Mina, președintele Consiliului Județean și finul senatorului Niculae Bădălău. Ședințele consiliilor județene sunt publice. În câteva minute, jandarmul vine să ne scoată din sală.

Jandarmeria ne escorteaza pe hol, unde o angajată ne spune că nu putem întra pentru că nu suntem acreditați și la Consiliul Județean. Ca într-o scenă din Kafka, în timp ce înăuntru se cântă imnul, pe hol noi suntem păziți pe rând de jandarmerie, poliție și o firma de pază privată.

Prefectura și Consiliului Județean împart aceeași clădire. Un etaj este păzit de jandarmerie, celălalt de o firmă privată. Ne întoarcem la firul ierbii, în comuna Gostinari.

Lângă stația de autobuz, un panou anunța una dintre cele mai mari investiții finanțate prin PNDL din județul Giurgiu. Un pod de 28 de milioane de lei, care ar fi trebui să lege două sate de pe o parte și cealalta a răului Argeș. O investiție strategică pentru întreg județul.

Lucrările au început în 2016, când Marian Mina și un întreg alai de oficiali inaugurau, cu mare fast șantierul , împreună cu primarul.

În prezent șantierul este abandonat, iar localnicii își riscă viață traversând pe un pod improvizat din cilindri de beton, care se degradează de la o săptămâna la alta.

Duminică de la ora 18:00 aflăm ce spun responsabilii din județ despre dezastrul ecologic de pe râul Argeș. Malurile sunt sufocate de munți de gunoaie depozitați ilegal.

Apoi încercăm să aflăm de ce nu funcționează legătura feroviară directă între București și Giurgiu, dar și de ce principalele porți de intrare în județ pe cale rutieră sunt ,în momentul de față, blocate.

VIDEO PROTVPLUS.RO