Johnson & Johnson a cerut autorizarea pentru doza „booster” în SUA. Eficiența ar crește cu cel puțin 94% afirmă compania
Johnson & Johnson a cerut autorizarea unei doze „booster” pentru vaccinul său produs în doză unică. Solicitarea gigantului farmaceutic american a fost depusă la Agenţia Americană a medicamentului (FDA).
Johnson & Johnson a depus o serie de documente pentru argumentarea solicitării, printre care rezultate ale unui studiu clinic potrivit căruia vaccinarea cu o a doua doză - la aproximativ două luni de la vaccinare - îi creşte eficienţa la 94% în cazurile simptomatice (de la moderate la grave) şi la 100% împotriva cazurilor grave, la 14 zile după acest ”booster”, a anunţat marţi, într-un comunicat, grupul, potrivit AFP, preluat de news.ro. Studiul a fost realizat în SUA.
Vaccinarea cu o a doua doză de vaccin anticovid Johnson & Johnson - la şase luni de la prima doză - creşte ”de nouă ori” nivelul anticorpilor, potrivit altui studiu J&J, şi ”de 12 ori”, la patru săptămâni după rapel.
Vaccinul - administrat într-o singură doză sau ca ”booster” - este în general bine tolerat de către pacienţi, dă asigurări grupul american.
FDA a anunţat că membrii Comitetului său de experţi se reunesc lpe 14 şi 15 octombrie pentru a studia cereri de autorizare ale Johnson & Johnson şi companiei în domeniul biotehnologiei Moderna.
„Aşteptăm cu nerăbdare să discutăm cu FDA şi alte autorităţi din domeniul sănătăţii, pentru a le susţine deciziile cu privire la doze de rapel”, a anunţat Mathai Mammen, însărcinat cu Cercetarea şi dezvoltarea la Janssen, filiala farmaceutică a Johnson & Johnson.
„În acelaşi timp continuăm să credem că un vaccin care se administrează într-o singură doză împotriva covid-19, care oferă o protecţie puternică şi pe termen lung, este o contribuţie crucială în vaccinarea populaţiei mondiale”, a apreciat el.
Acest vaccin unidoză a fost autorizat în februarie 2021 - de urgenţă - în Statele Unite şi a fost administrat unui număr de 15 milioane de oameni - mult mai mic decât al vaccinurilor anticovid care se administrează în două doze - Pfizer/BioNTech (229,3 millioane) şi Moderna (152 millioane).
Statele Unite au autorizat deja vaccinarea cu a treia doză a vaccinului Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani şi a unor categorii ”cu risc” din cauza stării sănătăţii acestora sau a unui loc demuncă care le expune puternic noului coronavirus.