”Jaful Secolului”: cât de mult s-a degradat opera lui Picasso, după ce a stat 5 ani îngropată în Tulcea

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 18 Noiembrie 2018 17:45
Categorie: Actualitate

”Jaful Secolului”, aşa cum a fost denumită spargerea dată de 4 români la un muzeu din Olanda, de unde au plecat cu 7 pânze de valoare, este urmat acum de surpriza secolului.

La 5 ani distanţă, a fost descoperită una dintre capodoperele sustrase: o lucrare semnată Pablo Picasso. Tabloul, evaluat la aproximativ un milion de euro, era îngropat într-o pădure din judeţul Tulcea. Ar fi ajuns la el o scriitoare olandeză de origine română, care spune că a primit un pont anonim. Lucrarea a fost predată autorităţilor, iar luni va fi expertizată.

Vorbim despre Tete D'Arlequin, o lucrare semnată de Pablo Picasso, estimată la 800 de mii de euro. Este unul dintre cele 7 tablouri furate în 2013 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Descoperirea senzaţională a fost făcută de o scriitoare olandeză de origine română. Mira Feticu susţine că a primit un mail anonim în care avea toate indicaţiile necesare ca să ajungă la tablou.

L-a găsit în satul Greci din judeţul Tulcea, în pădure, la baza unui copac.

Pădurea unde a fost descoperită lucrarea este împânzită acum de polițiști şi procurori. Și nu este greu de bănuit că vor lua la pas toată zona, pentru a vedea dacă nu cumva tot aici au fost ascunse şi restul operelor despre care în acest moment nu se ştie nimic.

Este vorba despre 6 lucrări de Matisse, Gaugain, Freud şi Dehaan. În jurul lor s-au creionat tot felul de scenarii. Mama unuia dintre hoţi a declarat că a ars în sobă tablourile de aproape 20 de milioane de euro. Iar specialiştii români chiar susţineau la acea vreme că au găsit dovezi care să-i ateste spusele. Avocaţii indivizilor au respins însă vehement această variantă, mai ales că acuzaţii voiau să negocieze cu autorităţile în schimbul informaţiilor.

"Dacă autoritățile olandeze le acceptau, azi aveau 5 tablouri. Ei le-au vrut pe toate. Ei, în viaţă cu hoţii nu negociezi cum vrei tu. Au preferat să piardă 5 tablouri decât să accepte o negociere cu el să fie judecat în Olanda”, spunea avocatul lor în 2012.

"Clienţii noştri ne-au informat că nu sunt arse, aşteaptă cadrul procesual corect pentru a face toate demersurile în sensul de a preda aceste tablouri către autorităţile olandeze”, adăuga în 2012 un alt avocat.

5 ani mai târziu, iată că a apărut una dintre lucrări.

Lucrarea ce pare a fi "Cap de Arlechin" de Pablo Piscasso a ajuns în custodia procurorilor DIICOT sâmbătă târziu, ca de aici să plece spre Direcția Patrimoniu din cadrul IGPR, unde va fi ţinută în cele mai bune condiţii, ca să nu se deterioreze mai mult decât s-a întâmplat deja. Pentru că ar fi fost ţinută atâţia ani învelită în folie de plastic şi sub pământ, lucrarea are deja culorile alterate

Duminică, pânza va ajunge la Muzeul Naţional de Artă pentru expertiză. Toţi cei implicaţi în "Jaful Secolului" au fost condamnaţi definitiv în 2014 şi au primit între 2 şi 6 ani de închisoare cu executare. Între timp, fie şi-au ispăşit pedeapsa, fie au fost eliberaţi condiţionat.

Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso.
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
VIDEO PROTVPLUS.RO
loto 6/49
REZULTATE LOTO 6 din 49, 16 decembrie 2018. Numerele câștigătoare
Condițiile inumane în trenurile blocate: fără apă, căldură sau acces la toalete
Accidente, localități fără curent, drumuri blocate. Urmările a 2 zile de COD PORTOCALIU
Liviu Dragnea critică absența lui Carmen Iohannis la audierile de la Parchet
Ploaia și ninsoarea transformă mersul pe stradă într-un calvar: „Sărim pârleazul”
Accident mortal în Prahova în urma coliziunii dintre 2 autoturisme
catel acoperit de noroi
A văzut un bulgăre de pământ îngheţat care se mişca. Ce era de fapt
Școli închise luni și marți în mai multe localități, după codul portocaliu de ninsori
Microbuz căzut în râpă, la Botoşani. Cine era în autovehicul
Situația zborurilor, 16 decembrie. Întârzieri pe Aeroportul Otopeni
Plan Roşu după un accident cu 10 victime, în Sibiu. Starea răniților
Pericol de avalanșă la Bâlea Lac. Avertismentul transmis de meteorologi