”Jaful Secolului”: cât de mult s-a degradat opera lui Picasso, după ce a stat 5 ani îngropată în Tulcea

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 18 Noiembrie 2018 17:45
Categorie: Stiri actuale

”Jaful Secolului”, aşa cum a fost denumită spargerea dată de 4 români la un muzeu din Olanda, de unde au plecat cu 7 pânze de valoare, este urmat acum de surpriza secolului.

La 5 ani distanţă, a fost descoperită una dintre capodoperele sustrase: o lucrare semnată Pablo Picasso. Tabloul, evaluat la aproximativ un milion de euro, era îngropat într-o pădure din judeţul Tulcea. Ar fi ajuns la el o scriitoare olandeză de origine română, care spune că a primit un pont anonim. Lucrarea a fost predată autorităţilor, iar luni va fi expertizată.

Vorbim despre Tete D'Arlequin, o lucrare semnată de Pablo Picasso, estimată la 800 de mii de euro. Este unul dintre cele 7 tablouri furate în 2013 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Descoperirea senzaţională a fost făcută de o scriitoare olandeză de origine română. Mira Feticu susţine că a primit un mail anonim în care avea toate indicaţiile necesare ca să ajungă la tablou.

L-a găsit în satul Greci din judeţul Tulcea, în pădure, la baza unui copac.

Pădurea unde a fost descoperită lucrarea este împânzită acum de polițiști şi procurori. Și nu este greu de bănuit că vor lua la pas toată zona, pentru a vedea dacă nu cumva tot aici au fost ascunse şi restul operelor despre care în acest moment nu se ştie nimic.

Este vorba despre 6 lucrări de Matisse, Gaugain, Freud şi Dehaan. În jurul lor s-au creionat tot felul de scenarii. Mama unuia dintre hoţi a declarat că a ars în sobă tablourile de aproape 20 de milioane de euro. Iar specialiştii români chiar susţineau la acea vreme că au găsit dovezi care să-i ateste spusele. Avocaţii indivizilor au respins însă vehement această variantă, mai ales că acuzaţii voiau să negocieze cu autorităţile în schimbul informaţiilor.

"Dacă autoritățile olandeze le acceptau, azi aveau 5 tablouri. Ei le-au vrut pe toate. Ei, în viaţă cu hoţii nu negociezi cum vrei tu. Au preferat să piardă 5 tablouri decât să accepte o negociere cu el să fie judecat în Olanda”, spunea avocatul lor în 2012.

"Clienţii noştri ne-au informat că nu sunt arse, aşteaptă cadrul procesual corect pentru a face toate demersurile în sensul de a preda aceste tablouri către autorităţile olandeze”, adăuga în 2012 un alt avocat.

5 ani mai târziu, iată că a apărut una dintre lucrări.

Lucrarea ce pare a fi "Cap de Arlechin" de Pablo Piscasso a ajuns în custodia procurorilor DIICOT sâmbătă târziu, ca de aici să plece spre Direcția Patrimoniu din cadrul IGPR, unde va fi ţinută în cele mai bune condiţii, ca să nu se deterioreze mai mult decât s-a întâmplat deja. Pentru că ar fi fost ţinută atâţia ani învelită în folie de plastic şi sub pământ, lucrarea are deja culorile alterate

Duminică, pânza va ajunge la Muzeul Naţional de Artă pentru expertiză. Toţi cei implicaţi în "Jaful Secolului" au fost condamnaţi definitiv în 2014 şi au primit între 2 şi 6 ani de închisoare cu executare. Între timp, fie şi-au ispăşit pedeapsa, fie au fost eliberaţi condiţionat.

Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso.
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sinucidere la metrou, în stația Gorjului
Sinucidere la metrou. O femeie s-a aruncat în fața trenului, în stația Gorjului. VIDEO
Dezastrul provocat de un băiat de 11 ani din Vaslui, care i-a condus mașina mamei
Cal forțat de stăpân să care un stâlp de beton de jumătate de tonă, în Vâlcea
Scene de groază pe DN 6, în Caraș-Severin. Un TIR a ars ca o torță, după un accident
Supermarket din Arad, obligat de instanță să plătească 100.000 de lei unei foste angajate
Procesul în care Elena Udrea cere anularea condamnării a fost suspendat. ÎCCJ sesizează CJUE
Carmen Dan
Scandal la vârful Poliției Române. Ce acuzații i se aduc lui Carmen Dan
Aleșii au respins mărirea numărului de ore de sport. Sălile lipsesc în jumătate din școli
Primăria Capitalei vrea să modifice codul rutier. Cum va fi afectat traficul
Scandal într-o primărie din Prahova. Un poliţist îl acuză pe primar de agresiune fizică
Șofer de troleibuz, filmat în timp ce făcea plăți online la volan, în Capitală. Reacția STB
Scene violente de Florii într-un bar din Dolj. 6 bărbați, împușcați și înjunghiați