Tablouri cu plantele din Transilvania au ajuns în colecția de artă a Casei Regale Britanice
Fascinat de frumuseţea florilor de pe pajiştile Transilvaniei, Prinţul Charles a plătit artişti din toată lumea să le imortalizeze.
Pictorii au venit în România de mai multe ori, au studiat cu atenţie plantele şi le-au transpus apoi într-o colecţie de acuarele de o frumuseţe aparte. Aceste lucrări completează colecţia de artă a Casei Regale Britanice, iar o parte dintre ele pot fi admirate într-o expoziţie deschisă la Londra, vizitată chiar joi de Prinţul de Wales.
Fascinat de România, Prinţul Charles vine în fiecare an aici, atras de peisajele unice de câmpurile pline de flori şi de oamenii simpli.
Moştenitorul Coroanei Britanice are o casă de oaspeţi în Valea Zălanului şi una în Viscri, unde este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales România.
Dornic să aibă o amintire puternică din Transilvania , moştenitorul coroanei a vrut ca pajiştile noastre să fie cunoscute peste tot în lume aşa că a plătit artişti ca să le picteze.
Drept urmare Prinţul Charles a comandat o serie de 36 de acuarele, care să redea perfect flora sălbatică.
Aura Wooward, director executiv Fundaţia Prinţul de Wales România: "Ei au stat în cele două case ale fundaţiei Prinţul de Wales. Studiile au fost în special în jurul acestor proprietăţi. Unele acuarele, pictarea lor, a început în Transilvania şi s-a continuat în ţara de origine a artiştilor."
O parte dintre lucrări sunt expuse acum la sediul Institutului Cultural Român de la Londra. Picturile sunt cuprinse şi în albumul: "Transylvania Florilegium".
Aura Wooward, director executiv Fundaţia Prinţul de Wales România: "România este un paradis pentru florile rare şi pentru florile sălbatice, lucru pe care Alteţa Sa îl ştie foarte bine, întrucât vine în România de 20 de ani. Această iniţiativă a pornit acum 20 de ani, din dorinţa de a documenta aceste flori rare şi de a le transforma în opere de artă."
Pentru că totul să fie perfect, Prinţul Charles a angajat inclusiv botanişti, care au studiat aceste flori, felul în care cresc şi culorile pe care le dezvoltă. Specialiştii au atras atenţia că multe poieni cu flori sălbatice sunt unice în Europa, însă din păcate unele plante sunt pe cale de dispariţie.
Alteţa Sa Regală îndrăgeşte atât de mult florile noastre sălbatice, încât le ştie chiar şi denumirile în limba latină. Expoziţia de la Londra este deschisă până pe 12 iunie.
Sursa: Pro TV
Etichete: Printul Charles, flori, Transilvania, colectie,
Dată publicare:
24-05-2018 20:07