Jaful secolului, comis de amatori. Hoţii români au ales tablouri care să intre în sacoşe şi au vrut să i le vândă lui Becali

×
Codul embed a fost copiat

Cei ne-au făcut de râs în toată lumea după furtul din muzeul din Rotterdam sunt potrivit descrierii făcute de procurori nişte hoţi mărunţi, de la care oamenii din Carcaliu cumpărau ceasuri, bijuterii sau telefoane furate.

 

Uitaţi tot ce aţi văzut în filme. Cei care ne-au făcut de râs sunt potrivit descrierii făcute de procurori nişte hoţi mărunţi, de la care oamenii din Carcaliu cumpărau ceasuri, bijuterii, sau telefoane furate.

Fără prea multă carte, n-au ştiu iniţial nici cine erau autorii lucrărilor şi nici cât de valoroase erau ele pentru istoria artei. Abia după ce autorităţile olandeze au început să facă valva, şi-au dat seama că ascundeau o comoară. În disperare de cauză, au avut în plan să vândă tablourile mafiei ruse şi chiar să îl contacteze pe Gigi Becali.

Povestea începe cu Radu Dogaru, Eugen Darie şi Adrian Procop cu buzunarele goale, în căutare de câştiguri mari şi uşoare în Olanda sau în ţările din jur. “La un moment dat, Radu Dogaru mi-a spus că în Belgia sunt la mare căutare obiectele de artă vechi… Acesta mi-a spus că am putea să sustragem din anumite locuri astfel de obiecte”, povesteşte Eugen Darie.

Citește și
tablouri
O comoara de sute de milioane de euro, ascunsa in Romania. Trei romani, implicati in Jaful Secolului
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Zis şi făcut. Într-o zi, Dogaru şi Darie s-au urcat într-o maşină şi au dat căutare pe GPS “muzee Rotterdam”. Cel mai apropiat muzeu de ei s-a dovedit a fi Muzeul de Istorie a Naturii. O dată intraţi în sălile în care se aflau exponatele, Dogaru şi Darie şi-au dat seama că au greşit. Exponatele de aici - păsări şi animale - nu puteau fi vândute. Când au ieşit, au dat cu ochii de Muzeul Kunsthal şi au intrat.

Aici tocmai se deschidea expoziţia Avânt Gardes - 150 de pânze, semnate de zeci de pictori celebri - Picasso, Van Gogh, Modigliani, Degas sau Monet. Băieţii au vizitat galeria, zile la rând, gândindu-se cum să dea spargerea. Părea simplu. Tablourile erau expuse pe pereţi, fără geamuri de protecţie. Agăţate în cuie, lucrările puteau fi luate în câteva secunde.

Iar în ceea ce priveşte accesul... “Am văzut că există o uşă de acces în interior şi care se afla în spatele muzeului.(...) Mi-am dat seama că dispozitivul de închidere al acelei uşi este foarte slab, şi că poate fi deschisă …. oricând şi de oricine, din afară spre interior, urmare a unui minim efort”, povesteşte Radu Dogaru.

Apoi au dat lovitura. Tablourile, notează procurorii, au fost alese după două criterii. Semnăturile să fie ale unor pictori pe care suspecţii îi identificaseră pe internet. şi... “Unul dintre reperele în stabilirea acestora ( alegerea tablourilor) fiind şi tipurile de sacose de mână găsite pe piaţa de profil”.

Operele nu trebuiau să depăşească 40 pe 50 centimetri pentru a încăpea în pungile de rafie pe care suspecţii le cumpăraseră deja pentru a transporta pânzele de la muzeu acasă. Au furat 7 lucrări semnate de Picasso, Mattise, Monet, Gaugain, Meyer de Haan şi Lucian Freud.

Într-un final au hotărât să le aducă în România. Eugen Darie a pornit la drum spre ţara unde a şi ajuns fără ca cineva să-l controleze la vamă.

De aici hoţii au început să caute cumpărători pentru operele furate şi aşa au ajuns la Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu. Cum acesta nu le-a putut oferi un client au apelat la un roman stabilit în Belgia. Din nou, fără succes.

Pe lista de potenţiali intermediari s-a aflat şi un cetăţean rus, în ideea că acesta ar fi putut să le facă legătură cu mafia. Infractorii l-au luat în calcul inclusiv pe Gigi Becali.

Dogaru “Oricum este ceva care îl depăşeşte financiar pe Serghei asta, din punctul meu de vedere. Eu nu am prietenie nici măcar cu Serghei şi nu ştiu dacă mă haleşte”
Croitoru Cătălin - “Păi şi în toată România asta, numai asta are bani? mergem la GIGI BECALI şi vorbim”
Dogaru -“Nu este vorba de asta, rusul este persoana potrivită, aşa zic eu. Acum nu ştiu dacă îl interesează, dar cu siguranţă o să-i aplaude genunchii de emoţii dacă aude ”

Rusul însă nu a fost interesat. Între timp, anchetatorii au intrat pe fir şi au început arestările şi percheziţiile. Au fost însă cu un pas în urma hoţilor şi nu au căutat şi în casa mătuşii lui Dogaru - acolo erau depozitate pânzele. Dogaru şi complicii săi au fost arestaţi, moment în care mama lui Dogaru a cedat de frică. În primul moment a îngropat tablourile în cimitir pentru că în final să le ardă.

Acum, străinii au aflat cu uimire că tablourile valoroase furate de nişte romani din Rotterdam au fost puse pe foc şi au ars într-o sobă din Carcaliu, Tulcea. Ştirea a făcut înconjurul planetei şi a fost comentata îndelung de ziare şi televiziuni importante.
Mama lui Radu Dogaru a devenit personaj în programele de ştiri ale marilor televiziuni. Aşa o lume întreagă a aflat cum femeia a mărturisit în fata anchetatorilor că a pus pur şi simplu pe foc tablouri faimoase şi nepreţuite, pentru că fiul ei şi complicii lui - inconştienţi şi laşi - nu aveau cum să le vândă.

Agenţia France Press îl citează pe directorul muzeului naţional, care numeşte incendierea tablourilor “o crimă monstruasa şi o crimă împotriva umanităţii”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Cei 3 barbati acuzati ca au participat la Jaful Secolului au picat testul cu detectorul de minciuni
Cei 3 barbati acuzati ca au participat la Jaful Secolului au picat testul cu detectorul de minciuni

Banuiti ca au participat la Jaful Secolului din lumea artei si ca au adus panzele in Romania ca sa le vanda, respectivii au negat in permanenta, orice legatura cu acest caz.

O comoara de sute de milioane de euro, ascunsa in Romania. Trei romani, implicati in Jaful Secolului
O comoara de sute de milioane de euro, ascunsa in Romania. Trei romani, implicati in Jaful Secolului

7 tablouri de sute de milioane de euro, furate de la un muzeu din Rotterdam, ar putea fi ascunse undeva in Romania.

Autorii
Autorii "Jafului Secolului" din Romania au fost condamnati la 11 ani de inchisoare

Petru Nica, Gabriel Velescu si Aurelian Paven, cei trei autori ai "Jafului Secolului" din 2004, au fost condamnati la 11 ani de inchisoare, transmite corespondentul Stirilor ProTV Ovidiu Oanta.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.